Οικονομία

Μέχρι τον Μάιο οι παρεμβάσεις σε ρεύμα και αέριο

Χτυπά «ταβάνι» ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο, «καλπάζει» το κύμα της ακρίβειας. Ποια προϊόντα συμπεριλαμβάνονται στη νέα λίστα των ανατιμήσεων;

ilektriko-revma

Αρνητικό ρεκόρ 25ετίας αναμένεται να «χτυπήσει» ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο, κινούμενος στα επίπεδα του 6%, με την ΕΛΣΤΑΤ να επιβεβαιώνει τα νούμερα με σημερινή σχετική της ανακοίνωση.

Στο πλαίσιο αυτό, οι πληθωριστικές πιέσεις προκάλεσαν και αύξηση των επιτοκίων διεθνώς. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ προανήγγειλε διατήρηση του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα για τους επόμενους μήνες, επαναλαμβάνοντας την πρόθεση τής κεντρικής τράπεζας να λάβει μέτρα «όταν χρειαστεί» για να υποχωρήσει στο όριο του 2%, που είναι ο στόχος για την ευρωζώνη. Στην οποία, τον Ιανουάριο ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο ιστορικό υψηλό του 5,1% σε ετήσια βάση.

Την ίδια ώρα, το οικονομικό επιτελείο παρακολουθεί το «κύμα» της ακρίβειας, προκειμένου να ενεργοποιήσει στοχευμένα μέτρα στήριξης για τα ευάλωτα νοικοκυριά. Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη, τα έως στιγμής δεδομένα και οι πρόδρομοι δείκτες από το μέτωπο των τιμών προοιωνίζονται διατήρηση των παρεμβάσεων σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο τουλάχιστον έως τον Μάιο, πέραν των άλλων «αναχωμάτων» με τις απευθείας εισοδηματικές ενισχύσεις για τα ευάλωτα τμήματα του πληθυσμού.

Στο μεταξύ, βιομηχανίες τροφίμων και εμπορικές επιχειρήσεις αποστέλλουν τα νέα τιμολόγιά τους στα καταστήματα τροφίμων, δηλώνοντας ότι το κύμα της ακρίβειας αναμένεται να συνεχισθεί τόσο τον Φεβρουάριο όσο και τον Μάρτιο, με τις ανατιμήσεις σε ορισμένα προϊόντα να φθάσουν ακόμη και το 25%. Άλλωστε, προς τούτο προϊδεάζουν και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που δείχνουν ότι οι χονδρικές τιμές των εισαγόμενων βιομηχανικών αγαθών, όπως καυσίμων, φαρμάκων, χαρτικών, τροφίμων, ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών ειδών και μετάλλων, κατέγραψαν αύξηση 23,6% τον περασμένο Δεκέμβριο, ενώ άλμα 20% καταγράφεται για όλο το 2021.

Με βάση τους νέους τιμοκαταλόγους, στη λίστα των ανατιμήσεων περιλαμβάνονται τα εξής προϊόντα: Απορρυπαντικά (έως 25%), ελαιόλαδο (έως 15%), συσκευασμένα προϊόντα (8,5%), ψωμί του τοστ (έως 5%), κράκερ (4,5%), σοκολάτες (4,5%), υγρό πιάτων (6,5%), αφρόλουτρα (6,5%), αποσμητικά (5%), χαρτικά (5%), καφές εσπρέσο (5,5%), ποτά (έως 13%), εμφιαλωμένα νερά (έως 13%), φρυγανιές (5%), κονσέρβες (22%), αραβοσιτέλαια (6%), ηλιέλαια (11%), ελιές συσκευασμένες (10%), μπισκότα (6%), ρύζι (5%), οδοντόκρεμες και οδοντόβουρτσες (4,5%), σαμπουάν (4%), τσίπουρο (4%), κρασιά (έως 10%) και παγωμένο τσάι (5%). Αυτές οι ανατιμήσεις θα περνούν σταδιακά στα ράφια των καταστημάτων τροφίμων, ανάλογα με τα αποθέματα των προϊόντων που έχουν στις αποθήκες τους.

Δείτε επίσης