Οικονομία

Αλλαγή στάσης από ΕΚΤ για QE λόγω Ουκρανίας - Παρέμβαση Στουρνάρα

Επαναξιολόγηση οικονομικών δεδομένων σχετικά με τον τερματισμό του τακτικού προγράμματος αγορών ομολόγων που θα άνοιγε τον δρόμο για την πρώτη αύξηση επιτοκίων

190527141043_ekt1-1280x960

Για επαναξιολόγηση των κινήσεων της όσον αφορά το QE κάνει λόγο τώρα η ΕΚΤ στη «σκιά» της άγριας ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία.

Όπως ανέφερε εκπρόσωπός της, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προχωρήσει σε ενδελεχή αξιολόγηση των οικονομικών προοπτικών μετά τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της στις 10 Μαρτίου.

«Αυτή (η αξιολόγηση) θα περιλαμβάνει τις τελευταίες γεωπολιτικές εξελίξεις», δήλωσε ο εκπρόσωπός της.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει αλλάξει την εικόνα σχετικά με τα σχέδια της ΕΚΤ για τον τερματισμό του τακτικού προγράμματος αγορών ομολόγων (APP) που θα άνοιγε τον δρόμο για την πρώτη αύξηση των επιτοκίων της μετά από μία και πλέον δεκαετία.

Σήμερα είναι προγραμματισμένη άτυπη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ στο Παρίσι, η οποία συμπίπτει με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που απειλεί να εκτροχιάσει την οικονομική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη και να περιπλέξει την έξοδο της ΕΚΤ από την περίοδο των αρνητικών επιτοκίων.

Η σημερινή συνεδρίαση επρόκειτο να προετοιμάσει τις αποφάσεις για τη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας στις 10 Μαρτίου για έναν πιθανό τερματισμό του προγράμματος αγορών ομολόγων.

Η ρωσική εισβολή, ωστόσο, στην Ουκρανία έχει αλλάξει την εικόνα καθώς ενισχύει την προοπτική για υψηλότερο ενεργειακό κόστος, χρηματοπιστωτική αναταραχή και μείωση του εμπορίου της Ευρωζώνης. Αυτή η εξέλιξη μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της οικονομικής ανάπτυξης και σε πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, η οποία στηρίζεται στο ρωσικό φυσικό αέριο για το 40% των αναγκών της.

QE και φέτος λόγω Ουκρανίας ζητεί ο Στουρνάρας


Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) πρέπει να συνεχίσει το πρόγραμμα αγορών ομολόγων τουλάχιστον έως το τέλος του έτους και να μη δεσμευτεί για το χρόνο που θα τερματισθεί για να περιορίσει τον αντίκτυπο από τη σύγκρουση στην Ουκρανία, δήλωσε στο μεταξύ νωρίτερα ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξή του στο Reuters.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων, ο κ. Στουρνάρας είναι ο πρώτος αξιωματούχος που αναφέρθηκε στο πώς οι εξελίξεις στην Ουκρανία μπορεί να επηρεάσουν τα σχέδια της ΕΚΤ να τερματίσει τις αγορές ομολόγων και να αυξήσει τα επιτόκια για να αντιμετωπίσει τον υψηλό πληθωρισμό.

Ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι η ΕΚΤ πρέπει να βγάλει επίσημα από το τραπέζι τη μείωση των επιτοκίων, αλλά και να επιτρέψει μεγαλύτερη ευελιξία αναφορικά με τον χρόνο αύξησής τους.

Οι επενδυτές αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα ανακοινώσει την πρόθεσή της να τερματίσει το τακτικό πρόγραμμα αγορών ομολόγων (APP) κατά την επόμενη συνεδρίασή της στις 10 Μαρτίου, ανοίγοντας τον δρόμο για να αυξήσει τα επιτόκια έως το τέλος του έτους.

Ωστόσο, ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης δήλωσε ότι οι οικονομικές προοπτικές είναι τώρα «πολύ πιο αβέβαιες», κάτι που σημαίνει ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική.

«Κρίνοντας την κατάσταση από τη σημερινή οπτική, θα προτιμούσα μάλλον να συνεχισθεί το APP τουλάχιστον έως το τέλος του έτους, πέραν του Σεπτεμβρίου, παρά να επισπεύσουμε τον τερματισμό του. Δεν θα ήμουν υπέρ της ανακοίνωσης του τερματισμού του APP τον Μάρτιο», σημείωσε.

Η Ευρώπη εξαρτάται από τη Ρωσία για περίπου το 40% των αναγκών της σε φυσικό αέριο και εισάγει σιτηρά από τη Ρωσία και την Ουκρανία.

Ο κ. Στουρνάρας είπε ότι η κρίση αναμένεται να πιέσει τις τιμές «μεσοπρόθεσμα έως μακροπρόθεσμα» μετά από μία αρχική κορύφωσή τους. «Κατά την άποψή μου θα έχει βραχυπρόθεσμη επίπτωση στον πληθωρισμό – δηλαδή οι τιμές θα αυξηθούν λόγω του υψηλότερου ενεργειακού κόστους. Μεσοπρόθεσμα έως μακροπρόθεσμα, όμως, θεωρώ ότι η επίπτωση θα είναι αποπληθωριστική μέσω του δυσμενούς αντίκτυπου από την πλευρά του εμπορίου και φυσικά μέσω της αύξησης των τιμών της ενέργειας».

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο ότι θα συνεχίσει το πρόγραμμα APP τουλάχιστον έως τον Οκτώβριο και θα το σταματήσει «λίγο πριν» την αύξηση των επιτοκίων. Οι παράγοντες της αγοράς χρήματος προεξοφλούσαν έως πρόσφατα μία αύξηση του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ κατά 50 μονάδες βάσης (μισή ποσοστιαία μονάδα) σε μηδενικό επίπεδο μετά από οχτώ χρόνια σε αρνητικό έδαφος, αν και έχουν περιορίσει τα στοιχήματα αυτά μετά την κλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης.

Ο κ. Στουρνάρας είπε ότι η ΕΚΤ πρέπει να «αυξήσει την ευελιξία της», αφαιρώντας το «σύντομα» από την κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής της, όπως πρότεινε και ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης, Βιλερουά ντε Γκαλό.

Στήριξε επίσης την αλλαγή του μηνύματος της ΕΚΤ ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν «στα σημερινά ή χαμηλότερα επίπεδα», ώστε να αποκλεισθεί μία μείωση των επιτοκίων, χωρίς όμως να ανοίξει η πόρτα σε μία αύξησή του.

Ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης σημείωσε ότι δεν έχει πεισθεί ακόμη πως έχει εξαλειφθεί η αποπληθωριστική τάση που επικράτησε στην Ευρωζώνη για αρκετά χρόνια, ενώ απέδωσε τον σημερινό, πολύ υψηλό πληθωρισμό – που έφθασε στο 5,1% τον Ιανουάριο, σε μία «σειρά σοκ από την πλευρά της προσφοράς».

«Η νομισματική πολιτικής δεν είναι κατάλληλη για να αντιμετωπίσει τα σοκ αυτά. Μπορεί να το κάνει, αλλά με πολύ μεγάλο κόστος όσον αφορά την παραγωγή και την απασχόληση. Για αυτό θα ζητούσα προσοχή», είπε.

Δείτε επίσης