Οικονομία

Έτσι θα καταλάβετε αν έχουν χακάρει το κινητό σας - Τα SOS από ESET

kinito

Κάποιες φορές παρατηρούμε κάποιες ασυνήθιστες ή περίεργες κινήσεις να συμβαίνουν στο κινητό μας, χωρίς να μπορούμε να αντιληφθούμε τους λόγους που συμβαίνει αυτό, καθώς δεν έχουμε αλλάξει κάτι. Αν η μπαταρία αδειάζει πιο γρήγορα ή αν τα δεδομένα καταναλώνονται πιο γρήγορα, ίσως να πρέπει να μας χτυπήσει καμπανάκι πως κάτι δεν πηγαίνει καλά και να έχουμε πέσει θύματα χάκερ.

Πλέον, τα κινητά τηλέφωνα έχουν εξελιχθεί σε έξυπνες φορητές συσκευές ικανές να εκτελούν εργασίες που προηγουμένως εκτελούνταν σε φορητούς υπολογιστές και PC. Τα χρησιμοποιούμε για να φωτογραφίσουμε, να στείλουμε και να λάβουμε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, να επικοινωνήσουμε στα social media, να κάνουμε ηλεκτρονικές πληρωμές ... και ο κατάλογος συνεχίζεται.

Όμως, όλος αυτός ο πλούτος δεδομένων προσελκύει απατεώνες που θέλουν να αποκτήσουν τα δεδομένα σας για… τους δικούς τους λόγους - από το να πουλήσουν τα δεδομένα σας στο σκοτεινό διαδίκτυο (dark web) μέχρι και να κλέψουν τα στοιχεία της ταυτότητάς σας.

Τα τελευταία χρόνια έχει αποδειχθεί πολλές φορές ότι ακόμη και η αξιόπιστη κινητή συσκευή σας μπορεί να παραβιαστεί από κακόβουλο λογισμικό. Με το Android να κατέχει τη μερίδα του λέοντος στην αγορά, θα επικεντρωθούμε σε αυτό το λειτουργικό σύστημα και θα αξιοποιήσουμε τις γνώσεις του Lukas Stefanko, ερευνητή της παγκόσμιας εταιρείας κυβερνοασφάλειας ESET, ο οποίος έχει μεγάλη εμπειρία στο ξεσκέπασμα κακόβουλων λογισμικών που στοχεύουν τους χρήστες Android.

Πώς μπορεί να παραβιαστεί το τηλέφωνό σας


Δείτε επίσης