Οικονομία

Καρέλιας: Αυξήσεις μισθών και έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις στους εργαζόμενους

Karelias 1 09 01 22

Για τη σημαντική αύξηση του τζίρου της Καρέλια ΑΕ, που είναι ο υψηλότερος στην ιστορία της, έκανε λόγο ο διευθύνων σύμβουλος Ανδρέας Καρέλιας στο ευχετήριο μήνυμά του προς τους εργαζομένους της εταιρείας, που για δεύτερη συνεχή χρονιά,

δεν πραγματοποίησε την καθιερωμένη γιορτή στην Καλαμάτα.

Σε γαλαντόμο πακέτο παροχών, που περιλαμβάνει αυξήσεις μισθών και έκτακτες οικονομικές παροχές, προς τους εργαζομένους της, προχώρησε και φέτος η εταιρεία Καρέλια, καθώς όλοι οι εργαζόμενοι με μισθό πάνω από 2.501 ευρώ, θα πάρουν από 01.01.2022, στις μικτές μηνιαίες αποδοχές τους, αύξηση 4%.

Παράλληλα, όλοι οι εργαζόμενοι με μισθό από 2.500 ευρώ και κάτω, θα πάρουν από 01.01.2022 στις μικτές μηνιαίες αποδοχές τους αύξηση 100 ευρώ.

Όσον αφορά τις έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις για το εορταστικό τραπέζι, φέτος ανέρχεται στα 300 ευρώ καθαρά, ενώ ο κάθε εργαζόμενος που έχει παιδιά που σπουδάζουν σε κρατικό Πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ, θα λάβει έκτακτη οικονομική ενίσχυση 1.500 ευρώ καθαρά.

Επίσης, οι εργαζόμενοι, των οποίων τα παιδιά πέτυχαν στα παραπάνω Ιδρύματα μέσα στο 2021, θα λάβουν μία ακόμη πρόσθετη ενίσχυση 500 ευρώ καθαρά.

Ταυτοχρόνως, η εταιρεία θα κάνει δώρο έναν υπερσύγχρονο φορητό υπολογιστή Apple σε κάθε παιδί που πέτυχε την εισαγωγή του σε μία από τις παραπάνω σχολές μέσα στο 2021.

Όλοι οι εργαζόμενοι που έχουν μισθό πάνω από 2.500 ευρώ θα λάβουν μία έκτακτη οικονομική ενίσχυση 1.200 ευρώ καθαρά, οι εργαζόμενοι που έχουν μισθό από 1700 ευρώ μέχρι 2.499 ευρώ θα λάβουν μία έκτακτη οικονομική ενίσχυση 1.650 ευρώ καθαρά, οι εργαζόμενοι που έχουν μισθό πάνω από 1.200 ευρώ μέχρι 1.699 ευρώ θα λάβουν μία έκτακτη οικονομική ενίσχυση 1.900 ευρώ καθαρά.

Επιπλέον, όλοι οι εργαζόμενοι που έχουν μισθό κάτω από 1.200 ευρώ θα λάβουν μία έκτακτη οικονομική ενίσχυση 2.150 ευρώ καθαρά, ενώ ο κάθε λαχνός της σημερινής ημέρας για τον καθένα από τους 40 τυχερούς, θα ανέλθει σε 1.000 ευρώ καθαρά.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος η Καρέλια Α.Ε. θα συνεχίσει το κοινωνικό της έργο με την οικονομική ενίσχυση των φορέων εκείνων που πραγματικά έχουν ανάγκη την στήριξή της. Ειδικά για φέτος, το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας αποφάσισε να ενισχύσει με το συνολικό ποσό των 850.000 ευρώ τους εξής φορείς:

Την Ιερά Μητρόπολη Μεσσηνίας με το ποσόν των 130.000 ευρώ εκ των οποίων 50.000 ευρώ για την ολοκλήρωση της ανέγερσης του Ιερού Ναού της Αγίας Αικατερίνης στην πόλη της Καλαμάτας.

Το "Χαμόγελο του Παιδιού" με το ποσόν των 100.000 ευρώ. Τον "Σύνδεσμο Θεραπευτικής Ιππασίας Ελλάδος" με το ποσό των 80.000 ευρώ.

Το Ίδρυμα Ευσταθίας Ι. Κωστοπούλου "Το Περιβόλι της Γιαγιάς" για την πολυετή συνεισφορά του προς το παιδί, με το ποσόν το ποσόν των 70.000 ευρώ, προκειμένου αυτά να διατεθούν για την ανάπτυξη καινοτόμων δράσεων, όπως δημιουργία βιβλιοθήκης νηπίων αλλά και για την επιμόρφωση του ανθρωπίνου δυναμικού.

