Οικονομία

Στοχευμένες παρεμβάσεις για την τιμή του φυσικού αερίου ζητά ο Μητσοτάκης από την ΕΕ

«Καμία χώρα δεν είναι αλώβητη. Επομένως, χρειάζονται μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που θα αντιστοιχούν στο μέγεθος του προβλήματος» σημειώνει στο Vradini.gr πηγή του Μεγάρου Μαξίμου

Το ενεργειακό κόστος εν μέσω πολέμου στην Ουκρανία θα βρεθεί επί τάπητος στην άτυπη Σύνοδο στο Παρίσι, 10 και 11 Μαρτίου
Αρθρογράφος: Μπέλλα Ειρήνη
Από Μπέλλα Ειρήνη

Πρωτοβουλία για ευρωπαϊκή παρέμβαση στις διεθνείς τιμές του φυσικού αερίου ανέλαβε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει και της άτυπης Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 10 και 11 Μαρτίου στις Βερσαλλίες στο Παρίσι και θα ασχοληθεί με το κόστος της ενέργειας απόρροια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Με επιστολή του ο κ. Μητσοτάκης στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρεται στη δυνατότητα στοχευμένων παρεμβάσεων της ΕΕ στον τρόπο διαμόρφωσης της τιμής του φυσικού αερίου, αφού η κρίση στην Ουκρανία - κρίση που όμοιά της δεν έχει ζήσει η Ευρώπη επί δεκαετίες - υπερβαίνει τη δυνατότητα του μηχανισμού της αγοράς να τιμολογήσει το αέριο. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα είναι πιο εύκολο να αντιμετωπιστούν φαινόμενα κερδοσκοπίας και θα μειωθεί το βάρος που επωμίζονται νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

«Καμία χώρα δεν είναι αλώβητη. Επομένως, χρειάζονται μέτρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που θα αντιστοιχούν στο μέγεθος του προβλήματος» σημειώνει στο Vradini.gr πηγή του Μεγάρου Μαξίμου. Στην ΕΕ γίνονται ήδη συζητήσεις και ανακοινώνονται μέτρα. Οι διεργασίες στο περιθώριο είναι έντονες. Χθες ο κ. Μητσοτάκης συμμετείχε μαζί με άλλους ευρωπαίους ηγέτες, σε τηλεδιάσκεψη υπό τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel για την καλύτερη προετοιμασία και το συντονισμός ενόψει της άτυπης Συνόδου.

Καθώς επιτείνονται οι πληθωριστικές πιέσεις στην ενέργεια και σε σειρά άλλων προϊόντων τα δύσκολα είναι μπροστά και για την Ελλάδα και όλο τον υπόλοιπο κόσμο. Στο Μέγαρο Μαξίμου αντιλαμβανόμενοι ότι κανένα Κράτος και καμία Κυβέρνηση από μόνη της δεν μπορεί να αντιμετωπίσει επαρκώς αυτήν την καταιγίδα, ζητά από την Ευρώπη να ενεργοποιηθεί.

Στόχος είναι να σχηματιστεί ένα Ταμείο που θα δώσει στις χώρες τη δυνατότητα να έχουν πόρους και να βοηθήσουν την κοινωνία, τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Να δοθούν χρήματα, χωρίς δημοσιονομικές επιπτώσεις που θα επιτρέψουν στις κυβερνήσεις να χρηματοδοτήσουν τους πολίτες να ανταπεξέλθουν στην κρίση.

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ωριμάσει η ιδέα και σχεδιάζεται κοινή έκδοση ομολόγων μαζικής κλίμακας, για να χρηματοδοτηθούν αμυντικές δαπάνες αλλά και το κόστος ενέργειας, στη σκιά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ για την απολιγνιτοποίηση

Οι πρωτόγνωρες ανατιμήσεις στο φυσικό αέριο, η τιμή του οποίου επηρεάζει και το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος, οφείλονται σε μία σειρά εξωγενών προβλημάτων που επηρεάζουν ολόκληρη την Ευρώπη και όχι μόνο, σημειώνουν από το Μέγαρο Μαξίμου απαντώντας στα πυρά του ΣΥΡΙΖΑ προς την κυβέρνηση που την κατηγορούν για πρόωρη απολιγνιτοποίηση.

Μάλιστα κατηγορούν το ΣΥΡΙΖΑ ότι ενώ υποτίθεται ότι είναι ένα κόμμα που τάσσεται υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος απαιτεί την επαναλειτουργία όλων των λιγνιτικών μονάδων. «Φυσικά στην Κουμουνδούρου ξεχνούν ότι τα ρυπογόνα καύσιμα συνοδεύονται από τα ανάλογα βάρη. Εύκολα θα μπορούσε να διαπιστώσει όμως ότι το κόστος παραγωγής ρεύματος από λιγνίτη (περιλαμβανομένων των δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα) φτάνει στα 140 με 150 ευρώ ανά μεγαβατώρα» σημειώνει πηγή του Μεγάρου Μαξίμου.

Πάγια θέση της κυβέρνησης, είναι η ανάγκη για την ταχύτερη δυνατή διείσδυση των ΑΠΕ και απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα. Στόχος της κυβέρνησης είναι η Ελλάδα να καταστεί ενεργειακά ανταγωνιστική χώρα, αξιοποιώντας πρώτα και πάνω από όλα το πλούσιο αιολικό και ηλιακό δυναμικό, αλλά ταυτόχρονα να μετατραπεί και σε κόμβο διασυνδέσεων και διαμετακόμισης πράσινης ενέργειας.

Δείτε επίσης