Οικονομία

ΕΛΕΤΑΕΝ: Να περνάνε οι χαμηλές τιμές αιολικής ενέργειας στους καταναλωτές

ELETAEN 12 12 21

Για τη πρόταση ενσωμάτωσης του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων, ΕΤΜΕΑΡ, στο ανταγωνιστικό σκέλος των τιμολογίων ρεύματος, μία θέση που υποστηρίζει η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειάς, ΕΛΕΤΑΕΝ, εδώ και μία 10ετία, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ένωσης Παναγιώτης Λαδακάκος τον προηγούμενο μήνα, κατά τη συνέντευξη Τύπου.

Συνεχίζοντας ο γενικός διευθυντής της ΕΛΕΤΑΕΝ, Παναγιώτης Παπασταματίου, παρουσία και της Executive Assistance Έφη Καρρά, διευκρίνισε ότι είναι μία πρόταση επί της αρχής, αφήνοντας ανοικτή την ακριβή «φόρμουλα» με την οποία θα μπορούσε να εφαρμοσθεί.

Συνεχίζοντας εξήγησε πως θα μπορούσε ενδεχομένως να ενσωματωθεί στο ανταγωνιστικό σκέλος μόνο το «κομμάτι» του ΕΤΜΕΑΡ που αφορά καινούργια έργα, ενώ έγινε λόγος για τη πρωτοβουλία της Ένωσης να υιοθετήσει τον Στόχο 7 του ΟΗΕ για φθηνή και καθαρή ενέργεια, στο πλαίσιο της δράσης «Γενιά 17».

Παίρνοντας τον λόγο, ο κ. Λαδακάκος, είπε ότι «Δεν είμαστε δογματικοί ως προς τον μηχανισμό», λέγοντας ότι το μόνο προαπαιτούμενο είναι πως πυλώνας του μηχανισμού θα είναι οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, με τα σχετικά ποσά να ενσωματώνονται στο κόστος προμήθειας.

Πάντως, ανεξάρτητα από την ακριβή μορφή που θα έχει ο μηχανισμός, σύμφωνα με την ΕΛΕΤΑΕΝ η πλήρης ή μερική ενσωμάτωση του ΕΤΜΕΑΡ στο ανταγωνιστικό σκέλος θα αυτοματοποιούσε τον καθορισμό των απαιτούμενων εσόδων του ΕΛΑΠΕ, ώστε να προσαρμόζονται αυτόματα, με όρους αγοράς, και όχι με κρατικές αποφάσεις, σημειώνοντας:

«Θέλουμε να αποφύγουμε να χρειάζεται να γίνεται κάθε φορά το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας λογιστής, υπολογίζοντας τις χρηματοροές του Λογαριασμού», καθώς σύμφωνα με την Ένωση, στη δεδομένη συγκυρία τα νέα αιολικά πάρκα στην Ελλάδα παράγουν 3-4 φορές φθηνότερο ηλεκτρισμό σε σχέση με το σημερινό κόστος ηλεκτροπαραγωγής από φυσικό αέριο και 2-3 φορές φθηνότερο συγκριτικά με τον λιγνίτη.

Αν λοιπόν, είχε γίνει ήδη η ενσωμάτωση του Τέλους, τότε θα περνούσε αυτόματα στον τελικό καταναλωτή το όφελος από τη φθηνή «πράσινη» ηλεκτροπαραγωγή.

Βέβαια, μπορεί να εκτιμηθεί με μεγάλη βεβαιότητα ότι θα συνεχίσει να υπάρχει οικονομικό όφελος για τους καταναλωτές, και μετά το τέλος της ενεργειακής κρίσης, αφού οι νέες μονάδες ΑΠΕ έχουν κλειδώσει πολύ χαμηλές «ταρίφες», με τους πιο πρόσφατους αιολικούς σταθμούς να κατακυρώνουν Τιμές Αναφοράς στα 55 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Ακόμη και τα παλιότερα αιολικά πάρκα, με τις υψηλότερες «ταρίφες», μειώνουν το συνολικό ποσό που πληρώνουν οι καταναλωτές για ηλεκτρική ενέργεια, με αποτέλεσμα για το 2017, τελευταία χρονιά για την οποία υπήρξαν αναλυτικά στοιχεία, οι αιολικοί σταθμοί που λειτουργούσαν τότε ελάττωσαν κατά 53 εκατ. ευρώ το κόστος ρεύματος για τους καταναλωτές.

Παράλληλα, η διοίκηση της ΕΛΕΤΑΕΝ υποστήριξε πως οι διαγωνισμοί δημιουργούν την απαιτούμενη επενδυτική ασφάλεια για την ανάπτυξη νέων μονάδων ΑΠΕ. Σταδιακά θα αρχίσουν να αποκτούν έδαφος και τα διμερή συμβόλαια (πέρα από τα ενδο-ομιλικά «πράσινα» PPAs).

Ωστόσο, προϋπόθεση είναι να ωριμάσει η εγχώρια αγορά, με την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, που για παράδειγμα θα απαλείψουν τις έντονες διακυμάνσεις του κόστους εξισορρόπησης.

Για να συμπληρώσουν πως η τρέχουσα ενεργειακή κρίση αναδεικνύει το γεγονός ότι η «πράσινη» ηλεκτροπαραγωγή δεν είναι εκτεθειμένη στις διεθνείς διακυμάνσεις των τιμών των ορυκτών καυσίμων και τα γεωπολιτικά παιχνίδια.

Επομένως, για να συγκρατηθεί το ενεργειακό κόστος σε ανάλογες μελλοντικές κρίσεις, που είναι πιθανό να συμβούν, θα πρέπει να επιταχυνθεί η ενεργειακή μετάβαση.

Δείτε επίσης