Οικονομία

42 ευρώ λιγότερα τον Ιανουάριο στα οικιακά τιμολόγια

ilektriko-revma-

Ανάσα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

Της Ειρήνης Μπέλλα

Με νέα μέτρα ελάφρυνσης στην Ενέργεια στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ύψους 395 εκατ. ευρώ για το μήνα Ιανουάριο, απαντά η κυβέρνηση στην ακρίβεια.

Εκτός της πανδημίας, η συνεχιζόμενη ενεργειακή κρίση είναι το άλλο μεγάλο πρόβλημα που καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση. Για το Μέγαρο Μαξίμου τέθηκε σε άμεση προτεραιότητα, καθώς οι συνεργάτες του πρωθυπουργού γνωρίζουν καλά πως ό,τι πλήττει την τσέπη του πολίτη, πλήττει και την εικόνα της κυβέρνησης.

Δέσμευση του ίδιου του πρωθυπουργού είναι με τα μέτρα αυτά να καλυφθεί σημαντικό μέρος των αυξήσεων στους λογαριασμούς Ενέργειας για τον Ιανουάριο, ενώ η κυβέρνηση θα παρακολουθεί το φαινόμενο μέχρι την αποκλιμάκωσή του. Τον Φεβρουάριο θα αξιολογηθεί εκ νέου η κατάσταση και θα επανακαθοριστούν οι τιμές επιδότησης. Στόχος της κυβέρνησης είναι σύντομα το πρόγραμμα αυτό να πλαισιωθεί και από ένα άλλο, που θα αφορά συνολικά την εξοικονόμηση Ενέργειας. Δηλαδή θα επιδοτείται η αντικατάσταση των παλαιών ηλεκτρικών συσκευών, οι οποίες και στη συνέχεια θα ανακυκλώνονται.

Τα μέτρα ενίσχυσης που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, προβλέπουν η μέση μηναία ενίσχυση των οικιακών τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας για τον Ιανουάριο, να ανέλθει στα 42 ευρώ . Η επιδότηση θα καλύψει 4.200.000 παροχές κύριας κατοικίας, ανεξάρτητα από εμβαδόν και εισοδηματικά κριτήρια όπως αποτυπώνονται στο Ε1, και θα επεκταθεί και στο φυσικό αέριο με τη χορήγηση 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα καλύπτοντας 540.000 οικιακούς καταναλωτές.

Από τον περασμένο Σεπτέμβριο η κυβέρνηση έχει διαθέσει περισσότερα από 1,3 δισ. ευρώ συνολικά για την ανακούφιση των νοικοκυριών από την ενεργειακή κρίση. Επέκτεινε τα μέτρα στήριξης στους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις, που επίσης πλήττονται από τις εκρηκτικές αυξήσεις στην Ενέργεια. Με αυτή την στήριξη των επαγγελματιών και του συνόλου της παραγωγικής βάσης της χώρας, στοχεύει στο να διασφαλίσει θέσεις εργασίας και να αποτρέψει τη μετακύλιση του αυξημένου ενεργειακού κόστους, στην κατανάλωση. Τα 395 εκατ. ευρώ προέρχονται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.

Τα μέτρα ανακούφισης για την ηλεκτρική ενέργεια

  • Για τις πρώτες 150 KWh κατανάλωσης ανά μήνα επιδοτείται το 80% της αύξησης με 160 €/MWh
  • Για τη μηνιαία κατανάλωση από 151-300KWh επιδοτείται το 60% της αύξησης με 120 €/MWh
  • Στα νοικοκυριά ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) η επιδότηση θα ανέλθει στα 180 €/MWh, δηλαδή απορροφάται το 90% της αύξησης. H μέση μηνιαία ενίσχυση για το ΚΟΤ αντιστοιχεί σε 54 ευρώ για τις πρώτες 300 KWh.

Δείτε επίσης