Οικονομία

Από Μάρτιο και βλέπουμε... η έξοδος στις αγορές

Τι μηνύματα στέλνε στο ΥΠΟΙΚ η άνοδος των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων τις τελευταίες ημέρες

agores-omologa

Την ώρα που σημειώνεται κατακόρυφη πτώση των τιμών των ομολόγων και αύξηση των αποδόσεων, «παγώνουν» οι σχεδιασμοί για την επόμενη έξοδο του ελληνικού δημοσίου στις αγορές. Την περασμένη Δευτέρα το spread διαμορφώθηκε στις 225 μονάδες βάσης και έτσι η ψαλίδα των αποδόσεων γερμανικών και ελληνικών δεκαετών τίτλων έως και τις 97 μονάδες βάσης στους μήνες της πανδημίας που έκλεισε πανηγυρικά φαίνεται ότι αποτελεί παρελθόν.

Την Παρασκευή η απόδοση του δεκαετούς τίτλου ξεπέρασε το 2% και τη Δευτέρα έσπασε το φράγμα του 2,3% και πλέον συνεχίζει ανοδικά. Οι εκτιμήσεις της αγοράς ότι οι αυξήσεις επιτοκίων δεν απέχουν πολύ και η αλλαγή κατεύθυνσης από την ΕΚΤ μετά τις «εκπλήξεις» από τον πληθωρισμό βρίσκονται πίσω από την άνοδο που προαναφέρθηκε. Σε όλη την ευρωζώνη αυξάνονται οι αποδόσεις των ομολόγων, ωστόσο κοστίζει πολλαπλάσια επιδείνωση το γεγονός ότι η Ελλάδα στερείται της επενδυτικής βαθμίδας και το τοπίο της «κάλυψης» των ελληνικών τίτλων από την ΕΚΤ δεν είναι απολύτως ξεκάθαρο.

Μέσω της έκδοσης δεκαετούς ομολόγου με κόστος κοντά στο 1,8%, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους κατάφερε να αντλήσει 3 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο, ωστόσο όσο διαρκεί η αναταραχή θολό παραμένει το τοπίο για την επόμενη έξοδο.

Θετικό είναι το γεγονός ότι ακόμα και μετά τη σχεδιαζόμενη διπλή πρόωρη αποπληρωμή διμερών δανείων και ΔΝΤ συνολικού ύψους 7 δισ. ευρώ, τα ταμειακά διαθέσιμα του ελληνικού δημοσίου παραμένουν σε επίπεδο ασφαλείας, άνω των 30 δισ. ευρώ. Έτσι ο ΟΔΔΗΧ δεν βιάζεται για μία νέα έξοδο στις αγορές, καθώς μπορεί να παρακολουθεί με ασφάλεια τις εξελίξεις.

Στον αντίποδα, τα περιθώρια νέων παροχών στενεύουν ακόμα και εάν αυτές καλούνται να αντιμετωπίσουν τον -ουσιαστικό- «πονοκέφαλο» της ακρίβειας με τον προϋπολογισμό ελλειμματικό ( 10 δισ. ευρώ λιγότερα τα έσοδα από τις δαπάνες), τον Ιανουάριο να εμφανίζει (συγκυριακές, μένει να αποδειχθεί…) αρρυθμίες στα έσοδα και την προοπτική επαναφοράς δημοσιονομικών στόχων και κανόνων από το 2023.

Στο οικονομικό επιτελείο υπάρχει προβληματισμός για τη στήριξη των πλέον ευάλωτων ομάδων πληθυσμού απέναντι στην ακρίβεια. Το βασικό ωστόσο είναι να σταλεί ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην επενδυτική κοινότητα ότι η κυβέρνηση δεν θα ρισκάρει σε καμία περίπτωση να γκρεμίσει τον προϋπολογισμό.

Όπως και να έχει, πριν προκύψουν ξεκάθαρα δημοσιονομικά περιθώρια δεν αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για νέα μέτρα στήριξης.

Δείτε επίσης