Οικονομία

Προϋπολογισμός: «Τρύπες» στα έσοδα, λιγότεροι φόροι στα Ταμεία

Ποιοι λόγοι οδήγησαν σε υστέρηση εσόδων τον Ιανουάριο, «καμπανάκι» για τη συνέχεια

ypoik-1-scaled

Δεν επιβεβαιώθηκαν τον Ιανουάριο του 2022 οι διαδοχικές υπερβάσεις των εσόδων του προϋπολογισμού τους τελευταίους μήνες του 2021, καθώς στα πρώτα στοιχεία που θα δοθούν την επόμενη εβδομάδα θα φαίνεται ότι υπάρχει υστέρηση έναντι των στόχων, ενώ λιγότεροι από τις προβλέψεις θα είναι οι φόροι που μπήκαν στο ταμείο.

Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο πρώτος μήνας του 2022 είχε ιδιαιτερότητες που “φρέναραν” τις εκτιμήσεις. Πρόκειται για τους περιορισμούς που επέβαλε η κυβέρνηση λόγω της μετάλλαξης Όμικρον του κορονοϊού, την παράταση της πληρωμής των τελών κυκλοφορίας έως τις 28 Φεβρουαρίου και φυσικά την σφοδρή κακοκαιρία “Ελπίς”.

Αν τα πιάσουμε ένα ένα, ο καταστροφικός χιονιάς ανάγκασε τους καταναλωτές να μείνουν στα σπίτια τους και μετέφερε στις 4 Φεβρουαρίου την προθεσμία πληρωμής του ΦΠΑ Ιανουαρίου.

Καθοριστικό ρόλο έπαιξε και η μετάλλαξη Όμικρον, καθώς οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν είχαν ως αποτέλεσμα να γράψει ο προϋπολογισμός αρνητική επίπτωση αφού η εστίαση υπολειτουργούσε και σε μεγάλο μέρος της διασκέδασης είχε μπει λουκέτο.

Αρνητική επίπτωση ήταν και η παράταση των τελών κυκλοφορίας που πήραν παράταση έως τις 28 Φεβρουαρίου, όταν τις άλλες χρονιές το κράτος αντλούσε έσοδα από αυτά τον πρώτο μήνα του έτους. Σύμφωνα με πληροφορίες οι ιδιοκτήτες οχημάτων άφησαν τον Δεκέμβριο για αργότερα την πληρωμή 500 εκατ. ευρώ. Από αυτά, πολλά έχουν μπει στο λογαριασμό του Φεβρουαρίου.

Οι “τρύπες” στα έσοδα είναι ξεκάθαρες τον Ιανουάριο και χωρίς να είναι σίγουρο ένα έχουν συγκυριακό χαρακτήρα, κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη συνέχεια. Και ενώ είναι νωρίς για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα, οι πρώτες ενδείξεις από τις εισπράξεις του Φεβρουαρίου συνηγορούν υπέρ της δεύτερης εναλλακτικής.

Η υστέρηση στα έσοδα του Ιανουαρίου που όπως φαίνεται είναι συγκυριακή, συμπίπτει με αλλαγή στη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ όπου τα «γεράκια» σηκώνουν κεφάλι και πιέζουν για ταχύτερη σύσφιξη σε καθεστώς διαρκώς αναθεωρούμενων προς τα πάνω εκτιμήσεων για τον πληθωρισμό. Η συγκεκριμένη αυτή μεταφράστηκε τις προηγούμενες ημέρες σε άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων σε όλη την ευρωζώνη, πολλαπλάσια όμως για τους ελληνικούς τίτλους που συνεχίζουν να στερούνται επενδυτικής βαθμίδας.

Πλέον είναι σαφής η στροφή στις δημόσιες τοποθετήσεις κυβερνητικών στελεχών για τα δημοσιονομικά περιθώρια και ενδεχόμενες νέες παροχές. Η κυβέρνηση δεν εξετάζει μέτρα τα οποία θα μπορούσαν να επιδεινώσουν το δημοσιονομικό σκηνικό και αυτό φαίνεται από τη δήλωση του Χρήστου Σταϊκούρα που ανέφερε ότι «πρέπει να μαζευόμαστε», και από την «ταφόπλακα» στο ενδεχόμενο μείωσης ΦΠΑ ή έμμεσων φόρων στα καύσιμα από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και τον σύμβουλο επί των οικονομικών του Πρωθυπουργού.

Όλα αυτά υπό την σκιά της αβεβαιότητας για το τι θα προκύψει από τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις με τους με αιχμή το δεύτερο εξάμηνο του 2022 για τους στόχους και τους δημοσιονομικούς κανόνες που θα ισχύουν το 2023.

Δείτε επίσης