Οικονομία

PCR κοντά στα 50 ευρώ - «Κληρώνει» για το πλαφόν

moriako

«Δεν θα ανεχθούμε φαινόμενα αισχροκέρδειας» διαμηνύει η κυβέρνηση

«Κληρώνει» σήμερα για το πλαφόν στις τιμές του μοριακού τεστ, τη στιγμή που η Όμικρον σαρώνει τη χώρα και οι πολίτες σχηματίζουν ουρές έξω από τα διαγνωστικά κέντρα, προκειμένου να ελεγχθούν.

Η κυβέρνηση διαμηνύει πως δεν θα ανεχθεί φαινόμενα αισχροκέρδειας κι αναμένεται να ανακοινώσει πλαφόν στο PCR.

Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ, είπε ότι το πλαφόν για τα μοριακά τεστ θα πέσει από τα 60 ευρώ και θα είναι κοντά στα 50.

Ο ίδιος, άλλωστε, είχε προαναγγείλει τις σχετικές αποφάσεις μόλις χθες.

Ο κ. Γεωργιάδης είχε προαναγγείλλει χθες το πλαφόν για τα PCR τεστ:

«Πλαφόν υπάρχει, 40 ευρώ το PCR συν 20 ευρώ για τις υπηρεσίες. Για αυτά τα ποσά θα υπάρξει κάποιου είδους παρέμβαση αύριο. Κάναμε μια πολύ καλή συζήτηση με τους εκπροσώπους των γιατρών και τους ευχαριστώ πολύ», είχε δηλώσει χθες ο κ. Γεωργιάδης.

«Στα rapid test έχει λειτουργήσει ο ανταγωνισμός και ενώ το πλαφόν είναι 10 ευρώ, μπορεί ο πολίτης να το βρει σε φαρμακεία και 5 και 6 και 7 ευρώ. Στο pcr test έχουν "κλειδώσει" στα 60 ευρώ οι τιμές στα ιδιωτικά κέντρα, θα ξαναδούμε την τιμή του πλαφόν, σήμερα κιόλας θα ανοίξει αυτή η συζήτηση. Ξέρετε όμως ότι άλλο κόστος έχουν για τις μεγάλες αλυσίδες και άλλες για τα μικρά διαγνωστικά κέντρα» είχε επισημάνει ο υπουργός Ανάπτυξης.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας χθες βράδυ στο Action24, αναφέρθηκε στο ζήτημα της διατίμησης των τεστ, διαμηνύοντας ότι η κυβέρνηση δεν θα ανεχθεί φαινόμενα αισχροκέρδειας.

Στο θέμα των τεστ, παρατήρησε κατ' αρχάς ότι «η συγκλονιστική διόγκωση των κρουσμάτων σε όλη την οικουμένη, έχει οδηγήσει σε περιορισμένη διαθεσιμότητα των τεστ, σε μεγάλες αναμονές και ελλείψεις», ενώ ειδικότερα για την Ελλάδα, δήλωσε πως «είναι η πρώτη χώρα της Ευρώπης που χρησιμοποίησε σε μεγάλη κλίμακα και διέθεσε δωρεάν στον πληθυσμό τα αυτοδιαγνωστικά τεστ. Είναι η πρώτη χώρα που χρησιμοποίησε τα τεστ αντιγόνου». Όμως, «ο τριπλασιασμός ή και τετραπλασιασμός των κρουσμάτων δυσκολεύει την άσκηση, δεν έχουμε ατελείωτους πόρους, είναι πεπερασμένη και η πηγή από όπου μπορούμε να προμηθευτούμε τα τεστ», ανέφερε ακόμη.

Για το θέμα της τιμής των τεστ ειδικότερα, δεσμεύτηκε ότι «οι αποφάσεις θα ληφθούν άμεσα». Άλλωστε, συνέχισε, η κυβέρνηση έχει διακριθεί για τα γρήγορα αντανακλαστικά της. Χωρίς να αποκλείσει την επιβολή πλαφόν, επεσήμανε από την άλλη ότι «κάθε φορά που επιβάλλεται μια διατίμηση, πρέπει πάντα να λαμβάνεται υπ' όψιν, ότι αυτό μπορεί να οδηγήσει σε τεχνητές στερήσεις στην αγορά. Για μας το πιο σημαντικό είναι: πρώτον, να υπάρχει απόλυτη διαθεσιμότητα, δεύτερον, να δίδονται δωρεάν σε μαθητές και κάποιες κατηγορίες εργαζομένων και τρίτον, να δίδονται υπό ανεκτούς όρους. Δεν θα ανεχθούμε με κανόνα τρόπο να υπάρχει αισχροκέρδεια, όπως και θα φροντίσουμε να υπάρχει επάρκεια», διεμήνυσε χαρακτηριστικά.

Δείτε επίσης