Το Σύλλογο Γονέων, Κηδεμόνων Και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Νομού Μεσσηνίας με το ποσόν των 50.000 ευρώ. Το Σύλλογο Φίλων Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες Μεσσηνίας (ΣΥ.Φ.ΑΜΕΑ) με το ποσόν των 50.000 ευρώ. Τα Παιδικά Χωριά SOS Καλαμάτας με το ποσόν των 50.000 ευρώ.

Το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Καλαμάτας (Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.) με το ποσόν των 50.000 ευρώ. Τον εθελοντικό μη κερδοσκοπικό Οργανισμό "Η Κιβωτός του Κόσμου" με το ποσόν των 70.000 ευρώ. Την Πυροσβεστική Υπηρεσία της Περιφέρειας Πελοποννήσου με ενίσχυση σε είδος αξίας 200.000 ευρώ.

Στο μήνυμα του ο κ. Καρέλιας, αφού αναφέρθηκε στην πρωτοφανή πανδημία και την πολύ μεγάλη ανακούφιση του, που για ακόμη μία χρονιά, «συνεχίζουμε να είμαστε όλοι μαζί χωρίς να λείπει κανένας», είπε:

«Νιώθω την υποχρέωση να ευχαριστήσω όλους σας για την προσοχή που δείξατε όλο αυτό το διάστημα, τόσο εντός όσο και εκτός εταιρείας, και ιδιαίτερα εκείνους που έχουν επωμιστεί την τήρηση των αυστηρών

κανόνων προστασίας των εργαζομένων και την υλοποίηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων που αποφασίζονται από τις αρχές ανάλογα με την πορεία της πανδημίας.

Ελπίζαμε ότι με την έλευση των εμβολίων και την πάροδο του χρόνου θα είχαμε ξεμπερδέψει με τον ιό. Όμως, η πραγματικότητα είναι, όπως συνήθως συμβαίνει, λίγο διαφορετική.

Έτσι, για δεύτερη συνεχή χρονιά, δεν είναι δυνατόν να μαζευτούμε όλοι μαζί στην καθιερωμένη μας γιορτή, να σφίξουμε ο ένας το χέρι του άλλου και να ευχηθούμε από κοντά για τη νέα χρονιά.

Ωστόσο, θα είσαστε κοντά μας και θα είμαστε κοντά σας, για να γιορτάσουμε επιτυχίες, να μοιραστούμε ανησυχίες αλλά και να βάλουμε νέους στόχους για την χρονιά που έρχεται.

Τι καταφέραμε όμως το 2021 παρά τις έντονες δυσκολίες που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε:

Σημαντική αύξηση του τζίρου μας, ο οποίος είναι ο υψηλότερος στην ιστορία μας.

Μία αισθητά ενισχυμένη κερδοφορία, η οποία θα ήταν ακόμη μεγαλύτερη αν οι παραδοσιακά κερδοφόροι όγκοι πώλησης στα σημεία ταξιδιωτικής λιανικής και Duty Free ανέρχονταν στα επίπεδα προηγούμενων ετών.

Αύξηση του μεριδίου μας στην Ελλάδα. Νέο ρεκόρ στα τσιγάρα με ποσοστό αγοράς που προσεγγίζει το 19,5% και με την εταιρεία να έχει κατακτήσει πλέον τη δεύτερη θέση σε μερίδιο αγοράς, ενώ οριακά βελτιωμένα κινήθηκαν οι όγκοι πωλήσεων στον καπνό για στριφτό με αντίστοιχη αύξηση και του μεριδίου μας.

Αξίζουν πραγματικά συγχαρητήρια στην Εμπορική Διεύθυνση Ελλάδος όπως και στις προωθητικές μας ομάδες για την πορεία αυτή.

Αύξηση, για μία ακόμη χρονιά, των διεθνών μας πωλήσεων στα τσιγάρα και στον καπνό.

Υψηλές αποδόσεις της θυγατρικής μας στην Βουλγαρία.

Περαιτέρω ενίσχυση των ταμειακών μας διαθεσίμων, τα οποία σήμερα ξεπερνούν τα 530 εκατ. ευρώ».

