Οικονομία

Ακίνητα: Οι τέσσερις μεγάλες ανατροπές στη φορολογία το 2022

akinita

Ο ΕΝΦΙΑ θα περιλαμβάνει νέα κλιμάκια και συντελεστές υπολογισμού του βασικού φόρου

Ποδαρικό με τέσσερις μεγάλες αλλαγές στη φορολογία ακινήτων κάνει το 2022.

Ειδικότερα, οι ανατροπές στη φορολογία των ακινήτων έχουν ως εξής:

1. Νέος ΕΝΦΙΑ: Η άσκηση υπολογισμού του νέου ΕΝΦΙΑ βρίσκεται στην τελική φάση, καθώς το τρέχον διάστημα οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών ενσωματώνουν τις νέες αντικειμενικές αξίες στην ακίνητη περιουσία των φορολογουμένων. Μόλις ολοκληρωθεί η άσκηση αυτή, θα ξεκινήσει ο υπολογισμός της νέας κλίμακας του ΕΝΦΙΑ, στην οποία θα έχει ενσωματωθεί ο συμπληρωματικός φόρος. Το νομοσχέδιο για τον νέο ΕΝΦΙΑ αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή τον Ιανουάριο.

Ο ΕΝΦΙΑ θα περιλαμβάνει νέα κλιμάκια, συντελεστές υπολογισμού του βασικού φόρου, ενσωμάτωση του συμπληρωματικού φόρου στον κύριο (χωρίς αυτό να σημαίνει κατάργηση για όλους), αλλά και φορολόγηση κάθε ακινήτου ξεχωριστά.

Συγκεκριμένα:

-Νέα κλίμακα: Βασικός στόχος είναι να αποτραπεί η όποια επιπλέον επιβάρυνση για όσους κατέχουν μικρή και μεσαία περιουσία μετά και την εφαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών από το 2022. Η κλίμακα θα περιλαμβάνει περισσότερους συντελεστές σε σχέση με το σημερινό καθεστώς, οι οποίοι θα αυξάνονται ανάλογα με την τιμή ζώνης της περιοχής που βρίσκεται το ακίνητο και την αξία του.

-Συμπληρωματικός φόρος: Η ενσωμάτωσή του στον κύριο φόρο αναμένεται να συμβάλλει στη μείωση του ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν αρκετοί ιδιοκτήτες, οι οποίοι έως τώρα είχαν στην κατοχή τους πολλά ακίνητα αξίας περίπου 50.000- 100.000 ευρώ το καθένα. Ο φόρος επιβαρύνει με συντελεστές κλιμακούμενους από 0,15% έως 1,15% τα φυσικά πρόσωπα με αστική ακίνητη περιουσία (κτίσματα και εντός σχεδίων πόλεων ή οικισμών εκτάσεις γης) συνολικής αντικειμενικής αξίας μεγαλύτερης των 250.000 ευρώ. Στόχος είναι η επιβολή φόρου για κάθε ακίνητο χωριστά με βάση μια νέα ενιαία κλίμακα.

-Συμπληρωματικός φόρος επιχειρήσεων: Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σχεδιασμός περιλαμβάνει την ενσωμάτωση του συμπληρωματικού φόρου στον κύριο για τα φυσικά πρόσωπα, όχι όμως για τις επιχειρήσεις. Δηλαδή 68.652 επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να πληρώνουν τον συμπληρωματικό φόρο και το 2022.

2. Νέες αντικειμενικές αξίες: Ντόμινο ανατροπών στον φορολογικό χάρτη των ακινήτων προκαλούν οι νέες αντικειμενικές αξίες οι οποίες θα ενεργοποιηθούν από τις αρχές του 2022 για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, των φόρων μεταβίβασης, των τελών και των προστίμων που επιβαρύνουν σήμερα τους έχοντες ακίνητη περιουσία.

Η εφαρμογή 13.808 τιμών ζώνης, οι οποίες καλύπτουν πλέον το 98% της επικράτειας, φέρνει αυξήσεις για μια στις δύο τιμές ζώνης ανά την Ελλάδα και συγκεκριμένα για 7.634 περιοχές- ζώνες, εκ των οποίων οι 6.105 είναι ήδη ενταγμένες στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών και οι υπόλοιπες 1.529 εντάσσονται για πρώτη φορά.

3. Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου: Αλλάζει ο τρόπος συναλλαγών από την 1η Φεβρουαρίου με την εφαρμογή της Ταυτότητας Κτιρίου για την απόδειξη της πολεοδομικής νομιμότητας όλων των μεταβιβαζόμενων ακινήτων. Τυπικά η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου τέθηκε σε ισχύ από την 1η Φεβρουαρίου 2021, αλλά με απλή βεβαίωση μηχανικού και όχι υποχρεωτικά με την ηλεκτρονική ταυτότητα θα γίνονται οι μεταβιβάσεις ακινήτων έως την 31η Ιανουαρίου 2022, μετά από σχετική παράταση.

Η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου είναι στην πράξη μια ενιαία βάση δεδομένων όπου ενσωματώνονται όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, στοιχεία και σχέδια για κάθε ακίνητο στην πραγματική του κατάσταση (όπως είναι σήμερα και όχι στη θεωρητική με βάση την οικοδομική άδεια που κάποτε κατασκευάστηκε). Υποχρέωση για ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου έχουν: Όλα τα νέα κτίρια και οι διηρημένες ιδιοκτησίες για τα οποία εκδίδονται νέες οικοδομικές άδειες. Τα παλαιότερα κτίρια. Τα αυθαίρετα κατά την περαίωση των δηλώσεων.

Οι ιδιοκτήτες πλέον θα συναντούν μπροστά τους δυο νέα έγγραφα: το Απόσπασμα Ταυτότητας Κτιρίου/ Διηρημένης Ιδιοκτησίας και το Πιστοποιητικό Πληρότητας Ταυτότητας Κτιρίου /Διηρημένης Ιδιοκτησίας. Σημειώνεται πως σε αυτοτελή διηρημένη ιδιοκτησία εννοούνται τα διαμερίσματα, καταστήματα, γραφεία, αποθήκες κ.λπ. σε πολυκατοικίες, μικρά κτίρια κ.ά.

4. Αυτόματη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών τιμών με βάση τα πραγματικά δεδομένα της αγοράς: Το νέο σύστημα δρομολογείται από το υπουργείο Οικονομικών για το 2022 και θα παρακολουθεί τις τάσεις της αγοράς των ακινήτων, προκειμένου όπου εντοπίζει μεταβολές στις εμπορικές τιμές να παρεμβαίνει αυτόματα και να αυξομειώνει τις τιμές ζώνης. Ουσιαστικά οι αντικειμενικές αξίες καταργούνται και τα ακίνητα θα φορολογούνται με βάση την πραγματική εμπορική αξία τους.

Δείτε επίσης