Οικονομία

Σε θολά νερά ο τουρισμός στη «σκιά» της Όμικρον - «Χαμηλές πτήσεις» ακόμη και στους πιο δημοφιλείς προορισμούς

ekdromi-sto-karpenisi-2

Η νέα παραλλαγή του κορονοϊού έφερε ακυρώσεις στις κρατήσεις, την ώρα που αυστηρά μέτρα για τις πτήσεις βρίσκονται σε ισχύ

Σε θολωμένα νερά «κολυμπά» ο ελληνικός τουρισμός, καθώς η επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον έφερε μείωση της κινητικότητας στους χειμερινούς προορισμούς με εξαίρεση τις ημέρες των Χριστουγέννων, προκαλώντας ανησυχία για τον τρόπο με τον οποίο θα ξεκινήσει η νέα σεζόν.

Παρόλα αυτά η Ελλάδα βρίσκεται πρώτη στις προτιμήσεις των ξένων μετά και το επιτυχημένο καλοκαίρι του 2022 με τα αφιερώματα στα μέσα που ασχολούνται με τον τουρισμό να συνεχίζονται. Μάλιστ, ο γνωστός τουριστικός οδηγός Conde Nast Traveller τοποθετεί στους 10 προτεινόμενους προορισμούς για το 2022 δύο ελληνικά νησιά, τη Ζάκυνθο και την Κέρκυρα.

Πάντως αυτό το προβληματίζει τους επαγγελματίες του κλάδου είναι η ταχύτητα με την οποία θα ανοίξουν οι δρόμοι που συνδέουν τη χώρα μας με τις ευρωπαϊκές αγορές. Η νέα παραλλαγή του κορονοϊού έφερε ακυρώσεις στις κρατήσεις, την ώρα που αυστηρά μέτρα για τις πτήσεις βρίσκονται σε ισχύ. Σα να μην έφτανε αυτό η Τουρκία έχει τη δυνατότητα να “κλέψει” υποψήφιους ταξιδιώτες λόγω της υποτίμησης της τουρκικής λίρας.

Αυτή την περίοδο οι χειμερινοί προορισμοί κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου προς τα συναρμόδια υπουργεία. Από τις επιστολές που στέλνουν οι Περιφερειακές Ενώσεις προκύπτει ότι η μέση πληρότητα για τη χειμερινή σεζόν διαμορφώνεται σε μόλις 12%. Στις επιστολές τονίζουν ότι “επιτυχημένες” είναι τρεις ή τέσσερις περιοχές της Ελλάδας που άγγιξαν το 100% στην πληρότητα μέσα στα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά.

Την ίδια, ώρα αναδεικνύονται οι χαμηλές «πτήσεις» ακόμα και σε δημοφιλείς προορισμούς όπως το Καρπενήσι με 50% πληρότητα το εορταστικό 15νθήμερο έναντι 95% το 2019, η Ημαθία με 34% πληρότητα παρά τα δύο χιονοδρομικά κέντρα και είναι ενδεικτικό ότι 2 μονάδες δεν άνοιξαν, η Δράμα με 35% πληρότητα το εορταστικό 15νθήμερο έναντι 85% το 2019, η Δ. Μακεδονία: 35% πληρότητα (έναντι 85%), η Μαγνησία: 55% πληρότητα (έναντι 95%), η Πελοπόννησος με 55% πληρότητα (έναντι 100%) και τα Καλάβρυτα με 25% πληρότητα μετά τις 8 Ιανουαρίου κάτι που αποτελεί αρνητικό ρεκόρ όλων των εποχών.

Καθώς δέχονται ισχυρά χτυπήματα, οι ξενοδόχοι των χειμερινών προορισμών, που επί της ουσίας βιώνουν συνθήκες περιορισμών εδώ και δύο χρόνια, ζητούν μέτρα στήριξης τα οποία είναι τα παρακάτω:

· Μείωση του ελάχιστου χρόνου απασχόλησης των εργαζομένων που είναι ενταγμένοι στο ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ κάτω του 50% ή αν αυτό δεν είναι εφικτό εφαρμογή του μέτρου των αναστολών των συμβάσεων εργασίας, καθώς οι επιχειρήσεις του κλάδου τους προσεχείς τρεις μήνες δεν θα έχουν επί της ουσίας αντικείμενο δραστηριότητας

· Ενεργειακή επιδότηση σε πετρέλαιο θέρμανσης.

· Αναστολή φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων (περιλαμβανομένων και των δόσεων ρυθμίσεων) έως την 31-3-2022

· Άμεση εκταμίευση των ποσών που εκκρεμούν προς πληρωμή στις επιχειρήσεις από τη δράση της «Επιδότησης κεφαλαίου κίνησης πληττόμενων από την πανδημία τουριστικών επιχειρήσεων φιλοξενίας»

· Παράταση του προγράμματος ΓΕΦΥΡΑ ΙΙ έως την 30-6-2022

· Άμεση ολοκλήρωση της αποπληρωμής των οφειλόμενων στις επιχειρήσεις ποσών από το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους» και από το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού του ΟΑΕΔ (χωρίς παρακρατήσεις για εξόφληση φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων)

Δείτε επίσης