Οικονομία

«Μοντέλο Κύπρου» για την επιδότηση αντικατάστασης παλαιών ηλεκτρικών συσκευών με νέες

klimatismos1

Τι ξέρουμε για το επιδοτούμενο πρόγραμμα που αναμένεται να «τρέξει» στο πρώτο 6μηνο του έτους

«Μοντέλου Κύπρου» προκρίνει η ελληνική κυβέρνηση για την ανακύκλωση παλαιών ηλεκτρικών συσκευών, ενώ το ράλι στις τιμές της ενέργειας «τρέχει» ασταμάτητο.

Συγκεκριμένα, ανακοινώνοντας χθες την επέκταση των μέτρων στήριξης, ο πρωθυπουργός στο τηλεοπτικό μήνυμά του προανήγγειλε την εφαρμογή ενός συνολικού προγράμματος εξοικονόμησης ενέργειας, τονίζοντας ότι προβλέπεται επιδότηση για την αντικατάσταση παλαιών ηλεκτρικών συσκευών.

Μιλώντας σχετικά στον ΣΚΑΪ το Σάββατο, ο υπουργός Ενέργειας επεσήμανε ότι το επιδοτούμενο πρόγραμμα θα «τρέξει» εντός του πρώτου 6μήνου του 2022 και θα αφορά ενεργοβόρες συσκευές.

Σύμφωνα με τον Κώστα Σκρέκα, έχει ήδη σχεδόν ολοκληρωθεί ο οδηγός του φιλόδοξου αυτού προγράμματος.

Όπως σημείωσε ο ίδιος, δικαιούχοι θα είναι όλοι οι Έλληνες αλλά με κριτήρια προτεραιοποίησης ανάλογα με την οικονομική τους κατάσταση και θα συνδεθεί με την απόσυρση των παλαιών συσκευών.

Το πρόγραμμα θα αρχίσει φέτος, ενώ θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, αφού σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα, όποτε προκύπτουν κονδύλια θα αυξάνεται και η χρηματοδότησή του.

Στόχος είναι όλα τα σπίτια «να μπορέσουν να αντικαταστήσουν τις παλαιές ενεργοβόρες συσκευές με καινούριες, ώστε να μειώσουμε και κόστος ρεύματος και να βοηθήσουμε περιβάλλον και να έχουν μια πολύ καλύτερη οικοσκευή στο σπίτι τους».

Τι ξέρουμε για το πρόγραμμα

Αφορά παλαιά κλιματιστικά, ψυγεία, φούρνους ή πλυντήρια.

Η κυβέρνηση θα δώσει «ζεστό χρήμα» ως άμεση επιδότηση για να αντικατασταθούν

εκατοντάδες χιλιάδες κλιματιστικά μηχανήματα παλαιάς τεχνολογίας με καινούρια.

Στην Κύπρο…

Σημειώνεται πως αντίστοιχο πρόγραμμα έχει εξαγγείλει και η Κύπρος, αλλά εκεί η επιδότηση θα ισχύσει στοχευμένα, με βάση εισοδηματικά κριτήρια, κυρίως για τα ευάλωτα νοικοκυριά.

οι πολίτες που εμπίπτουν στην ομάδα των ευάλωτων καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας και επιθυμούν να αντικαταστήσουν ηλεκτρικές συσκευές που προνοούνται από το Σχέδιο, με καινούργιες ψηλής ενεργειακής απόδοσης, μπορούν να προχωρήσουν σε υποβολή αίτησης προέγκρισης.

Η επιδότηση φτάνει στα 600 ευρώ αναλόγως συσκευής.

Επιλέξιμες συσκευές είναι τα ψυγεία/ψυγειοκαταψύκτες, τα πλυντήρια ρούχων και τα κλιματιστικά.

Το Σχέδιο εμπίπτει στη σειρά αντισταθμιστικών μέτρων που έχει εξαγγείλει η Κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες για αναχαίτιση της αύξησης της τιμής του ρεύματος, μεταξύ των οποίων η μείωση του ΦΠΑ στους λογαριασμούς ηλεκτρισμού στο 5% για έξι μήνες για τα ευάλωτα νοικοκυριά, η μείωση του ΦΠΑ στο 9% στο ρεύμα για τρεις μήνες για όλα τα υπόλοιπα νοικοκυριά και η μείωση κατά 10% στα τιμολόγια ηλεκτρισμού όλων των καταναλωτών για τις διμηνίες Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου 2021 και Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2022.

Σε δηλώσεις της η Υπουργός ανέφερε πως «και αυτό το μέτρο ενισχύει την προστασία των ευάλωτων συμπολιτών μας. Η αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών με νέες υψηλότερης ενεργειακής κλάσης», εξήγησε, «μαζί με την ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων και τη χρήση ΑΠΕ, είναι σημαντικά εργαλεία τόσο για τη μακροπρόθεσμη μείωση του κόστους του ηλεκτρισμού όσο και για τη μετάβαση στην πράσινη οικονομία». Υπολογίζεται ότι η αντικατάσταση συσκευών με σύγχρονες, υψηλής ενεργειακής κλάσης, συντείνουν στην εξοικονόμηση ενέργειας σε υψηλά ποσοστά που μπορεί να ξεπεράσουν το 50%.

Με βάση τις πρόνοιες του Σχεδίου επιλέξιμες συσκευές είναι ψυγεία/ψυγειοκαταψύκτες, πλυντήρια ρούχων και κλιματιστικά. Οι δικαιούχοι μπορούν να αντικαταστήσουν έως πέντε συσκευές και, συγκεκριμένα, έως τρία κλιματιστικά, ένα πλυντήριο και ένα ψυγείο.

Το σχέδιο, που θα προκηρυχθεί εντός των επόμενων δύο εβδομάδων, θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι τις 20/12/2022 ή μέχρι εξαντλήσεως του διαθέσιμου προϋπολογισμού και αναμένεται να καλύψει περίπου 5.000 αιτήσεις. Οι χορηγίες κυμαίνονται από €300 έως €600 ευρώ αναλόγως συσκευής. Τα τέσσερα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι δικαιούχοι για να συμμετάσχουν στο σχέδιο, είναι:

Ηλεκτρονική υποβολή αιτήματος προέγκρισης. Το αίτημα υποβάλλεται από τους ίδιους τους ευάλωτους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας, όπως αυτοί καθορίζονται στο Διάταγμα Κ.Δ.Π. 289/2015.

Αγορά και εγκατάσταση συσκευών (τιμολόγιο στο όνομα του ευάλωτου καταναλωτή και αναγραφή μοντέλου ηλεκτρικής συσκευής).

Ηλεκτρονική υποβολή αίτησης καταβολής χορηγίας με επισύναψη τιμολογίου.

Αξιολόγηση και καταβολή χορηγίας. Οι παλιές συσκευές που θα αντικατασταθούν θα πρέπει να παραδοθούν στον προμηθευτή για σκοπούς ανακύκλωσης και να εξασφαλιστεί σχετική βεβαίωση.

Δείτε επίσης