Οικονομία

Σ. Θεοδωρόπουλος: Προχώρησε στην απόκτηση των εταιρειών «Έδεσμα» και «Αμβροσία»

Theodoropoulos 27 02 22

Δεσμευτική συμφωνία για τη μεταβίβαση των εταιρειών «Έδεσμα» και «Αμβροσία», υπέγραψαν ο επιχειρηματίας Σπύρος Θεοδωρόπουλος, με τους μετόχους των δύο εταιρειών μετά από συμφωνία, που αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Απρίλιο.

Συγκεκριμένα, η «Έδεσμα» είναι μια ιστορική επιχείρηση και αποτελεί την πρώτη εταιρεία που παρασκεύασε αλλαντικά στην Ελλάδα και μια από τις παλαιότερες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των τροφίμων.

Η «Αμβροσία» κατέχει πολύ σημαντική θέση στην αγορά, παρασκευάζοντας έτοιμα φαγητά και σαλάτες και αποτελεί επέκταση των δραστηριοτήτων της εταιρείας «Έδεσμα», με τις δύο εταιρείες να πραγματοποιούν πωλήσεις ύψους 45 εκατ. ευρώ ετησίως.

Σημειώνεται πως ασφαλείς πληροφορίες θέλουν τον κ. Θεοδωρόπουλο να έχει έλθει πολύ κοντά και στην εξαγορά εταιρείας που δραστηριοποιείται στην αγορά των plant based τυριών με έδρα τη Κρήτη

Πιο αναλυτικά, η Έδεσμα ΑΕΒΕ, ιδρύθηκε το 1900 με έδρα τη Θεσσαλονίκη, αποτελώντας μια ιστορική εταιρεία στον κλάδο της αλλαντοποιίας και μια από τις παλιότερες εταιρείες στον κλάδο των τροφίμων.

Η παραγωγή των προϊόντων της πραγματοποιείται σήμερα σε δυο υπερσύγχρονα εργοστάσια στη Βιομηχανική περιοχή της Θεσσαλονίκης.

Η διανομή τους πραγματοποιείται μέσα από το δίκτυο πωλήσεων που περιλαμβάνει επτά υποκαταστήματα της εταιρείας σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και οργανωμένο δίκτυο αντιπροσώπων στις κατά τόπους περιοχές.

Η Αμβροσία ιδρύθηκε το 1991, ως επέκταση των δραστηριοτήτων της εταιρείας παραγωγής αλλαντικών Εδεσμα, στον κλάδο παραγωγής έτοιμων σαλατών και φαγητών.

Το 1994 η Αμβροσία απέκτησε το δικό της υπερσύγχρονο εργοστάσιο στην ΒΙ.ΠΕ.Θ και σήμερα κατέχει ηγετική θέση στον τομέα της.

Ειδικότερα, με βάση τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό της Εδεσμα αν και οι πωλήσεις της παρέμειναν σταθερές το 2020, εντούτοις τα κέρδη της παρουσίασαν αξιοσημείωτη άνοδο. Μάλιστα, όπως σημειώνεται στην οικονομική έκθεση για τη χρήση που έληξε την 31η Δεκεμβρίου 2020, οι πωλήσεις της ανήλθαν σε 43 εκατ. ευρώ έναντι 42,7 εκατ. ευρώ το 2019, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 0,68%.

Το μικτό αποτέλεσμα ανήλθε σε 6,86 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 8,43% σε σχέση με τα 6,3 εκατ. ευρώ του 2019, ενώ παρουσίασε και αύξηση ως ποσοστό επί των πωλήσεων (15,96% έναντι 14,82% στην προηγούμενη χρήση).

Τα καθαρά αποτελέσματα μετά φόρων ήταν κερδοφόρα και μάλιστα αυξήθηκαν κατά 1.371,48% καθώς ανήλθαν σε 505.880,23 ευρώ, όταν το 2019 η αντίστοιχη επίδοση ήταν 34.379,14 ευρώ.

Αναφορικά με τις επενδύσεις παγίων στοιχείων, η εταιρεία σημείωνε πως συνεχίζει το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού που ξεκίνησε από τις προηγούμενες χρήσεις, προσβλέποντας στην ταχεία ανάπτυξή της.

Σύμφωνα με την οικονομική έκθεση, πραγματοποιήθηκαν προσθήκες σε κτιριακό, μηχανολογικό και λοιπό εξοπλισμό συνολικού ύψους 824,5 χιλ. ευρώ περίπου, με τις πραγματοποιηθείσες επενδύσεις να προσδίδουν την ικανότητα στην εταιρεία να εντατικοποιήσει την παραγωγική διαδικασία με περιορισμό του κόστους παραγωγής.

Όσον αφορά το 2021, στην οικονομική έκθεση σημειωνόταν πως οι πωλήσεις της εταιρείας εκτιμάται ότι θα παρουσιάσουν αύξηση, ενώ το αποτέλεσμα αναμένεται να είναι και πάλι κερδοφόρο.

Μάλιστα, υπογραμμιζόταν πως στόχος είναι η επίτευξη ικανοποιητικής ρευστότητας, για να αντεπεξέρχεται στους κινδύνους, και η διατήρηση της κερδοφορίας με παράλληλη αύξηση της παραγωγής και του κύκλου εργασιών.

Δείτε επίσης