Οικονομία

Αντίστροφη μέτρηση για τα αποκαλυπτήρια του νέου ΕΝΦΙΑ

enfia20

Ο λογαριασμός του νέου ΕΝΦΙΑ θα φτάσει σε περίπου 6,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες στα τέλη του Μαρτίου και θα πληρωθεί σε 10 μηνιαίες δόσεις

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τα αποκαλυπτήρια του νέου ΕΝΦΙΑ, με τον υπουργό Οικονομικών να σημειώνει η προσδοκία είναι να μειωθεί κατά 60 εκατ. ευρώ το 2022.

«Έχουμε ενσωματώσει τις αντικειμενικές αξίες στο νέο υπολογισμό του φόρου ακίνητης περιουσίας και μεταβάλλουμε τους συντελεστές. Στόχος είναι οι Έλληνες να πληρώσουν ακόμα χαμηλότερο φόρο μέσα στο 2022», δήλωσε χαρακτηριστικά το Σάββατο ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Η άσκηση υπολογισμού του νέου φόρου βρίσκεται στην τελική ευθεία, με τα αποκαλυπτήρια να αναμένονται στα τέλη του μήνα, ενώ ο λογαριασμός θα φτάσει σε περίπου 6,5 εκατομμύρια ιδιοκτήτες στα τέλη του Μαρτίου και θα πληρωθεί σε 10 μηνιαίες δόσεις.

Ο ΕΝΦΙΑ θα περιλαμβάνει νέα κλιμάκια και συντελεστές υπολογισμού του βασικού φόρου, ενσωμάτωση του συμπληρωματικού φόρου στον κύριο, αλλά και φορολόγηση κάθε ακινήτου ξεχωριστά. Αυτοί που θα επωμιστούν μεγαλύτερα βάρη, είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε περιοχές, όπου επήλθε πολύ μεγάλη αύξηση της τιμής ζώνης, όπως και σε εκείνες που εντάχθηκαν για πρώτη φορά στο αντικειμενικό σύστημα.

Ειδικότερα, οι αλλαγές που σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο για τον νέο ΕΝΦΙΑ έχουν ως εξής:

-Νέα κλίμακα: Βασικός στόχος είναι να αποτραπεί, μετά και την εφαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών, η όποια επιπλέον επιβάρυνση για όσους κατέχουν μικρή και μεσαία περιουσία. Η νέα κλίμακα θα περιλαμβάνει περισσότερους συντελεστές σε σχέση με το σημερινό καθεστώς, οι οποίοι θα αυξάνονται ανάλογα με την τιμή ζώνης της περιοχής όπου βρίσκεται το ακίνητο και την αξία του.

-Εκπτώσεις: Προγραμματίζεται να αυξηθούν οι εκπτωτικοί συντελεστές, προκειμένου να αντισταθμίσουν τις επιβαρύνσεις που θα προκύψουν στους ιδιοκτήτες με μικρή και μεσαία ακίνητη περιουσία από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών.

-Συμπληρωματικός φόρος: Η ενσωμάτωσή του στον κύριο φόρο αναμένεται να συμβάλει στη μείωση του ΕΝΦΙΑ για αρκετούς ιδιοκτήτες, οι οποίοι έχουν στην κατοχή τους πολλά ακίνητα αξίας περίπου 50.000- 100.000 ευρώ. Στόχος είναι η επιβολή φόρου για κάθε ακίνητο χωριστά με βάση μια νέα ενιαία κλίμακα και με περισσότερους συντελεστές σε σχέση με το σημερινό καθεστώς, οι οποίοι θα αυξάνονται ανάλογα με την τιμή ζώνης της περιοχής όπου βρίσκεται το ακίνητο και την αξία του.

-Συμπληρωματικός φόρος επιχειρήσεων: Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος σχεδιασμός περιλαμβάνει την ενσωμάτωση του συμπληρωματικού φόρου στον κύριο μόνο για τα φυσικά πρόσωπα και όχι για τις επιχειρήσεις. Με αποτέλεσμα, 68.652 επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να πληρώνουν τον συμπληρωματικό φόρο και το 2022.

-Συντελεστές παλαιότητας ακινήτων: Με την αλλαγή στους συντελεστές στόχος είναι να αρθούν οι στρεβλώσεις που δημιουργούνται από την εξάντληση του συντελεστή παλαιότητας των αντικειμενικών αξιών στα 26 έτη, πέραν των οποίων δεν μειώνεται άλλο η αξία των ακινήτων. Είτε δηλαδή το ακίνητο είναι ηλικίας 70 ετών είτε 27 ετών, η φορολογητέα αξία είναι σήμερα η ίδια.

Δείτε επίσης