Οικονομία

Έμποροι: Μόνη «σανίδα σωτηρίας» οι χειμερινές εκπτώσεις - Στόχος ο τζίρος σε προ Covid εποχές

eboroi-omikron

Οι έμποροι βάζουν ψηλά τον πήχη, επιδιώκοντας να βάλουν στα ταμεία τους περί τα 5,5 δισ., όσα περίπου συγκέντρωναν και πριν την πανδημία

Μεγάλη είναι η ανησυχία για τους ανθρώπους του λιανεμπορίου, που τονίζουν ότι μετά τα προβλήματα που αντιμετώπισε η αγορά τα Χριστούγεννα, δεν έχουν περιθώρια για άλλες απώλειες. Πλέον, οι χειμερινές εκπτώσεις αποτελούν «σανίδα σωτηρίας» για να καταφέρουν να βάλουν έσοδα στα ταμεία τους.

Το κούρεμα στις τιμές θα αγγίζει το 50%, ενώ σε πολλές περιπτώσεις θα το ξεπερνά, έτσι ώστε οι έμποροι να καταφέρουν να φέρουν κόσμο στα καταστήματά τους, ενώ οι “δυνατές” εκπτώσεις θα αφορούν κυρίως είδη ένδυσης- υπόδησης, τα οποία κινδυνεύουν να μείνουν αδιάθετα, καθώς βρίσκονται στις αποθήκες από το τελευταίο lockdown.

Οι άνθρωποι της αγοράς αναφέρουν ότι βάζουν τον πήχη της αγοράς ψηλά, για λόγους όμως επιβίωσης και όχι υπεραισιοδοξίας. Το στοίχημα είναι, μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου όποτε τελειώνουν οι εκπτώσεις, τα καταστήματα να έχουν βάλει στα ταμεία τους περίπου 5,5 δισ. ευρώ, δηλαδή όσα περίπου συγκέντρωναν και πριν την πανδημία.

Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι επιστήμονες αναφέρουν ότι μετά τις επόμενες δύο εβδομάδες η μετάλλαξη Όμικρον θα αρχίσει να φθίνει, σχολιάζεται θετικά. Ωστόσο, δεν πρέπει να αφαιρεθεί το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες δύο εβδομάδες είναι κρίσιμες, αφού η έκρηξη των κρουσμάτων μειώνει την κίνηση των καταναλωτών που αποφεύγουν τον συνωστισμό.

Να σημειωθεί ότι η ΕΣΕΕ έχει ζητήσει την πρόβλεψη ανάλογης ειδικής αποζημίωσης για τους αυταπασχολούμενους, που θα υποχρεωθούν να αναστείλουν προσωρινά τη λειτουργία της επιχείρησης τους λόγω ασθένειας, ενώ ακόμα και η καραντίνα που πλέον είναι στις 5 ημέρες για τους εργαζόμενους που θα νοσήσουν, θα προκαλέσει προβλήματα στη λειτουργία των πολύ μικρών επιχειρήσεων.

Το οικονομικό επιτελείο, ανάλογα με την πορεία των υγειονομικών δεικτών τις επόμενες ημέρες, θα ληφθεί η απόφαση για τη διεύρυνση του κύκλου δραστηριοτήτων, που θα στηριχθούν είτε με κονδύλια του Προϋπολογισμού είτε με κοινοτικούς πόρους, ενώ έχει ήδη ανακοινωθεί η ειδική επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος - φυσικού αερίου, μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης.

Εξάλλου με το υπουργείο Ανάπτυξης βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία ο εμπορικός κόσμος έτσι ώστε να εξασφαλιστούν κεφάλαια κίνησης, μέσα από πρόγραμμα ανάλογο με αυτά που άνοιξαν “ομπρέλα” εστίαση και τον τουρισμό. Στόχος είναι να ενισχυθούν ένδυση, υπόδηση και εποχικά είδη, με κονδύλια 200 εκατ. ευρώ, ωστόσο η πιθανότητα να εκκινήσει άμεσα- ακόμα κι αν εγκριθεί από τις Βρυξέλλες- είναι περιορισμένη, καθώς απαιτείται να χρηματοδοτηθεί από το νέο ΕΣΠΑ

Την ίδια ώρα, έρευνα της Eurostat έδειξε το μέγεθος των απωλειών που υπέστη το χονδρικό και λιανικό εμπόριο, το 2020 με τα δύο lockdown σε όλη την Ευρώπη. Τα ευρήματα δείχνουν ότι χάθηκαν 1,4 ποσοστιαίες μονάδες σε όρους Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας, την ώρα που η Δημόσια Διοίκηση, η Άμυνα, η Υγεία, η Παιδεία και οι Κοινωνικές Υπηρεσίες έπαιρναν το πάνω χέρι, έχοντας το 19,8% της Ακαθάριστης Προστιθέμενης Αξίας.

Δείτε επίσης