Οικονομία

Metaxa Group: Υποχρέωσή του η διασφάλιση της αειφορίας στην κοινωνία

Andreas Metaxas 15 12 19

Με την επισήμανση πως από τότε που ξεκίνησε τη λειτουργία το Metaxa Hospitality Group πριν από 46 χρόνια, λειτουργεί με βάση τις αρχές της Βιώσιμης Ανάπτυξης, ξεκίνησε την τοποθέτησή του, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας Ανδρέας Μεταξάς, στην συζήτηση στο δεύτερο πάνελ του 5ου Διεθνούς Φόρουμ Φιλοξενίας με το θέμα της Αειφορίας, που διοργανώθηκε από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος.

Όταν λοιπόν, τέθηκε από την συντονίστρια, Senior Europe Reporter, Phocuswright Linda Fox, το θέμα του κόστους και της απόδοσης των επενδύσεων, υπό το πρίσμα της Αειφορίας, ο κ. Μεταξάς είπε:

«This is not the question. We have to search the return of investment in other things not in sustainability. Sustainability is a way of life. You believe it or not», προκαλώντας άμεσα την επιδοκιμασία του Head of Sourcing & Sustainability της Wyndham Hotels & Resorts, EMEA, Phil Halanen, αλλά και των άλλων ομιλητών.

Σύμφωνα με τον ίδιο « Η βιωσιμότητα είναι μια σταθερή αρχή της εταιρικής μας διακυβέρνησης, καθώς είναι κάτι περισσότερο από ηθικό καθήκον και κρίσιμο μέρος του DNA μας.

Βαδίζουμε στο μέλλον όπου οι εργαζόμενοι, η τοπική κοινωνία και οι επισκέπτες βρίσκονται στο επίκεντρο των δραστηριοτήτων μας προς όφελος της εθνικής και τοπικής οικονομίας και περιβάλλοντος.

Καταρτίζουμε Έκθεση Αειφορίας εδώ και22 χρόνια – η πρώτη μας έκθεση ήταν το 1999. Επιπλέον, στο εμβληματικό ξενοδοχείο μας, το Creta Maris Beach Report, εκδίδουμε και δημοσιεύουμε Εκθέσεις Αειφορίας από το 2013.

Είναι επίσης το κύριο εργαλείο ανάπτυξης μέσω του οποίου παραμένουμε στην πρωτοπορία των εξελίξεων, όσον αφορά στα προϊόντα και τις εμπειρίες, ανταποκρινόμενοι στις συνεχώς μεταβαλλόμενες ανάγκες των επισκεπτών μας».

Μιλώντας για τα επόμενα βήματα, ο επικεφαλής του Metaxa Hospitality Group, σημείωσε: «Κατανοούμε την ταχύτητα με την οποία το τοπίο της ελληνικής φιλοξενίας αλλάζει και αναδιαμορφώνεται για να αντιμετωπίσει την εποχή μετά τον Covid-19.

Η ενίσχυση της δέσμευσής μας για μεγαλύτερη και συνεχή συμβολή στη Βιώσιμη Ανάπτυξη είναι αυτή που έχουμε θέσει ως βασική προτεραιότητα για τα επόμενα χρόνια.

Εργαζόμαστε πάνω σε έναν εξατομικευμένο οδηγό για την οικοδόμηση βιώσιμης διακυβέρνησης στο Metaxa Hospitality Group προσβλέποντας στο 2030, που θα ανακοινωθεί σύντομα. Μέρος αυτού του προγράμματος είναι μια καινοτόμος πρωτοβουλία που σχετίζεται με την εφοδιαστική αλυσίδα και τους προμηθευτές μας.

Ξεκινήσαμε ένα πρόγραμμα που θα «εκπαιδεύσει» τους συνεργάτες μας στις έννοιες της βιώσιμης παραγωγής τροφίμων και της βιώσιμης εταιρικής διακυβέρνησης. Στις πράξεις μας έχουμε πάντα στο μυαλό μας το περιβάλλον, την κοινωνία και τους ανθρώπους.

Στις καθημερινές μας πρακτικές, κάνουμε στρατηγικές συνεργασίες για να ενισχύσουμε τη δέσμευσή μας για βιώσιμες εμπειρίες. Με στόχο τη συνεχή βελτίωση και εξέλιξη, αναζητούμε συνεχώς τις βέλτιστες πρακτικές και τις διεθνείς τάσεις στον Τουρισμό, τις οποίες ενσωματώνουμε στην καθημερινή λειτουργία του ξενοδοχείου».

Συνεχίζοντας, ο κ. Μεταξάς, επισήμανε : «Για να παρέχουμε την υψηλότερη ποιότητα φιλοξενίας σε ένα πλήρως βιώσιμο περιβάλλον, λειτουργούμε με σεβασμό στους προορισμούς στους οποίους δραστηριοποιούμαστε, ώστε οι επισκέπτες μας να απολαμβάνουν αξέχαστες εμπειρίες, με βάση τις αρχές της αυθεντικής ελληνικής φιλοξενίας».

Μάλιστα, απαντώντας στην σχέση κόστους – απόδοσης επένδυσης (ROI) για να είναι το ξενοδοχείο αειφόρο, ο CEO του Metaxa Hospitality Group, τόνισε : «Είναι αλήθεια ότι, στις μέρες μας, οι ταξιδιώτες είναι πιο συνειδητοποιημένοι για περιβαλλοντικά ζητήματα και θα προτιμούσαν να επιλέξουν ένα ξενοδοχείο που ακολουθεί βιώσιμη προσέγγιση.

Όμως, δεν το βλέπουμε έτσι. Δεν προσφέρουμε βιωσιμότητα, επειδή θέλουμε την απόδοση της επένδυσης. Το κάνουμε γιατί είναι το πάθος μας και δεν είναι θέμα οικονομικής ανάλυσης. Το κάνουμε γιατί μας δίδαξε ο πατέρας μου και ιδρυτής του Metaxa Hospitality Group.

Είμαστε φιλοξενούμενοι στον πλανήτη μας. Και οι προορισμοί που λειτουργούμε μας φιλοξενούν. Άρα, ο ηθικός επιχειρηματικός μας πυρήνας είναι να διασφαλίσουμε την αειφορία στην κοινωνία και τις τοπικές κοινωνίες. Είναι τρόπος ζωής. Είναι στο DNA μας».

Δείτε επίσης