Οικονομία

Για τί χτυπά «καμπανάκια» η ΤτΕ για το 2022

tte5

«Καμπανάκι» για «φρένο» στην αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας και στην αύξηση της ζήτησης στην αγορά ακινήτων, σε περίπτωση που παραταθούν οι αναταράξεις στις διεθνείς εφοδιαστικές αλυσίδες και τα αυξημένα κόστη των πρώτων υλών, χτυπά η Τράπεζα της Ελλάδος.

Όπως συγκεκριμένα επισημαίνεται στην ενδιάμεση έκθεση της ΤτΕ για τη Νομισματική Πολιτική, οι συγκεκριμένες αβεβαιότητες, σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις από την πανδημία, μπορεί να ανακόψουν τους ρυθμούς της οικοδομικής δραστηριότητας και να περιορίσουν τις τρέχουσες κεφαλαιακές αποδόσεις της αγοράς ακινήτων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η αύξηση στο κόστος κατασκευής τούς τελευταίους μήνες μοιάζει με «βραδυφλεγή βόμβα» στα θεμέλια της αγοράς ακινήτων και της οικοδομικής δραστηριότητας, υπονομεύοντας τις προοπτικές του κλάδου που γνωρίζει σημαντική ανάκαμψη. Το κόστος κατασκευής έχει αυξηθεί κατά 35%- 40% όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, με ορατό τον κίνδυνο να «παγώσουν» πολλά από τα έργα που έχουν ξεκινήσει ή πρόκειται να ξεκινήσουν το προσεχές διάστημα.

Το ιδιαίτερο των τελευταίων μηνών είναι η δυναμική της αγοράς τόσο των επενδυτικών επαγγελματικών ακινήτων, όσο και της κατοικίας σε θέσεις υψηλών προδιαγραφών και προοπτικών. Ειδικά στον τομέα της κατοικίας, μεγάλο ενδιαφέρον συγκεντρώνει το τμήμα της αγοράς που σχετίζεται με τον τουρισμό και τις επενδύσεις και αφορά τόσο στις αγοραπωλησίες όσο και στις μισθώσεις, βραχυχρόνιες και μακροχρόνιες. Ενώ στην αγορά των επαγγελματικών ακινήτων, το α’ εξάμηνο εφέτος αυξήσεις καταγράφηκαν στις τιμές γραφείων και καταστημάτων υψηλών προδιαγραφών κατά 1,4% και 1,1% αντίστοιχα. Στην αγορά γραφείων της Αθήνας, καταγράφεται υψηλός μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης των αντίστοιχων τιμών κατά 3,9% και ελαφρώς μικρότερη αύξηση των μισθωμάτων γραφείων κατά 2,6%, μετά από δύο συνεχόμενα εξάμηνα υποχώρησης.

Παράλληλα, το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό, το οποίο τροφοδότησε την ανάκαμψη της αγοράς ακινήτων υψηλών προδιαγραφών και εισοδήματος ειδικά τη διετία 2018- 2019, ανέκαμψε κατά τη διάρκεια του 9μήνου του 2021 (34,7% έναντι μείωσης 42,5% την αντίστοιχη περίοδο του 2020) και παρά τον περιορισμένο αριθμό αδειών διαμονής ιδιοκτητών ακινήτων του προγράμματος Golden Visa. Οι επενδύσεις σε κατοικίες συνέχισαν να ενισχύονται με σημαντικά υψηλό ετήσιο ρυθμό 34,7% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2020 (19,3%), ωστόσο παρέμειναν σε χαμηλό επίπεδο ως ποσοστό του ΑΕΠ (1,4%). Επιπλέον, ο αριθμός συναλλαγών αγοραπωλησιών ακινήτων, μετά την επιβράδυνση που καταγράφηκε το 2020, εκτιμάται ότι θα σημειώσει εκ νέου θετικό ρυθμό εφέτος, ιδίως εν όψει της εφαρμογής των νέων αυξημένων αντικειμενικών αξιών από το 2022 και της αναστολής στην υποχρέωση υποβολής ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου έως τα τέλη του 2021.

Η ΤτΕ επισημαίνει ότι και το 2022 η ελληνική αγορά ακινήτων μπορεί να συνεχίσει να αναπτύσσεται, καθώς η σωρευτικά σημαντική πτώση των αξιών και η περιορισμένη οικοδομική δραστηριότητα της τελευταίας δεκαετίας έχουν αναδείξει σημαντικές ευκαιρίες και δυνατότητες. Υπό την αίρεση, όπως τονίζεται στην έκθεση, ότι οι κίνδυνοι που συνδέονται με την πανδημία, το κόστος των οικοδομικών υλικών και τις αναταράξεις στις εφοδιαστικές αλυσίδες, δεν θα αντιστρέψουν τις θετικές προοπτικές της αγοράς.

Δείτε επίσης