Οικονομία

Στα 39 ευρώ η επιδότηση ρεύματος τον Φεβρουάριο - Τι προβλέπεται για το φυσικό αέριο

Σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα συγκριτικά με αυτά του Ιανουαρίου η επιδότηση αυτό τον μήνα, με τις σχετικές ανακοινώσεις να αναμένονται στις 10.15 το πρωί από τον Κώστα Σκρέκα

skrekas-1280x853

Επεκτείνεται και τον Φεβρουάριο το «πακέτο» των επιδοτήσεων ρεύματος και φυσικού αερίου, με τις σχετικές ανακοινώσεις να αναμένεται να γίνουν σήμερα στις 10.15 το πρωί από τον υπουργό Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα.

Τη στιγμή που η δυναμική της ενεργειακής κρίσης και ως προς τη διάρκειά της έχει διαψεύσει τις αρχικές εκτιμήσεις, η κυβέρνηση διαμηνύει πως θα εξακολουθεί να στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις, που δέχονται σφοδρό χτύπημα από το τυφλό ράλι στις τιμές της ενέργειας.

Σημειώνεται, πάντως, πως οι τιμές χονδρεμπορικής ρεύματος κινήθηκαν οριακά προς τα κάτω τον Ιανουάριο, ενώ για τον Φεβρουάριο παρουσιάζουν τάσεις περαιτέρω αποκλιμάκωσης. Ετσι, τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας η μέση τιμή έκλεισε στα 227.30 ευρώ/MWh από 235,38 ευρώ/MWh, ενώ τις πρώτες μέρες του μήνα κυμαίνεται στα επίπεδα των 200 ευρώ.

Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, δεν αναμένεται ιδιαίτερη διαφορά στο «πακέτο» επιδοτήσεων του Φεβρουαρίου συγκριτικά με το αντίστοιχο του Ιανουαρίου. Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο για ελαφριά πτώση.

Συγκεκριμένα, η μέση μηνιαία επιδότηση για λογαριασμό 300 kWh θα διαμορφωθεί στα 39 ευρώ αντί για 42 ευρώ τον περασμένο μήνα. Και για τον Φεβρουάριο οι επιχορηγήσεις θα γίνουν για την κύρια κατοικία των οικιακών καταναλωτών και κλιμακωτά με βάση την κατανάλωση.

Σε ό,τι αφορά τους μη οικιακούς λογαριασμούς ρεύματος θα διατηρηθεί αμετάβλητη η επιχορήγηση των 65 ευρώ/MWh. Αφορά αγροτικά, επαγγελματικά, εμπορικά, βιομηχανικά και λοιπές χρήσεις. Αν και είχε ανακοινωθεί η χορήγηση της ενίσχυσης με βάση κριτήρια, εντούτοις η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει ακόμη εγκρίνει την ελληνική πρόταση.

Σε σχέση με τους λογαριασμούς φυσικού αερίου, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ύψος της κρατικής επιχορήγησης δεν θα αλλάξει τον Φεβρουάριο. Θα είναι στα 20 ευρώ ανά MWh, όπως και η έκπτωση της ΔΕΠΑ Εμπορίας στα 20 ευρώ ανά MWh. Ελαφρώς χαμηλότερη θα είναι η επιχορήγηση για τα μη οικιακά τιμολόγια φυσικού αερίου. Αναμένεται να είναι στα 20 ευρώ ανά MWh αντί για 30 τον Ιανουάριο.

Δείτε επίσης