Οικονομία

Ποιοι και πόσο ωφελούνται από τις αλλαγές στους λογαριασμούς κινητής τηλεφωνίας

kinito

Κατάργηση του τέλους κινητής τηλεφωνίας για τους νέους 15 μέχρι 29 ετών

Μεγάλες αλλαγές έρχονται φέτος για τους συνδρομητές της κινητής τηλεφωνίας, οι οποίες αφορούν στις φοροελαφρύνσεις.

Ειδικότερα, ένα από τα μέτρα προβλέπει την κατάργηση του τέλους κινητής τηλεφωνίας για τους νέους 15 μέχρι 29 ετών.

Επίσης, προβλέπεται σημαντική μείωση για τους υπόλοιπους συνδρομητές από 1η Ιανουαρίου 2022.

Για την ακρίβεια, το τέλος συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας, το οποίο υπολογίζεται προ του ΦΠΑ, μειώνεται στο 10%, από 12% έως 20% που ίσχυε μέχρι σήμερα.


Όπως προκύπτει, το όφελος προς όλους τους καταναλωτές (ιδιώτες και επιχειρήσεις) κυμαίνεται μεταξύ 2% και 10% για κάθε μηνιαίο λογαριασμό.

Το όφελος αυξάνει όσο μεγαλώνει και το ποσό του λογαριασμού.

Ειδικότερα, για λογαριασμούς έως 50 ευρώ μέχρι σήμερα επιβαλλόταν τέλος 12%. Με το νέο καθεστώς το τέλος μειώνεται κατά 2% και πάει στο 10%.

Για τους λογαριασμούς από 50 έως 100 ευρώ, μέχρι σήμερα, το τέλος κινητής ήταν 15%. Πλέον πάει στο 10% (όφελος 5%). Ομοίως, το όφελος είναι 8% και 10% για λογαριασμούς από 100 έως 150 ευρώ και από 150 και άνω, αντιστοίχως.

Στους λογαριασμούς άνω των 150 ευρώ, ο συνδρομητής θα δει όφελος περί των 10 ευρώ, ενώ για λογαριασμούς κινητής έως 50 ευρώ το όφελος υπολογίζεται στα 2 ευρώ.

Ας σημειωθεί ότι η έκπτωση του 10% αφορά και τα νομικά πρόσωπα, όχι μόνο τους ιδιώτες (φυσικά πρόσωπα). Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης είχε δηλώσει, σχετικά, ότι το ετήσιο όφελος για τους πολίτες ανέρχεται στα 68 εκατ. ευρώ.


Η μείωση του τέλους κινητής τηλεφωνίας θα υπολογιστεί αυτόματα στους λογαριασμούς. Για την κατάργηση του τέλους ωστόσο, που αφορά την ηλικιακή ομάδα 15-29 ετών, χρειάζεται η υποβολή δήλωσης εγγραφής στο Μητρώο Αιτήσεων Δικαιούχων Απαλλαγής Τελών Κινητής Τηλεφωνίας μέσω κωδικών Taxisnet, που αναμένεται να ανοίξει μετά τις 10 Ιανουαρίου.

Στην περίπτωση που αφορά ανήλικο δικαιούχο, η υποβολή της δήλωσης γίνεται από τον γονέα ή τον έχοντα τη γονική μέριμνα.

Οι άνω των 30 ετών δεν χρειάζεται να υποβάλουν τη δήλωση, το τέλος μειώνεται αυτόματα. Η κατάργηση του τέλους για δικαιούχους 15-29 ετών εφαρμόζεται για έναν αριθμό τηλεφώνου ανά δικαιούχο.

Δείτε επίσης