Οικονομία

Επιδότηση καυσίμων: Ανοίγει η πλατφόρμα τις επόμενες εβδομάδες

«Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και δεν μας απασχολεί η αλλαγή του εκλογικού νόμου, παρά μόνο η αντιμετώπιση των επιπτώσεων των ανατιμήσεων στην αγορά», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Επιδότηση καυσίμων: Ανοίγει η πλατφόρμα τις επόμενες εβδομάδες
Αρθρογράφος: vradini
Από vradini

Τις επόμενες δυο εβδομάδες αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα επιδότησης καυσίμων, και προς τούτο η κυβέρνηση καταβάλλει όλες τις προσπάθειες για την όσο το δυνατόν συντομότερη λειτουργία της, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, απαντώντας σε ερωτήσεις κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Κληθείς να σχολιάσει το δημοσίευμα αμερικανικής εφημερίδα για πρόταση εκ μέρους των ΗΠΑ στην Τουρκία να παραχωρήσουν τους ρωσικούς πυραύλους S-400 στην Ουκρανία με αντάλλαγμα αεροσκάφη F-35 ο κ.Οικονόμου είπε ότι πρόκειται για δημοσιογραφικές πληροφορίες που δεν επιβεβαιώνονται από τα στοιχεία που έχει η ελληνική κυβέρνηση και προσέθεσε ότι δεν σχολιάζει κάτι, και ότι «προτεραιότητα για εμάς είναι η θωράκισή μας και η υλοποίηση του εξοπλιστικού μας προγράμματος».

Αναφερόμενος στα όσα είπε ο Έλληνας πρόξενος στη Μαριούπολη που επέστρεψε στην Ελλάδα, καθώς και στις συνθήκες ασφαλείας των ομογενών της πόλης, ο κ.Οικονόμου χαρακτήρισε την κατάσταση τραγική, αφού όπως είπε έχουμε βομβαρδισμούς σχολείων νοσοκομείων, και εκκλησιών, και προσέθεσε ότι γίνονται ενέργειες τόσο από τη χώρα μας όσο και από τους συμμάχους και τους εταίρους της αλλά «δυστυχώς τώρα δεν είναι δυνατόν να παρέμβει κανείς και να βοηθήσει σε μαζική έξοδο ανθρώπων από εκεί».

Αναφερόμενος στους Ουκρανούς πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα και που μπορούν να φιλοξενηθούν, είπε ότι οι υποδομές «που έχουμε στη διάθεση μας θα αξιοποιηθούν για να βοηθήσουμε όσους έχουν ανάγκη».

Σε ερώτηση για τον κ.Πατούλη και το αίτημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να παραιτηθεί, ο κ.Οικονόμου είπε ότι «ο κ.Πατούλης δεν είναι μέλος της κυβέρνησης για να τοποθετηθούμε», παρέπεμψε σε δήλωση του περιφερειάρχη και προσέθεσε ότι η κατάσταση θα οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη.

Απαντώντας σε ερώτηση για ενδεχόμενη ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ με αφορμή τα περί πληρωμής των απογευματινών χειρουργείων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι η κυβέρνηση στήριξε και στηρίζει το ΕΣΥ, σημειώνοντας ότι αναζητούνται τρόποι και κίνητρα ώστε οι γιατροί να μείνουν στο ΕΣΥ, και προσέθεσε ότι θα γίνουν σχετικές ανακοινώσεις το προσεχές διάστημα. «Η κατεύθυνση και ο βασικός προσανατολισμός είναι η στήριξη και η αναβάθμιση του ΕΣΥ» τόνισε ο κ.Οικονόμου.

Αναφερόμενος σε πιθανή κατάργηση του πιστοποιητικού covid στην εστίαση, ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι η κυβέρνηση θα περιμένει τις σχετικές εισηγήσεις, μετά από στάθμιση των δεδομένων, και στη συνέχεια θα τοποθετηθεί, ενώ για την πιθανότητα 4ης δόσης εμβολίου είπε ότι θα εξαρτηθεί από τις οδηγίες των ειδικών.

