Οικονομία

Τα όπλα της κυβέρνησης κατά της ακρίβειας

Μαξίμου και ΥΠΟΙΚ ψάχνουν τρόπους στήριξης των πολιτών

akrivia

Μετά τη νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ θεωρείται δεδομένη η παράταση της επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος, ενώ έρχονται μέτρα και για τους αγρότες.

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

Της Ειρήνης Μπέλλα

Η ακρίβεια, που πλήττει κυρίως τις μεσαίες τάξεις είναι, πλέον, ένα από τα κομβικά προβλήματα που έχει απέναντί της η κυβέρνηση. Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν ότι αυτή αποτελεί έναν από τους αδύναμους κρίκους της διακυβέρνησης, με αποτέλεσμα να βρίσκει ευκαιρία η αντιπολίτευση να εξαπολύει τα «πυρά της. «Στο επίκεντρο της κυβέρνησης δεν είναι η σύγκριση με τον ΣΥΡΙΖΑ. Στόχος μας είναι να τα πάμε εμείς καλά. Γιατί όποτε τα πηγαίνουμε καλά, το αντίκρισμα το βλέπουμε στον κόσμο. Το ίδιο και όταν πάει κάτι στραβά», αναφέρει στη «Βραδυνή της Κυριακής» στέλεχος στο Μέγαρο Μαξίμου. Σε αυτό το πλαίσιο πρόσληψης των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτικών συνθηκών, η κυβέρνηση θέλει να κάνει την εκκίνηση μίας φυγής προς τα εμπρός και να ξαναβάλει στο προσκήνιο θετικές ειδήσεις.

Η μόνιμη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 13% άνοιξε το χορό ενός νέου μηνύματος που στέλνει η κυβέρνηση απέναντι στην ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια, και που αποκωδικοποιείται ως προσήλωση στις πολιτικές της τόνωσης του εισοδήματος της μικρομεσαίας τάξης και της προσήλωσης στις πολιτικές των φοροαπαλλαγών.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Βραδυνής της Κυριακής», η μείωση του ΕΝΦΙΑ είχε σχεδιαστεί εδώ και μερικές εβδομάδες, με τη συνεννόηση του πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο, αλλά και με τους Θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κανονικά είχε προγραμματιστεί να ανακοινωθεί την εβδομάδα της χιονοκαταιγίδας στην Αττική. Όμως, λόγω των προβλημάτων κρίθηκε ότι επικοινωνιακά δεν θα έπρεπε να ανακοινωθεί τότε, γιατί η αντιπολίτευση μπορεί να χρέωνε στην κυβέρνηση ότι το έκανε για να αποπροσανατολίσει την επικαιρότητα. Το δεύτερο σενάριο, να ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό στη Βουλή, στη συζήτηση της πρότασης μομφής, απορρίφθηκε και αυτό, γιατί και πάλι δεν ήθελαν να χρεωθούν ότι επιχειρούν να επισκιάσουν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι, η ανακοίνωση τελικά επιλέχθηκε να είναι αυτόνομη, στέλνοντας και ξεκάθαρο μήνυμα στήριξης στις μικρομεσαίες τάξεις. Ο προσανατολισμός της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού είναι σταθερός προς την στήριξη των μικρών και μεσαίων νοικοκυριών. Το να μειωθεί ένας φόρος-σύμβολο κατά της μεσαίας τάξης προβάλλεται σαν όπλο στη φαρέτρα της κυβέρνησης κατά της ακρίβειας.

Ένα δεύτερο όπλο που βγάζει η κυβέρνηση είναι η συνέχιση της επιδότησης μέρους των αυξήσεων στους λογαριασμούς του ρεύματος. Θεωρείται δεδομένο ότι η επιδότηση του ρεύματος και του φυσικού αερίου θα συνεχιστεί και μετά το Φεβρουάριο. Όπως εξηγούν στελέχη της κυβέρνησης, η χώρα μας δρα σε ένα συγκεκριμένο οικονομικό πλαίσιο. Η ίδια δεν παράγει πετρέλαιο. Στο ζήτημα της παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί μέσα στα δημοσιονομικά περιθώρια που έχει. Εστιάζουν ακόμη, στο ότι τα 400 εκατ. ευρώ που έχουν ξεκινήσει να δίνονται για να ελαφρυνθούν οι λογαριασμοί της ΔΕΗ σημαίνουν 5 δισ. ευρώ το χρόνο, που δεν είναι ένα ευκαταφρόνητο ποσό.

Μέτρα στήριξης σε αγρότες

Επίσης, στην κυβέρνηση προχωρούν σε λήψη μέτρων στήριξης στους αγρότες, που πλήττονται από τις ανατιμήσεις σε Ενέργεια, ζωοτροφές, λιπάσματα, με στόχο και οι τιμές των αγροτικών προϊόντων να μειωθούν στο ράφι.

