Οικονομία

Κουαρτέτο παρεμβάσεων στο ενεργειακό: Βήμα- βήμα ο σχεδιασμός της κυβέρνησης

Διαβάστε στο «Vradini.gr» το ρεπορτάζ για το ενεργειακό σχέδιο της κυβέρνησης ενάντια στο μεγάλο «κύμα» ανατιμήσεων

Κουαρτέτο παρεμβάσεων στο ενεργειακό: Βήμα- βήμα ο σχεδιασμός της κυβέρνησης
Αρθρογράφος: Μπέλλα Ειρήνη
Από Μπέλλα Ειρήνη

Σε ένα σχέδιο τεσσάρων σημείων προχωρά η κυβέρνηση, με στόχο να αντιμετωπίσει ανατιμήσεις στην αγορά ενέργειας που θα συμπαρασύρουν και τις τιμές σε βασικά αγαθά.

Ουσιαστικά, στην κυβέρνηση αναγνωρίζουν πως το επόμενο διάστημα θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων και στοχευμένες κινήσεις θα γίνουν τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων.

1.Παράταση των μέτρων στήριξης για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση με έμφαση στους πλέον ευάλωτους. Μέχρι τώρα έχουν δοθεί περισσότερα από δύο δισεκατομμύρια ευρώ για μέτρα στήριξης και από την κυβέρνηση επισημαίνεται πως τον Ιανουάριο η Ελλάδα ήταν μέσα στις επτά φθηνότερες χώρες σε λιανικές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, 30% χαμηλότερες από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
2. Στοχευμένες κινήσεις για την διατήρηση ικανών αποθεμάτων στον τομέα της ενέργειας. Έτσι η Ρεβυθούσα ανεφοδιάστηκε με νέο φορτίο υγροποιημένου αερίου, οι εταιρείες αερίου έχουν ήδη κινηθεί για την εξασφάλιση επαρκών ποσοτήτων LNG , ενώ εφόσον χρειαστεί o αγωγός ΤΑΡ στη βόρεια Ελλάδα είναι ικανός να δεχθεί περισσότερα φορτία. Σε απόλυτη εφεδρεία βρίσκονται υδροηλεκτρικά και λιγνιτικά εργοστάσια, αλλά και μονάδες που μπορούν να μετατρέψουν το καύσιμό τους από φυσικό αέριο σε πετρέλαιο.
3.Δημιουργία ενός ενιαίου ευρωπαϊκού μετώπου σε μια σειρά θεμάτων, όπως η κοινή προμήθεια, η κοινή αποθήκευση, η κοινή χρηματοδότηση ενεργειακής πολιτικής. Η Αθήνα έχει προτείνει μεταξύ άλλων τη στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών μέσω ενός κοινού ταμείου, κατά τα πρότυπα της στρατηγικής που είχε υιοθετηθεί για την αντιμετώπιση του covid.
4.Διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας. Τον Ιανουάριο, η χώρα μας κάλυψε το 47% της εγχώριας ζήτησης με LNG από τη Ρεβυθούσα και το 20% μέσω του αγωγού TAP. Το ρωσικό αέριο, που διαχρονικά αποτελούσε το μεγαλύτερο ποσοστό στο μείγμα του φυσικού αερίου που εισάγεται, υποχώρησε για πρώτη φορά στο 33%, και η χώρα προτίθεται να προχωρήσει, με ιδιωτικά κεφάλαια, στην κατασκευή και δεύτερου σταθμού υποδοχής υγροποιημένου φυσικού αερίου, το FSRU στην Αλεξανδρούπολη.
Παράλληλα στόχος είναι να αξιοποιηθεί η Ελλάδα να μετατραπεί σε κόμβο διασύνδεσης ενέργειας και μεταφοράς πράσινης ενέργειας σε όλη τη νοτιοανατολική Μεσόγειο. «Γίνονται συζητήσεις όχι μόνο με Κύπρο και Ισραήλ αλλά και την Αίγυπτο. Επιμένουμε ότι ο γρηγορότερος τρόπος να μπορέσουμε να φέρουμε φυσικό αέριο στην Ελλάδα και στην Ευρώπη είναι με υγροποιημένο από την Αίγυπτο» σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός στη Βουλή.

Δείτε επίσης