Οικονομία

«Απογειώνονται» οι τιμές του πετρελαίου με το βλέμμα στην εμπόλεμη Ουκρανία

Κοντά στα 140 δολάρια το βαρέλι «εκτινάσσεται» η τιμή του Brent εν μέσω απειλών του Πούτιν για ρωσικά πυρά στην αμυντική βιομηχανία της χώρας

«Απογειώνονται» οι τιμές του πετρελαίου με το βλέμμα στην εμπόλεμη Ουκρανία
Αρθρογράφος: vradini
Από vradini

Κοντά στα 140 δολάρια το βαρέλι «εκτοξεύονται» οι τιμές του πετρελαίου στις σημερινές συναλλαγές με το βλέμμα στην κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία κι εν μέσω απειλών του Πούτιν για ρωσικά πυρά στην αμυντική βιομηχανία της χώρας.

Ειδικότερα, η τιμή του Brent φτάνει στα 139,13 δολάρια το βαρέλι, σχεδόν 20% πάνω από την τιμή διακανονισμού του την Παρασκευή. Χθες ο υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είναι σε «πολύ ενεργές συζητήσεις με την ΕΕ» για την απαγόρευση ρωσικών εξαγωγών πετρελαίου.

Η κίνηση θα αποτελέσει σημαντική κλιμάκωση στην απάντηση της Δύσης στη Μόσχα μετά την εισβολή και θα έχει δυνητικά σοβαρές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία, εκτιμούν οι Financial Times. Θα σήμαινε επίσης μια στροφή από τον Λευκό Οίκο, ο οποίος είχε απορρίψει δικομματικές εκκλήσεις για απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου στις ΗΠΑ, λέγοντας ότι ένα εμπάργκο θα περιόριζε την παγκόσμια προσφορά και θα αυξήσει τις τιμές για τους καταναλωτές.

Λίγη ώρα μετά την έναρξη των ηλεκτρονικών συναλλαγών στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, στη 01:00 (ώρα Ελλάδας), η τιμή του Brent προς παράδοση τον Μάιο, προθεσμιακό συμβόλαιο αναφοράς, έφθασε τα 139,13 δολάρια το βαρέλι, προτού υποχωρήσει κάπως. Λίγο αργότερα η άνοδος της τιμής περιορίστηκε στο 9,02% ή στα 128,77 δολάρια.

Σε ό,τι αφορά την άλλη ποικιλία αναφοράς στην αγορά, το αργό West Texas Intermediate (WTI), το βασικό είδος εξαγόμενου πετρελαίου των ΗΠΑ, η τιμή του βαρελιού προς παράδοση τον Απρίλιο έφθασε ως και τα 130,5 δολάρια.

Την περασμένη εβδομάδα, το Brent ανέβηκε 21% για να κλείσει στα 118,11 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό αργό σημείωσε άνοδο 26% για να κλείσει στα 115,68 δολάρια, επίπεδα που δεν είχαν εμφανιστεί από το 2013 και το 2008, αντίστοιχα, καθώς η Ρωσία δυσκολεύεται να πουλήσει πετρέλαιο εν μέσω κυρώσεων, ενώ η ίδια ναρκοθετεί τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν που θα μπορούσε να απελευθερώσει ποσότητες για τη διεθνή αγορά.

«Το Ιράν ήταν ο μόνος πραγματικός πτωτικός παράγοντας στην αγορά», δήλωσε ο Amrita Sen, συνιδρυτής του think tank Energy Aspects.

«Η ιδέα ήταν να μην επιβληθούν κυρώσεις στο ρωσικό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο λόγω της σημασίας τους, αλλά το πετρέλαιο υφίσταται κυρώσεις από ιδιωτικούς φορείς που δεν θέλουν να το φορτώσουν ή λιμάνια που δεν θέλουν να το παραλάβουν και όσο περισσότερο συνεχίζεται αυτό τόσο περισσότερο θα πιέζεται η αλυσίδα εφοδιασμού», δήλωσε ο Daniel Yergin, συγγραφέας και αντιπρόεδρος της S&P Global.

Δείτε επίσης