Συνεχίζοντας, μίλησε για όλους εκείνους που έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό προκειμένου να πετύχει τους στόχους, κάνοντας ειδική μνεία στη Διεύθυνση Διεθνών Πωλήσεων και στην επικεφαλής Ηλέκτρα Πλεματιά και στην ομάδα της, εστιάζοντας στην αύξηση 8.5% στις πωλήσεις εκτός Ελλάδος στα τσιγάρα και 10,5% στον καπνό για στριφτό, λέγοντας:

«Αξιοσημείωτη ήταν και η επίδοση των Τμημάτων Προμηθειών Πρώτων Υλών, οι οποίοι αντεπεξήλθαν με επιτυχία στο έργο τους παρά τον κατακερματισμό των προδιαγραφών των σημάτων μας προκειμένου να είναι συμβατά με ολοένα και πιο διαφοροποιημένες προδιαγραφές από χώρα σε χώρα».

Ολοκληρώνοντας ο επικεφαλής της Καρέλια ΑΕ, στάθηκε ιδιαιτέρως στις προκλήσεις που αναμένει για το 2022, σημειώνοντας την:

«Αβεβαιότητα που σχετίζεται με την πορεία της μετάλλαξης Όμικρον αλλά και άλλων πιθανών εξελίξεων της πανδημίας, με τον κίνδυνο νέων lockdowns.

Σημαντικότατες αυξήσεις στις τιμές αγοράς πρώτων και βοηθητικών υλών, οι οποίες θα πιέσουν την κερδοφορία μας.

Πρωτοφανή αύξηση του ενεργειακού κόστους. Συνεχή πίεση στην εφοδιαστική αλυσίδα και στο κόστος μεταφοράς, τόσο στις εισαγωγές πρώτων υλών, όσο και στα έξοδα διάθεσης των προϊόντων μας στις διεθνείς αγορές.

Και βεβαίως, συνεχείς περιορισμούς στον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να επικοινωνήσουμε τα προϊόντα μας σε συνδυασμό με κατά τόπους αυξήσεις της φορολογίας καπνού.

Είναι σίγουρο ότι οι παραπάνω δυσκολίες, κάποιες εκ των οποίων τις συναντάμε για πρώτη φορά ή σε τέτοια ένταση, θα μας δοκιμάσουν και θα μας οδηγήσουν σε αποφάσεις τις οποίες σε άλλες περιπτώσεις δεν θα παίρναμε.

Στο παρελθόν μέσα από τέτοιες δοκιμασίες έχουμε βγει ισχυρότεροι. Η Καρέλια έχει αποδειχθεί αυτό που λέμε "σκληρό καρύδι". Τα τελευταία χρόνια, η μορφή και η λειτουργία του Ομίλου μας έχει αλλάξει ριζικά.

Διαχρονικά όμως, η πορεία μας στηρίζεται σε τρείς βασικούς πυλώνες: δίνουμε άμεση προτεραιότητα στην ασφάλεια και την ευημερία των εργαζομένων μας, στην προάσπιση των μεριδίων μας και στη διατήρηση των υψηλών ταμειακών μας διαθεσίμων.

Έτσι και η Νέα Χρονιά δεν μπορεί να είναι διαφορετική. Με γνώμονα την προάσπιση της επιτυχημένης πορείας μας, βάζουμε στόχους για:

Συνέχιση της αυξητικής πορείας του μεριδίου μας στην ελληνική αγορά αλλά και στις αγορές του εξωτερικού στις οποίες δραστηριοποιούμαστε.

Περαιτέρω ενδυνάμωση του εμπορικού μας δικτύου και των συνεργατών μας διανομέων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με εμπλουτισμό της γκάμας των προϊόντων που διανέμουμε.

Πιστεύουμε στον κλάδο μας και στις σημαντικές ευκαιρίες για περαιτέρω ανάπτυξη που προσφέρει για εταιρείες του δικού μας μεγέθους με σύγχρονη αντίληψη, ικανότητα προσαρμογής και, πάνω από όλα, όραμα και φαντασία.

Παρακολουθούμε τις εξελίξεις στον κλάδο μας και θα προχωρήσουμε στα επόμενα βήματά μας όταν το κρίνουμε απαραίτητο και με τρόπο πoυ ταιριάζει στην φιλοσοφία μας και στο δικό μας DNA. Συνεχείς δράσεις κοινωνικής αρωγής και αλληλεγγύης, τόσο σε τοπικό όσο και σε πανελλήνιο επίπεδο, μέσω της στήριξης φορέων που αθόρυβα δουλεύουν και πασχίζουν για μια καλύτερη κοινωνία».

Δείτε επίσης