Οικονομία

Νέες ψηφιακές υπηρεσίες το 2022: Όσα αλλάζουν σε ταυτότητες, δίπλωμα, διαζύγια και μεταβιβάσεις

pisfiakes

Οι νέες εφαρμογές πρόκειται να ξεκινήσουν να λειτουργούν το πρώτο εξάμηνο του 2022

Νέες ψηφιακές υπηρεσίες «έρχονται» το 2022, προκειμένου η ζωή των πολιτών να γίνει πιο εύκολη, με τον Κυριάκο Πιερρακάκη να τονίζει ότι με απλά τεχνολογικά εργαλεία θα αλλάξει ο τρόπος που παρέχονται οι κρατικές υπηρεσίες.

Οι νέες εφαρμογές πρόκειται να ξεκινήσουν να λειτουργούν το πρώτο εξάμηνο του 2022 και αυτές είναι:

Ψηφιακές υπογραφές

Μέσα στον Ιανουάριο αναμένεται να διατεθούν συνολικά 376.500 υπογραφές για συγκεκριμένες επαγγελματικές ομάδες, όπως διαχειριστές επιχειρήσεων, λογιστές, δικηγόρους, συμβολαιογράφους.

Συγκεκριμένα, οι υπογραφές που θα διατεθούν είναι:

  • οι 270.000 σε διαχειριστές επιχειρήσεων
  • οι 60.000 σε λογιστές
  • οι 43.500 σε δικηγόρους
  • οι 3.000 σε συμβολαιογράφους

Ταυτότητα και δίπλωμα οδήγησης στο κινητό

Μετά την εισαγωγή της ψηφιακής ταυτότητας στο κινητό τηλέφωνο, η οποία παρέχει τη δυνατότητα στους πολίτες να αποδεικνύουν την ταυτοπροσωπία με το πιστοποιητικό εμβολιασμού, δίχως να απαιτείται η επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σχεδιάζει την επέκταση αυτής της εφαρμογής, προκειμένου να γίνεται χρήση των στοιχείων της ταυτότητας και για άλλες υπηρεσίες.

Μεταβιβάσεις ακινήτων

Ήδη έχει σχεδιαστεί ένα σύστημα «ο ψηφιακός φάκελος μεταβίβασης ακινήτων. Όλα θα γίνονται στον συμβολαιογράφο». Το σύστημα με τη συναίνεση των ενδιαφερομένων θα αντλεί όλα τα απαιτούμενα πιστοποιητικά από τα πληροφοριακά συστήματα του Δημοσίου.

Ίδρυση ατομικής επιχείρησης

Η διαδικασία θα ολοκληρώνεται με μία μόνο ενέργεια, και επομένως θα αποφεύγονται όλες τις γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Άυλο διαζύγιο

«Έρχεται» η εφαρμογή που θα δίνει την δυνατότητα σε ζευγάρια που θέλουν να χωρίσουν να προχωρήσουν γρήγορα και από το σπίτι τους στην έκδοση του συναινετικού διαζυγίου.

Ολόκληρη η διαδικασία θα γίνεται μέσω μιας εφαρμογής στο ίντερνετ. Αυτό που προβλέπεται είναι ότι οι δύο πλευρές, μέσω πληρεξούσιου δικηγόρου, θα μπορούν ηλεκτρονικά από την πλατφόρμα στην ενιαία ψηφιακή πύλη gov.gr να λύουν τον γάμο τους μέσα σε διάστημα 10 ημερών, χωρίς να φτάσουν στο δικαστήριο.

Εθνικό Μητρώο Διαδικασιών

Ο λόγος για «ένα project στρατηγικής σημασίας» όπως το έχει χαρακτηρίσει ο υπουργός, καθώς θα αποτυπώνονται βήμα προς βήμα όλες οι διαδικασίες του ελληνικού Δημοσίου, τα απαραίτητα δικαιολογητικά, το πότε αυτά δίνονται ψηφιακά ή φυσικά και πού.

Το Εθνικό Μητρώο Διαδικασιών θα είναι δημόσια προσβάσιμο σε όλους, ώστε τόσο οι πολίτες όσο και οι δημόσιοι υπάλληλοι, θα βρίσκουν εύκολα και γρήγορα το σύνολο των δικαιολογητικών και ενεργειών που απαιτούνται για την ολοκλήρωση οποιαδήποτε διοικητικής διαδικασίας.

Υπηρεσίες τηλεψυχιατρικής

Στο πλαίσιο της τηλεϊατρικής που έχει ήδη ανακοινώσει ο Κυριάκος Πιερρακάκης θα προσφέρεται δωρεάν τηλεσυμβουλευτική για θέματα ψυχικής υγείας μέσα από συγκεκριμένη πλατφόρμα.

Δείτε επίσης