Υπογράφτηκε η ΚΥΑ, και πλέον για 230 χιλιάδες νέους αγρότες και συνεργατικά σχήματα και συμβολαιακή γεωργία θα μειωθεί ο ειδικός φόρος στα καύσιμα.

Στο ηλεκτρικό ρεύμα που χρησιμοποιείται για αγροτική χρήση, όπως σε τυροκομεία κ.ά., η ρήτρα αναπροσαρμογής μειώνεται κατά 80% από τον Αύγουστο του 2021 μέχρι 31-12-2021. Και κατά 50% από 1/1/2022 και εξής.

Επίσης, άμεσα θα μειωθεί το ΦΠΑ στα λιπάσματα, από 13% στο 6%.

Για το επόμενο τρίμηνο, Ιανουάριος- Μάρτιος, για όσους αγρότες χρησιμοποιούν ζωοτροφές θα υπάρξει πρόβλεψη για επιδότηση 7% του τζίρου τους.

Επίσης, θα ισχύσει μεταφορικό ισοδύναμο για τη μεταφορά ζωοτροφών και για την Κρήτη.

Για όλα τα μικρά νησιά του Αιγαίου θα αυξηθεί η επιδότηση κατά 50% από αυτή που ισχύει σήμερα. Δηλαδή, από 8 εκατ. θα φτάσει στα 11,5 εκατ.

Μέλημα του Μεγάρου Μαξίμου είναι αποκρούοντας τις βολές της αντιπολίτευσης να αποδείξει έμπρακτα ότι βρίσκεται δίπλα στην κοινωνία σε κάθε έκτακτη και απρόβλεπτη περίσταση, με ένα πλέγμα παρεμβάσεων που προστατεύουν το εισόδημα και την απασχόληση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε ούτε την ανάπλαση στο Μάτι

Την τακτική της τυφλής σύγκρουσης που προκρίνει το «όχι σε όλα» επιλέγει να ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, στο πλαίσιο της αντιπαράθεσής της με την κυβέρνηση. Επενδύοντας στην καταστροφολογία, στο μηδενισμό και στη στείρα άρνηση, καταψήφισε χθες στη Βουλή, τα έργα υποδομών για την ανασυγκρότηση των πυρόπληκτων περιοχών στο Μάτι και την Ανατολική Αττική. Καταστροφές από τη φονική πυρκαγιά που έγιναν επί των ημερών διακυβέρνησής του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αιτιολόγησε την άρνησή του να ψηφίσει το μνημόνιο ανάπλασης στο Μάτι, με το επιχείρημα ότι το τελικό σχέδιο προβλέπει κατασκευή κοινωνικών κατοικιών αντί νοσοκομείου, που προέβλεπε η αρχική συμφωνία. Μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν ψήφισε το νομοσχέδιο, αλλά ζήτησε και να αποσυρθεί.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ συλλήβδην απορρίπτει τα πάντα. Μέσα στην εβδομάδα καταψήφισε τη νομοθετική ρύθμιση που κατέθεσε η υπουργός Παιδείας για παροχή voucher αξίας 200 ευρώ σε 160.000 εκπαιδευτικούς που διδάσκουν σε δημόσια σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, καθώς και σε σχολεία Ειδικής Αγωγής για αγορά τεχνολογικού εξοπλισμού.

Αλλά και σε θέματα που άπτονται της βελτίωσης του Συστήματος Υγείας κράτησε η αξιωματική αντιπολίτευση την ίδια στάση.

Αρνήθηκε να στηρίξει τη δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», ύψους 160 εκατ. ευρώ, για την ανέγερση Παιδιατρικού Νοσοκομείου στη Θεσσαλονίκη, το οποίο θα στεγάσει όλες τις παιδιατρικές κλινικές της πόλης. Η επιλογή είναι αυτό το νοσοκομείο να είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. Δηλαδή να μην είναι Δημοσίου Δικαίου, αλλά να είναι στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και να παρέχει τις υπηρεσίες του χωρίς να πληρώνει ο γονιός που θα πάει το παιδί του εκεί.

Η κυβέρνηση κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι όταν μιλά για κοινωνική πολιτική, αερολογεί: «Την ώρα της πράξης αναζητά προφάσεις για να αντιταχθεί στο κυβερνητικό έργο. Η Βουλή είναι πεδίο σοβαρής πολιτικής συμπεριφοράς, όχι ανούσιων επικοινωνιακών τρικ που είναι άσχετα με τις ανάγκες των πολιτών».

Δείτε επίσης