Οικονομία

Ανατιμήσεις στην ενέργεια: Ποια μέτρα ανακοινώνει η κυβέρνηση

Για 7ο μήνα, τον Μάρτιο, οι επιδοτήσεις σε ρεύμα και φυσικό αέριο, ποια τα ποσά - Το «βλέμμα» στη νέα «εργαλειοθήκη» της ΕΕ, όπου θα περιλαμβάνεται ένα πακέτο έκτακτων μέτρων για την ανακούφιση πολιτών κι επιχειρήσεων των κρατών - μελών της 

Ανατιμήσεις στην ενέργεια: Ποια μέτρα ανακοινώνει η κυβέρνηση
Αρθρογράφος: vradini
Από vradini

Άμεσες παρεμβάσεις για τη συνέχιση της στήριξης νοικοκυριών κι επιχειρήσεων αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση εντός του επόμενου διαστήματος, τη στιγμή που εντείνεται το ράλι των ανατιμήσεων στην ενέργεια.

Παράλληλα, η κυβέρνηση προσβλέπει και σε μια ευρωπαϊκή παρέμβαση, με τη σύσταση ενός ειδικού ευρωπαϊκού ταμείου για τη στήριξη των ευάλωτων.

Σε πρώτη φάση αυτήν την εβδομάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να ανακοινώσει τη νέα επικαιροποιημένη «εργαλειοθήκη», στην οποία θα περιλαμβάνεται ένα πακέτο έκτακτων μέτρων, που μπορούν να υλοποιήσουν τα κράτη- μέλη για να ανακουφίσουν πολίτες και επιχειρήσεις από την υψηλή μεταβλητότητα των τιμών των ενεργειακών προϊόντων. Η κυβέρνηση επιθυμεί την επιδότηση του κόστους της ενέργειας από το ευρωπαϊκό ταμείο που θα συσταθεί, καθώς σε διαφορετική περίπτωση η επιβάρυνση του προϋπολογισμού θα είναι «επώδυνη». Ειδικά για τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις, ζητεί επιδοτήσεις που δεν θα έχουν οριζόντια χαρακτηριστικά, αλλά θα διαφοροποιούνται ανά κλάδο ανάλογα με το ενεργειακό κόστος της κάθε μίας. Για να προχωρήσει η συγκεκριμένη παρέμβαση, απαιτείται να δοθεί το «πράσινο φως» από την Κομισιόν, ήτοι να επιτραπεί ως κρατική ενίσχυση η ενισχυμένη στήριξη ενεργοβόρων επιχειρήσεων.

Την ίδια ώρα, θα ανακοινωθεί η συνέχιση στην επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος και φυσικού αερίου για τον Μάρτιο σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Το συνολικό πακέτο θα ανέλθει στα 350 εκατ. ευρώ, με τις ενισχύσεις να είναι οριακά αυξημένες σε σχέση με αυτές του Φεβρουαρίου.

Ταυτόχρονα, σχεδιάζεται ένα ενισχυμένο επίδομα θέρμανσης για τον επόμενο χειμώνα, το οποίο θα είναι διαθέσιμο ακόμη και από τις αρχές Νοεμβρίου.

Όπως αναφέρουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου, οι επιδοτήσεις των καταναλωτών θα συνεχιστούν τον Μάρτιο, για έβδομο συνεχή μήνα, και αναμένεται να διαμορφωθούν ως εξής:

-Για τους οικιακούς καταναλωτές με κυμαινόμενα τιμολόγια και για την πρώτη κατοικία, η επιδότηση θα είναι 150 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τις πρώτες 155 κιλοβατώρες μηνιαίας κατανάλωσης (από 150 κιλοβατώρες που ήταν το όριο τον Φεβρουάριο), και για κατανάλωση από 156 έως 310 κιλοβατώρες (από 300 κιλοβατώρες) η επιδότηση θα είναι 110 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Έτσι, η συνολική επιδότηση θα διαμορφωθεί στα 40,03 ευρώ.

-Για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο, η επιδότηση παραμένει στα 170 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τις πρώτες 310 κιλοβατώρες (αντί των 300), χωρίς την προϋπόθεση της πρώτης κατοικίας.

-Για τους επαγγελματικούς καταναλωτές, με κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας ανεξαρτήτως τάσης, η επιδότηση παραμένει σε 65 ευρώ/μεγαβατώρα για όλη τη μηνιαία κατανάλωση.

-Για το φυσικό αέριο, η κρατική επιδότηση τον Μάρτιο παραμένει στα 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα για όλους τους καταναλωτές (οικιακούς και μη, εκτός των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας).

Δείτε επίσης