Απέκλεισε για άλλη μια φορά την πιθανότητα πρόωρων εκλογών καθώς και αλλαγής του εκλογικού νόμου, λέγοντας ότι «οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και δεν μας απασχολεί η αλλαγή του εκλογικού νόμου, παρά μόνο η αντιμετώπιση των επιπτώσεων των ανατιμήσεων στην αγορά».

Ερωτώμενος για το θέμα του κρατούμενου Δημάκη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε "πρωτοφανή" την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ στο ζήτημα, και προσέθεσε ότι το αρμόδιο Συμβούλιο έδωσε άδεια στον κρατούμενο λόγω σπουδών, και αυτή την πρόνοια την καταπάτησε, όπως είπε, και είναι καταζητούμενος.

Προσέθεσε ότι προκαλεί «φοβερή εντύπωση» η τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ. «Πρόκειται για ευθεία αμφισβήτηση της νομιμότητας και του κράτους δικαίου. Ένας καταδικασμένος εγκληματίας παραβίασε βασικές νομικές διαδικασίες και τη δυνατότητα που του έδωσε η Πολιτεία να σπουδάσει. Και είναι αυτονόητο όλα τα κόμματα να ευθυγραμμιστούν με το αυτονόητο, ότι δηλαδή οφείλει να πειθαρχήσει σε αυτά που προβλέπει ο νόμος. Όλα τα υπόλοιπα είναι εκτός λογικής, δημοκρατικής και θεσμικής λειτουργίας. Δεν είναι η πρώτη φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει αυτούς τους ακροβατισμούς και τις επικίνδυνες για το κράτος δικαίου προσεγγίσεις και ελπίζουμε να το ξανασκεφτούν με μεγαλύτερη ωριμότητα» επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Απαντώντας σε ερώτημα για τις εξελίξεις στα ενεργειακά θέματα, ο κ.Οικονόμου διέψευσε δημοσίευμα τουρκικής εφημερίδας λέγοντας ότι «δεν υπάρχει καμία συμφωνία μεταξύ Τουρκίας-Ισραήλ-Ελλάδας, ούτε μυστική, ούτε φανερή», ανέφερε ότι το προσεχές διάστημα θα υπάρξουν ανακοινώσεις για αυτά που είπε ο πρωθυπουργός σχετικά με την αξιοποίηση των πόρων και προσέθεσε ότι η προτεραιότητα για μικρότερη εξάρτηση από ρωσικό αέριο, είναι ισχυρή, αλλά δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη στο θέμα του East Med.

Τέλος αναφερόμενος στον διάλογο με την Τουρκία είπε ότι κατά την συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν δεν υπήρξε μετακίνηση κανενός από τις θέσεις του, αλλά οι τόνοι της Τουρκίας ήταν διαφοροποιημένοι από το προηγούμενο διάστημα και δεν υπάρχει η οξύτητα του πρόσφατου παρελθόντος.

«Εμείς πιστεύουμε ότι είναι προς όφελος και των δυο πλευρών να βρουν τον τρόπο για να ανταπεξέλθουν στο προκλήσεις που θέτει η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Είναι προς όφελος της ευρύτερης περιοχής το να επέλθει η ηρεμία στην ΝΑ Μεσόγειο, σε μια περίοδο που η ρωσική εισβολή δημιουργεί νέα δεδομένα σε θέματα ασφάλειας στην Ευρώπη. Περιμένουμε το καλό κλίμα της συνάντησης να αποτυπωθεί και στις εξελίξεις. Προφανώς δεν τρέφουμε ψευδαισθήσεις. Ρεαλιστικά προσεγγίζουμε τα θέματα αυτά» κατέληξε ο κ. Οικονόμου.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

Δείτε επίσης