Οικονομία

Χρ. Σταϊκούρας: Στόχος χαμηλότερος ΕΝΦΙΑ το 2022 (vid)

staikouras-9

Η στήριξη στο κομμάτι της ενέργειας θα ισχύει όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση

«Προσδοκία μας είναι να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ το 2022», τόνισε ο Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος πρόσθεσε ότι θα δοθεί παράταση έξι μηνών στην επιστρεπτέα προκαταβολή.

Ειδικότερα, μιλώντας στο Mega, ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στα σχέδια της κυβέρνησης για τις φορολογικές δηλώσεις που έρχονται.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η εικόνα της οικονομίας είναι αισιόδοξη, ενώ οι προοπτικές είναι θετικές. Οι προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση είναι δύο, η ενεργειακή και η υγειονομική κρίση, τόνισε ο κ. Σταϊκούρας, ενώ είπε ότι η στήριξη στο κομμάτι της ενέργειας θα ισχύει όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση.

«Στο ενεργειακό κομμάτι, μειώνοντας το διαθέσιμο εισόδημα του πολίτη και επιβαρύνοντας τον οικογενειακό προϋπολογισμό ερχόμαστε να καλύψουμε σημαντικό κομμάτι των απωλειών. Αυτό γίνεται επιδοτώντας επί μήνες τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις ανάλογα με την κατανάλωση που αυτοί κάνουν. Οι τιμές της χονδρικής αυξήθηκαν τον Δεκέμβριο σε σχέση με τον Νοέμβριο, σήμερα που μιλάμε είναι πιο χαμηλές από εκείνες του Νοεμβρίου», δήλωσε μεταξύ άλλων.


Αναφορικά με τις επιστρεπτέες προκαταβολές, ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε ότι δεν θα πληρωθούν αυτό τον μήνα, αλλά από τον Ιούνιο, δίνοντας παράταση 6 μηνών και όπως είπε, οι πολίτες θα πληρώσουν λιγότερο από το 50%.

«Ο τζίρος των επιχειρήσεων το 2021 προσέγγισε τον τζίρο των επιχειρήσεων του 2019. Την τελευταία διετία οι καταθέσεις των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων είναι αυξημένες κατά 30 δισ. ευρώ», δήλωσε αρχικά ο κ. Σταϊκούρας. «Με τα σημερινά δεδομένα και με το σενάριο ότι οι αναταράξεις θα φύγουν εντός του Ιανουαρίου οι επιστρεπτέες προκαταβολές πάνε τον Ιούνιο, το πρόγραμμα συνεργασίας επεκτείνεται μέχρι τον Μάρτιο. Έχουμε την αποζημίωση ειδικού σκοπού για εργαζόμενους συγκεκριμένων κάδων και την αποπληρωμή των καλλιτεχνών που είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο».

Σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε πως η προσδοκία είναι να μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ κατά 60 εκατ. ευρώ το 2022.

«Έχουμε ενσωματώσει τις αντικειμενικές αξίες στο νέο υπολογισμό του φόρου ακίνητης περιουσίας και μεταβάλλουμε τους συντελεστές. Στόχος είναι οι Έλληνες να πληρώσουν ακόμα χαμηλότερο φόρο μέσα στο 2022», δήλωσε.

Ως προς τις φορολογικές δηλώσεις ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως μέσα στο επόμενο διάστημα θα γίνουν συζητήσεις με την ΑΑΔΕ.

Βούληση όλων είναι οι φορολογικές δηλώσεις να ξεκινήσουν νωρίτερα, ώστε οι πολίτες να μπορούν να έχουν στη διάθεσή τους περισσότερες δόσεις και να διευκολυνθούν οι εργαζόμενοι, όπως οι λογιστές, να καταθέσουν τις δηλώσεις χωρίς να «τρέχουν» μέχρι την τελευταία στιγμή.

Δείτε επίσης