Οικονομία

Eurogroup: Οι στόχοι της οικονομικής πολιτικής στην μετά τον Covid εποχή

Bruno Le Maire Minister Economy France 23 01 22

Ξεκινά τη Δευτέρα το πρώτο Eurogroup της χρονιάς, στην ατζέντα του οποίου θα βρεθούν οι στόχοι της οικονομικής πολιτικής στην μετά τον Covid εποχή, με τον Γάλλο υπουργό οικονομικών, Bruno Le Maire να γίνεται πρόεδρος του EcoFin, καθώς η Γαλλία έχει αναλάβει τη προεδρία της ΕΕ, για αυτό το εξάμηνο.

Παράλληλα, η νέα υπουργός οικονομικών της Ολλανδίας Sigrid Kaag, θα αποτελέσει μια νέα παρουσία, καθώς έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ της αμοιβαιοποίησης του χρέος με την έκδοση Ευρωομολόγων.

Ταυτοχρόνως, στην συνεδρίαση θα είναι παρών ο Γερμανός υπουργός οικονομικών Christian Lindner, ο οποίος θα παρίσταται όχι μόνο εκπροσωπώντας την Γερμανία, αλλά και τις 7 ισχυρότερες βιομηχανικά χώρες του κόσμου, αφού από την αρχή του χρόνου Γερμανία έχει αναλάβει και την προεδρία των G7.

Τη Δευτέρα λοιπόν, το συμβούλιο με αυτές τις αλλαγές, θα κάνει αρχικά μια αποτίμηση της χρονιάς που πέρασε, κυρίως στο κομμάτι της ανάκαμψης των οικονομικών μετά την πανδημία, ενώ θα συζητηθεί και η έως τώρα πορεία των προγραμμάτων ανάκαμψης και ανασυγκρότησης σε κάθε ένα από τα κράτη μέλη, καθώς το κύριο θέμα θα είναι οι κατευθυντήριες γραμμές της οικονομικής πολιτικής για το 2022, μιας χρονιάς κατά την οποία το δημοσιονομικό πλαίσιο θα βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση.

Αναμένεται λοιπόν πως θα ανοίξουν τα χαρτιά τους κατά την συνεδρίαση, οι εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Βορρά όσο και οι εκπρόσωποι του Νότου για την Ευρωζώνη, ενώ ο Christian Lindner και η Sigrid Kaag, θα κληθούν από το σώμα ως νέοι υπουργοί οικονομικών να ενημερώσουν για την προτεραιότητες που θέτει για το επόμενο διάστημα, η Γερμανία και η Ολλανδία.

Όμως, τόσο ο Γερμανός, όσο και η Ολλανδή υπουργός οικονομικών, εκπροσωπούν χώρες οι οποίες υποστηρίζουν σθεναρά την δημοσιονομική πειθαρχία, ενώ με τις τοποθετήσεις τους, αναμένεται ότι θα δοθεί εκτός των άλλων, ένα περίγραμμα του πλαισίου που θέλει να κινηθεί η συζήτηση, για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ

Βέβαια, θα είναι σημαντική και η τοποθέτηση του Bruno Le Maire, ο οποίος με την σειρά του θα πρέπει να αναλύσει και τις προτεραιότητες για το εξάμηνο της Γαλλικής Προεδρίας.

Μάλιστα, κεντρικό θέμα της παρουσίασης του Γάλλου υπουργού, αναμένεται να είναι η επιτυχία του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας σε συνδυασμό με την αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων, δεδομένου ότι κατά την Γαλλία οι υφιστάμενοι κανόνες, μετά την πανδημία του κορονοϊού, είναι ανεφάρμοστοι.

Σημειώνεται ότι λίγο πριν τα Χριστούγεννα, έγινε γνωστός ο Γαλλο-ιταλικός άξονας, με την συνάντηση του Γάλλου προέδρου, Emmanuel Macron με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Mario Draghi .

Οι δύο Ευρωπαίοι ηγέτες, στην κοινή ανακοίνωση τους μετά την συνάντηση, υπογράμμιζαν με έμφαση την ανάγκη δομικών αλλαγών στο σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης, θέση την οποία προσυπογράφουν η Ισπανία, η Πορτογαλία και φυσικά και η Ελλάδα, έχοντας βέβαια ο καθένας την δική του εκδοχή, για τις αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν.

Κατόπιν, την πρεμιέρα του διαλόγου για τους δημοσιονομικούς κανόνες, θα ακολουθήσουν έξι μήνες πυκνών επαφών μεταξύ των υπουργών οικονομικών της ΕΕ, στις οποίες θα συμμετέχει και η Ελλάδα, προβάλλοντας τις δικές της θέσεις.

Ωστόσο, η ανάγκη για την αλλαγή του κριτηρίου του χρέους, όπως και η εξαίρεση από το έλλειμμα, των δημόσιων αναπτυξιακών δαπανών για πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, είναι θέση την οποία υποστηρίζει και η Ελλάδα, και βρίσκεται στην ατζέντα των περισσότερων από τα αρχικά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τελικά, ο διάλογος θα έχει ακόμη δρόμο, ώστε να μπει στην τελική του ευθεία , περί τα μέσα του έτους, όταν πλέον παρουσιάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την πρόταση της, προσπαθώντας να βρει μια συνισταμένη στις απόψεις όλων των κρατών μελών, κάτι που σήμερα φαίνεται πολύ δύσκολο.

Δείτε επίσης