Οικονομία

Η επιδότηση ενοικίου «ασπίδα» στους πλειστηριασμούς

Ακίνητα-scaled

Από 70 – 210 ευρώ το μήνα για τα «κόκκινα» στεγαστικά πρώτης κατοικίας των ευάλωτων νοικοκυριών

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

Του Νίκου Ρογκάκου

Το ενδεχόμενο να κατευθυνθούν από το υπουργείο Οικονομικών στις τράπεζες τα χρήματα της επιδότησης του ενοικίου των ευάλωτων νοικοκυριών, ώστε τα πιστωτικά ιδρύματα να μην πραγματοποιήσουν πλειστηριασμούς για τη συγκεκριμένη κατηγορία και να μη χαθούν οι πρώτες κατοικίες, φαίνεται να μπαίνει στο τραπέζι προς συζήτηση μεταξύ θεσμών και πιστωτικών ιδρυμάτων.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το πρόγραμμα επιδότησης στεγαστικού δανείου θα προβλέπει επιδότηση από 70 έως 210 ευρώ το μήνα, ανάλογα με την οικονομική και την περιουσιακή κατάσταση του οφειλέτη, για την προστασία των ευάλωτων νοικοκυριών από τον πλειστηριασμό της πρώτης τους κατοικίας.

Το ενδιάμεσο πρόγραμμα προστασίας της πρώτης κατοικίας, όπως ονομάζεται, στοχεύει στο να γεφυρώσει το κενό που υπάρχει σήμερα για τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών που έχουν οφειλές από στεγαστικό δάνειο σε τράπεζες ή funds και εταιρείες διαχείρισης, έως τη δημιουργία του φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης Ακινήτων, που δεν αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία πριν από τα τέλη του 2022.

Η πρόταση του υπουργείου Οικονομικών αναμένεται να τεθεί στο επίκεντρο της συζήτησης με τους Θεσμούς από την προσεχή εβδομάδα, προκειμένου να λάβει την τελική έγκριση –έχει προηγηθεί το «πράσινο φως» από τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε.– και να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή. Η επιδότηση θα ισχύσει για έναν τουλάχιστον χρόνο, παρέχοντας πλήρη κάλυψη έως τη λειτουργία του φορέα, με την προϋπόθεση, όμως, ότι τα νοικοκυριά αυτά θα χάσουν την κυριότητα της πρώτης τους κατοικίας όταν ο φορέας ενεργοποιηθεί.

Καλύπτει 5.000 περιπτώσεις

Άλλωστε, αυτό το ποσό, ύψους μέχρι 210 ευρώ, έχει προγραμματιστεί προκειμένου να επιδοτεί τον φορέα για τις περιπτώσεις ευάλωτων των οποίων οι πρώτες κατοικίες θα καταλήγουν σε αυτόν από τις τράπεζες. Υπολογίζεται πως το θέμα αφορά 3.000-5.000 πρώτες κατοικίες που οδεύουν προς πλειστηριασμό και που οι τράπεζες, μέχρι τη σύσταση και τη λειτουργία του φορέα, αντιμετωπίζουν θέμα ως προς το να προχωρήσουν ή όχι, στις ανάλογες δημοπρασίες.

Από την άλλη πλευρά, και η κυβέρνηση φαίνεται πως μάλλον συμπλέει με το αίτημα των τραπεζών, καθώς δεν επιθυμεί να ανοίξει ένα τέτοιο ζήτημα με τους ευάλωτους σε μία περίοδο που η πανδημία ακόμη συνεχίζει να δημιουργεί προβλήματα στην αγορά εργασίας και όχι μόνον.

Το σύνολο των επιδοτήσεων αυτών με κάποιους πρόχειρους υπολογισμούς εκτιμάται πως ανέρχεται σε περίπου 9 εκατ. ευρώ, ποσό πολύ μικρό για τον κρατικό προϋπολογισμό και το οποίο, ούτως ή άλλως, έχει προβλεφθεί να κατευθυνθεί στον φορέα.

Το επίδομα αυτό θα το δικαιούνται οι ευάλωτοι εφόσον χάσουν την πρώτη κατοικία τους και ο φορέας αποκτήσει την ιδιοκτησία αυτής, ενώ οι ίδιοι θα ξεκινήσουν να νοικιάζουν την κατοικία τους από τον φορέα, και το ενοίκιό τους θα επιδοτηθεί.

Οι δικαιούχοι και η λειτουργία του προγράμματος

Το ποσό του Επιδόματος Στέγασης, για τα νοικοκυριά που πληρούν τα κριτήρια, ορίζεται ως ακολούθως:

Για τον δικαιούχο του επιδόματος: 70 ευρώ το μήνα.

Για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού προσαύξηση κατά 35 ευρώ το μήνα.

Στη μονογονεϊκή οικογένεια χορηγείται επιπλέον προσαύξηση 35 ευρώ το μήνα.

Στα νοικοκυριά με απροστάτευτο/α τέκνο/α, χορηγείται επιπλέον προσαύξηση 35 ευρώ το μήνα για κάθε απροστάτευτο τέκνο.

Ως ανώτατο όριο του Επιδόματος Στέγασης ορίζονται τα 210 ευρώ μηνιαίως, ανεξαρτήτως της σύνθεσης του νοικοκυριού.

Αυτό το ποσό, αφορά στην επιδότηση αρωγής του κράτους προς τους ευάλωτους δανειολήπτες. Μένει να διευκρινιστεί ποια θα είναι η δική τους συμμετοχή στο «μίσθωμα» κατά τα πρότυπα του Φορέα που θα αποκτά την πρώτη κατοικία και θα το επαναμισθώνει για τουλάχιστον 12 χρόνια στον πρώην ιδιοκτήτη που θα έχει πτωχεύσει, δίνοντάς του στη συνέχεια το δικαίωμα επαναγοράς.

Ένα από τα σενάρια για τον καθορισμό του «μισθώματος» είναι η εμπορική αξία του ακινήτου, με το μέσο επιτόκιο στεγαστικών δανείων να αποτελεί τη βάση υπολογισμού.

Παραδείγματα

Για ένα ακίνητο με εμπορική αξία 100.000

Το ετήσιο μίσθωμα θα ανέρχεται σε 3.000 ευρώ

Το μέσο επιτόκιο στο 3%

Δηλαδή, 100.000 ευρώ x 3% = 3.000 ευρώ ετησίως.

Άρα: Μηναίο μίσθωμα 250 ευρώ, εκ των οποίων τα 70-210 ευρώ –ανάλογα την οικογενειακή κατάσταση του «κόκκινου» δανειολήπτη– θα καταβάλλονται από το Δημόσιο, ως επιδότηση.

Δείτε επίσης