Οικονομία

«Βουτιά» για πετρέλαιο και φυσικό αέριο, ράλι στις αγορές

Σε πτωτική τροχιά κινούνται οι τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου στις συναλλαγές της Δευτέρας, με φόντο τις σημερινές διαπραγματεύσεις Ουκρανίας και Ρωσίας, για τις οποίες γίνεται λόγος περί διπλωματικής προόδου

«Βουτιά» για πετρέλαιο και φυσικό αέριο, ράλι στις αγορές
Αρθρογράφος: vradini
Από vradini

Σε πτωτική τροχιά κινούνται οι τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου στις συναλλαγές της Δευτέρας, με φόντο τις σημερινές διαπραγματεύσεις Ουκρανίας και Ρωσίας, για τις οποίες γίνεται λόγος περί διπλωματικής προόδου.

Συγκεκριμένα, οι τιμές του πετρελαίου έφτασαν να υποχωρούν έως και 4 δολάρια ανά βαρέλι τη Δευτέρα, επεκτείνοντας την πτώση της περασμένης εβδομάδας.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent έφτασαν να κινούνται χαμηλότερα κατά 3,75 δολάρια ή 3,3%, στα 110 δολάρια ανά βαρέλι.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate (WTI) έφτασαν να κινούνται καθοδικά κατά 3,91 δολάρια ή 3,3% στα 106 δολάρια το βαρέλι.

Και τα δύο συμβόλαια έχουν αυξηθεί μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου κατά περίπου 40% μέχρι στιγμής φέτος.

Την ίδια ώρα, κατά 12% υποχωρεί η τιμή του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου, στα 114,7 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Την Κυριακή, η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Γουέντι Σέρμαν είπε ότι η Ρωσία δείχνει σημάδια ότι μπορεί να είναι πρόθυμη να έχει ουσιαστικές διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία, ακόμη κι αν η Μόσχα είχε την πρόθεση να «καταστρέψει» τη γείτονά της, ενώ ο Ουκρανός διαπραγματευτής Mykhailo Podolyak είπε ότι η Ρωσία «άρχιζε να μιλά εποικοδομητικά».

Στο μεταξύ, με κέρδη πάνω από 2% ξεκινούν την εβδομάδα οι ευρωπαϊκές αγορές.

Ειδικότερα, στο ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός Stoxx ενισχύεται κατά 0,9% κινούμενος στις 434 μονάδες, με τον κλάδο των αυτοκινήτων να πραγματοποιεί άλμα 4% ενώ οι εταιρείες πρώτων υλών υποχωρούν άνω του 2%.

Παράλληλα, στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά ταμπλό, ο γερμανικός DAX εμφανίζει την απόδοση της ημέρας με άνοδο 2,05% στις 13.907 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύεται κατά 0,65% και κινείται στις 6.300 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 ακολουθεί με μικρή άνοδο 0,2% στις 7.169 μονάδες.

Παρόμοιο είναι το κλίμα και στις αγορές της περιφέρειας, όπου στην Ιταλία ο FTSE MIB κινείται με κέρδη 1,05% στις 23.284 μονάδες, ενώ ο IBEX 35 στην Ισπανία σημειώνει άνοδο 1,5% και βρίσκεται στις 8.262 μονάδες.

Η προσοχή των επενδυτών παραμένει στραμμένη στην Ουκρανία, όπου έπειτα από ένα σαββατοκύριακο έντονων μαχών, με τις ρωσικές δυνάμεις να βομβαρδίζουν πλήθος πόλεων, Μόσχα και Κίεβο επιστρέφουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων εν μέσω αναφορών για πρόοδο στις συνομιλίες.

Στις υπόλοιπες εξελίξεις που παρακολουθούν οι αγορές, η Fed συνεδριάζει την Τετάρτη και αναμένεται να ανακοινώσει την αύξηση των επιτοκίων της, κατά 25 μονάδες βάσης, από το μηδενικό επίπεδο όπου βρέθηκαν λόγω πανδημίας.

Δείτε επίσης