Οικονομία

Ιστορικό ρεκόρ για τις ελληνικές εξαγωγές το 2021 - Οι κατηγορίες με τις μεγαλύτερες αυξήσεις

Στον αντίποδα, πηγή μόνιμου προβληματισμού αποτελεί το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο

exagoges

Με νέο ιστορικό ρεκόρ αλλά και μεγάλη αύξηση του εμπορικού ελλείμματος ολοκλήρωσαν την περσινή χρονιά οι ελληνικές εξαγωγές, οι οποίες κόντρα στις αντιξοότητες διατηρούν το θετικό μομέντουμ.

Πρόκειται, δεδομένων των συνθηκών, για επίδοση που επιτρέπει συγκρατημένη αισιοδοξία για τη συνέχεια, αλλά ταυτόχρονα υποχρεώνει σε αναστοχασμό, όσον αφορά στην ανάγκη περαιτέρω στήριξης της εγχώριας παραγωγής.

Σύμφωνα με ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛ-ΣΤΑΤ, τον Δεκέμβριο του 2021 μεγάλη άνοδο καταγράφουν τόσο οι εξαγωγές, καθώς αυξήθηκαν κατά 17,4%, όσο και οι εξαγωγές, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 37,8%. Ως εκ τούτου, το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε κατά 79%.

Σχετικά με τις μεγάλες κατηγορίες προϊόντων, το Δεκέμβριο του 2021 καταγράφονται ανοδικές τάσεις σε όλους τους κλάδους (Πετρελαιοειδή-Καύσιμα (+34,3%), Τρόφιμα (+16,3%), Βιομηχανικά (+36,5%), Μηχανήματα (+2,1%), Διάφορα Βιομηχανικά (+22%), Πρώτες Ύλες (+42,7%) και Ποτά & Καπνός (+27,4%)), με εξαίρεση τον κλάδο των Χημικών (-5,3%) και των Λαδιών (-6,5%).

Σχολιάζοντας τα παραπάνω, η Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, Χριστίνα Σακελλαρίδη δήλωσε τα εξής: «Το νέο ιστορικό ρεκόρ που κατέγραψε η αξία των ελληνικών εξαγωγών αποτελεί αδιαμφισβήτητα επιτυχία καθώς επιτυγχάνεται κάτω από αντίξοες συνθήκες σε ένα αβέβαιο περιβάλλον που συνθέτουν οι πληθωριστικές πιέσεις, η ενεργειακή κρίση και οι γεωπολιτικές ανησυχίες που πηγάζουν από την κατάσταση στην Ουκρανία.

Στον αντίποδα, πηγή μόνιμου προβληματισμού αποτελεί το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο, το οποίο διαρκώς διογκώνεται, καθιστώντας αναγκαία την περαιτέρω στήριξη της εγχώριας παραγωγής, η οποία θα εστιάζει στη μείωση του λειτουργικού κόστους και στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς της. Αποτελεί ξεκάθαρα θετικό στοιχείο η ύπαρξη –για πρώτη φορά– ενός ολοκληρωμένου σχεδίου εξωστρέφειας, το οποίο συνιστά πυξίδα για την εξωστρέφεια της χώρας.

Παραμένουμε αισιόδοξοι πως παρ’ όλες τις δυσκολίες, η ανοδική πορεία θα συνεχιστεί και τη νέα χρονιά χάρη στην προσπάθεια που καταβάλλουν οι Έλληνες εξαγωγείς να διευρύνουν το αποτύπωμά τους στην παγκόσμια αγορά, εστιάζοντας σε προϊόντα και υπηρεσίες που διακρίνονται για την ποιότητα και την καινοτομία τους. Εξάλλου, η διαφοροποίηση είναι το κλειδί για να διευρύνουν οι ελληνικές επιχειρήσεις το διεθνές αποτύπωμά τους.»

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛ-ΣΤΑΤ, μεγάλη άνοδο καταγράφουν οι εξαγωγές και το μήνα Δεκέμβριο του 2021 καθώς αυξήθηκαν κατά 528 εκ. ευρώ ή κατά 17,4% και ανήλθαν σε 3,56 δισ. ευρώ έναντι 3,03 δισ. ευρώ κατά τον ίδιο μήνα του έτους 2020. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, η αύξηση είναι μικρότερη κατά 3,5 ποσοστιαίες μονάδες, καθώς ανήλθαν στα 2,58 δισ. ευρώ από 2,26 δισ. ευρώ, δηλαδή αυξήθηκαν κατά 318 εκατ. ευρώ ή κατά 14%, γεγονός που επιβεβαιώνει τη σπουδαιότητα που διαδραματίζει η αύξηση των ελληνικών εξαγωγών πετρελαιοειδών και καυσίμων κατά 34,3%.


Δείτε επίσης