Οικονομία

Νέα κατακόρυφη βουτιά για την τουρκική λίρα

lira

Το τουρκικό νόμισμα επέστρεψε στα επίπεδα των μέσων Νοεμβρίου.

Την πρηγούμενη Δευτέρα, η τουρκική λίρα είχε βυθιστεί στο ιστορικό χαμηλό των 18,4 λιρών ανά δολάριο, μετά από μια διολίσθηση πολλών μηνών λόγω των φόβων για πληθωρισμό που προκλήθηκε από μια διαδοχική μείωση των επιτοκίων που σχεδίασε ο Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

Σήμερα το νόμισμα εξακολουθεί να είναι 35% πιο αδύναμο από ό,τι στο τέλος του 2020. Η λίρα αποδυναμώθηκε έως και 11,6 έναντι του δολαρίου τη Δευτέρα

Ο Τούρκος πρόεδρος αποκάλυψε αργά την περασμένη Δευτέρα ένα σχέδιο βάσει του οποίου το Υπουργείο Οικονομικών και η κεντρική τράπεζα θα αποζημιώσουν τις ζημίες από τις καταθέσεις σε λίρες που έχουν μετατραπεί σε ξένα νομίσματα, πυροδοτώντας το μεγαλύτερο ενδοημερήσιο ράλι της λίρας.

Οι κρατικές παρεμβάσεις, εν τω μεταξύ, στοίχισαν στην κεντρική τράπεζα περισσότερα από 8 δισ. δολάρια την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των εμπόρων. Η κεντρική τράπεζα πούλησε 1,35 δισ. δολάρια σε άμεσες παρεμβάσεις στο forex στις 2-3 Δεκεμβρίου για να στηρίξει τη λίρα όταν ήταν περίπου 13,5 ανά δολάριο, σύμφωνα με στοιχεία.

Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο AHaber, ο Ερντογάν είπε ότι οι Τούρκοι έδειξαν εμπιστοσύνη στο τοπικό νόμισμα και οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά 23,8 δισεκατομμύρια λίρες μετά την ανακοίνωση του σχεδίου κατά του δολαρίου.

Ωστόσο, τα στοιχεία από τον τραπεζικό επόπτη της BDDK έδειξαν ότι μετά τη μεγάλη συσσώρευση δολαρίων την προηγούμενη εβδομάδα, οι Τούρκοι καταθέτες διατήρησαν 163,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε νομίσματα την περασμένη Τρίτη, σχεδόν αμετάβλητα από τη Δευτέρα και την Παρασκευή, όταν το σύνολο ήταν 163,8 δισεκατομμύρια δολάρια.

Η κεντρική τράπεζα μείωσε τα επιτόκια πολιτικής της κατά 500 μονάδες βάσης στο 14% από τον Σεπτέμβριο, παρά τον πληθωρισμό που έχει αυξηθεί σε περισσότερο από 21%. Οι αυξήσεις των τιμών αναμένεται να ξεπεράσουν το 30% το επόμενο έτος εν μέρει λόγω της υποτίμησης της λίρας, σύμφωνα με τις προβλέψεις των οικονομολόγων.

Με πληροφορίες από Reuters

Δείτε επίσης