Οικονομία

Συντάξεις: Ατομικοί κουμπαράδες στα επικουρικά ταμεία - Όλα τα «SOS»

sintakseis

Επτά ερωτααπαντήσεις για όσα πρέπει να ξέρετε για το νέο τοπίο στην επικουρική ασφάλιση

Πρεμιέρα έχει κάνει αυτό το μήνα το Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ), ενώ για πρώτη φορά εισάγεται το κεφαλαιοποιητικό σύστημα προκαθορισμένων εισφορών.

Η βασική καινοτομία του νέου συστήματος είναι ότι οι καταβαλλόμενες ασφαλιστικές εισφορές αποταμιεύονται σε ατομικούς λογαριασμούς και στη συνέχεια επενδύονται.

Αναλυτικά, δημοσιεύονται σήμερα, Τρίτη επτά απαντήσεις στα συνηθέστερα ερωτήματα των ασφαλισμένων για το νέο τοπίο στην επικουρική ασφάλιση:

1. Ποιους αφορά το νέο σύστημα;

Στο νέο επικουρικό ταμείο από την 1η Ιανουαρίου υπάγονται όλοι οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας, ανεξαρτήτως ηλικίας. Αυτό ισχύει εφόσον απασχολούνται σε κλάδο για τον οποίο υπάρχει υποχρεωτικότητα επικουρικής ασφάλισης, δηλαδή για μισθωτούς δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, μηχανικούς και δικηγόρους.

Από την 1η Ιανουαρίου 2023 θα υπάρχει δυνατότητα να υπαχθούν προαιρετικά στην ασφάλιση του ΤΕΚΑ:

-Ασφαλισμένοι στον Κλάδο Επικουρικής Ασφάλισης του e-ΕΦΚΑ (πρώην ΕΤΕΑΕΠ) που έχουν γεννηθεί από 1η Ιανουαρίου 1987 και μετά και οι οποίοι επιθυμούν να μεταβούν από τον προαναφερόμενο Κλάδο στο ΤΕΚΑ.

-Εργαζόμενοι που απασχολούνται σε κλάδους για τους οποίους δεν υπάρχει υποχρέωση υπαγωγής στην επικουρική ασφάλιση (π.χ. ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες, αυτοαπασχολούμενοι υγειονομικοί) και οι οποίοι διατηρούν το δικαίωμα ένταξης στο ΤΕΚΑ μέχρι να συμπληρώσουν το 35ο έτος της ηλικίας τους.

2. Οι αλλαγές αφορούν και συνταξιούχους;

Όχι. Καμία αλλαγή δεν υπάρχει και θα συνεχίσουν να εισπράττουν κανονικά τη σύνταξη τους.

3. Πώς θα έχει πρόσβαση ο ασφαλισμένος στον ατομικό του λογαριασμό;

Απάντηση: Θα έχει πρόσβαση στον ατομικό λογαριασμό του μέσω site και εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα καθώς και μέσω άλλων φορητών ηλεκτρονικών συσκευών εντός της φετινής χρονιάς.

4. Ποιό είναι το ύψος των εισφορών;

Διαμορφώνεται σε ποσοστό 3,25% για τον εργοδότη και 3,25% για τον εργαζόμενο μέχρι και τον Μάιο, και σε 3% για τον καθένα εφεξής.

5. Πώς επενδύονται οι εισφορές;

Οι εισφορές των ασφαλισμένων θα επενδύονται σε ευρέως διαφοροποιημένα χαρτοφυλάκια μετοχικών, ομολογιακών και καταθετικών επενδυτικών προϊόντων. Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΕΚΑ, το οποίο φέρει και την τελική ευθύνη των επενδύσεων, συνεπικουρούμενο από την Επενδυτική Επιτροπή του Ταμείου χαράσσει την στρατηγική.

6. Τί επιλογές έχουν οι ασφαλισμένοι;

Απάντηση : Στους ασφαλισμένους του ΤΕΚΑ θα προσφέρεται ένα βασικό συνταξιοδοτικό-επενδυτικό προϊόν (default) που θα συνδυάζει το κατάλληλο μείγμα κινδύνου, απόδοσης και ασφάλειας για όλη τη διάρκεια του εργασιακού βίου. Πάντως αν το επιθυμεί, ο ασφαλισμένος θα έχει τη δυνατότητα να μεταβάλει το χαρτοφυλάκιό του κάθε τρία χρόνια.

7. Υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες;

Υπάρχει ρητή πρόβλεψη ότι το Κράτος εγγυάται την καταβολή ελάχιστης ανταποδοτικής μηνιαίας επικουρικής σύνταξης, η οποία υπολογίζεται στη βάση του ύψους της πραγματικής αξίας των εισφορών που κατέβαλαν οι ασφαλισμένοι. Δηλαδή το κράτος εγγυάται μη αρνητικές αποδόσεις.

Δείτε επίσης