Οικονομία

«Απόνερα» της πολεμικής σύρραξης και στον προϋπολογισμό - Νέα «αναχώματα» αναζητεί το ΥΠΟΙΚ

Με φόντο το ταραχώδες γεωοπολιτικό σκηνικό και το εκρηκτικό κοκτέιλ τιμών στην ενέργεια, τίθενται υπό αμφισβήτηση βασικοί δημοσιονομικοί στόχοι...

reuma-energeia

Τα… «απόνερα» της σύρραξης στην Ουκρανία φτάνουν στο υπουργείο Οικονομικών, το οποίο «ξαναγράφει» τον προϋπολογισμό, αναζητώντας παράλληλα «αναχώματα» που θα περιορίσουν το βάρος στην τσέπη των νοικοκυριών από το τυφλό ράλι στο ηλεκτρικό ρεύμα και στο φυσικό αέριο.

Με φόντο το ταραχώδες γεωοπολιτικό σκηνικό και το εκρηκτικό κοκτέιλ τιμών στην ενέργεια, τίθενται υπό αμφισβήτηση βασικοί δημοσιονομικοί στόχοι, ενώ ο πληθωρισμός αναμένεται να διατηρηθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι προβλέπονταν αρχικά (εκτιμάται πλέον ότι θα ανέλθει σε 4% σε μέσα επίπεδα).

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας ανέφερε χθες ότι οι οικονομικές προοπτικές είναι τώρα «πολύ πιο αβέβαιες», ενώ και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας υποστήριξε ότι οι επιπτώσεις των δυσμενών εξελίξεων θα είναι στο ΑΕΠ της χώρας.

Υπό αυτά τα δεδομένα, επανεξετάζεται το σενάριο για παροχή έκτακτου επιδόματος στα ευάλωτα νοικοκυριά, με την επιπλέον ενίσχυσή τους να πραγματοποιείται μέσω της επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν επιπλέον ενίσχυση της κρατικής επιδότησης για την απορρόφηση των διακυμάνσεων στις τιμές της ενέργειας σε πρώτη φάση για τους λογαριασμούς του Μαρτίου, ενώ οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η στρατηγική μπορεί να γίνει ακόμα πιο επιθετική. Το σχέδιο για επιδοτήσεις που συμπεριλήφθηκε στη 13η Έκθεση Αξιολόγησης μπορεί να προβλέπει 1 δισ. ευρώ έως τον Ιούλιο μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης, αλλά το κόστος θα ανέβει με κάλυψη και από τον προϋπολογισμό.

Σημειώνεται πως ο υπουργός Οικονομικών αναμένεται να ζητήσει στο σημερινό Eurogroup στο Παρίσι, την εξαίρεση αυτών των δαπανών από τα δημοσιονομικά ελλείμματα, για όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση.

Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι άλλαξε και η ατζέντα του Eurogroup. Ενώ ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε μια γενική συζήτηση για τον πληθωρισμό και τις μακροοικονομικές εξελίξεις, συμπεριλήφθηκε ειδικό θέμα συζήτησης για το Ουκρανικό και τις επιπτώσεις από την πολεμική σύρραξη.

Δείτε επίσης