Οικονομία

Συντάξεις από πιστοποιημένους λογιστές και δικηγόρους

Οι πρώτες συντάξεις αναμένεται να εκδοθούν στα τέλη του μήνα

efka1

Έφτασαν τους 458 οι πιστοποιημένοι λογιστές και δικηγόροι που εντάχθηκαν στη διαδικασία απονομής συντάξεων. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, από την εξέταση που πραγματοποιήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου προέκυψαν επιπλέον 125 επιτυχόντες σε σύνολο 332 εξεταζομένων.

Να σημειωθεί πως έχουν ήδη υποβληθεί πάνω από 500 αιτήσεις για ανάληψη των συνταξιοδοτικών υποθέσεων από πιστοποιημένους λογιστές και δικηγόρους. Μάλιστα, οι πρώτες συντάξεις αναμένεται να εκδοθούν στα τέλη του μήνα.

Υπενθυμίζεται πως οι πιστοποιημένοι λογιστές και δικηγόροι επιλέγονται από τους ασφαλισμένους που υποβάλλουν για πρώτη φορά ηλεκτρονικά αίτηση συνταξιοδότησης στην ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ (https://www.efka.gov.gr/el/syntaxioychoi/aitisi). Σε αυτή τη φάση μπορούν να αναλάβουν συνταξιοδοτικές αιτήσεις ασφαλισμένων του τ.ΙΚΑ, τ.ΟΑΕΕ και τ.ΟΓΑ και μέσα στο επόμενο διάστημα πρόκειται να υλοποιηθεί η ένταξη και άλλων κατηγοριών συντάξεων.

Η διαδικασία είναι απλή : κατά την ηλεκτρονική υποβολή του αιτήματος συνταξιοδότησης, εμφανίζονται οι διαθέσιμοι πιστοποιημένοι επαγγελματίες. O ασφαλισμένος επιλέγει τον πιστοποιημένο που επιθυμεί και ορίζει την ημερομηνία και ώρα του ραντεβού. Στη συνέχεια λαμβάνει μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την επιβεβαίωση της ανάθεσης και του ραντεβού προκειμένου να προσκομίσει τα σχετικά δικαιολογητικά.

Να σημειωθεί εδώ πως στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι μέχρι το καλοκαίρι να έχει αντιμετωπιστεί το θέμα των εκκρεμών συντάξεων. Πρόκειται για ένα θέμα που ταλανίζει εδώ και χρόνια τους ασφαλισμένους, καθώς για την έκδοση των συντάξεων μπορεί να χρειαστούν μήνες ή ακόμα και χρόνια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας μέσα στο 2021 οι εκκρεμείς συντάξεις από 133.000 περιορίστηκαν τελικά στις 83.000. Να σημειωθεί εδώ πως έχει ήδη ξεκινήσει η ηλεκτρονική αίτηση για τη λήψη επικουρικής σύνταξης και έτσι οι ασφαλισμένοι δεν χρειάζεται να επισκέπτονται 2 με 3 φορές τα υποκαταστήματα του e-ΕΦΚΑ για την υποβολή των αναγκαίων δικαιολογητικών. Ουσιαστικά όταν ένας ασφαλισμένος υποβάλει ηλεκτρονικά το αίτημα για τη λήψη της κύριας σύνταξης μπορεί την ίδια ημέρα να υποβάλλει και ηλεκτρονικό αίτημα για την επικουρική.

Δείτε επίσης