Οικονομία

Δηλώσεις 2022: Για ποιους είναι ελαφρύτερος ο «λογαριασμός» της Εφορίας

Ποιοι είναι οι κερδισμένοι των φετινών φορολογικών δηλώσεων - Αποπληρωμή του φόρου σε 8 ισόποσες μηνιαίες δόσεις από το τέλος Ιουλίου έως το τέλος Φεβρουαρίου του 2023

Δηλώσεις 2022: Για ποιους είναι ελαφρύτερος ο «λογαριασμός» της Εφορίας
Αρθρογράφος: vradini
Από vradini

Επτά κατηγορίες φορολογούμενων θα πληρώσουν φέτος μειωμένο φόρο για τα εισοδήματα του 2021 στους οποίους περιλαμβάνονται επαγγελματίες, εργαζόμενοι που αμείβονται με μπλοκάκι, εκμισθωτές ακινήτων, έμποροι 62 ετών και άνω και συνταξιούχοι άνω των 65 ετών.

Αναλυτικότερα οι κερδισμένοι των φετινών φορολογικών δηλώσεων είναι:

Νέοι επαγγελματίες. Όσοι έχουν κάνει έναρξη επιτηδεύματος από την 1η Ιανουαρίου 2019, δηλαδή δεν είχαν συμπληρώσει στις 31 Δεκεμβρίου 2021 τρία έτη λειτουργίας, θα φορολογηθούν με μειωμένο κατά 50% ελάχιστο φορολογικό συντελεστή με 4,5% από το 9% υπό την προϋπόθεση ότι το ετήσιο ακαθάριστο εισόδημα που προέρχεται από την επιχειρηματική δραστηριότητα ήταν το 2021 μέχρι 10.000 ευρώ. Έτσι το ποσό του φόρου που αναλογεί στο εισόδημα ύψους έως 10.000 μειώνεται στα 450 ευρώ από 900 ευρώ. Οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι θα πρέπει να συμπληρώσουν τους κωδικούς 017-018 του πίνακα 2 της φορολογικής δήλωσης (του εντύπου Ε1). Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, τα καθαρά εισοδήματα που αποκτούν οι νέοι εμποροβιοτέχνες και ελεύθεροι επαγγελματίες κατά τα τρία πρώτα χρόνια άσκησης των δραστηριοτήτων τους φορολογούνται με χαμηλό συντελεστή 4,5%, εφόσον τα ετήσια ακαθάριστα έσοδά τους κατά το προηγούμενο έτος δεν υπερέβησαν τα 10.000 ευρώ. Συνεπώς για όσους επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες προέβησαν σε έναρξη επαγγέλματος το 2019, η εφαρμογή του πολύ χαμηλού συντελεστή 4,5% θα ισχύσει μόνο για το φορολογικό έτος 2021, που είναι το τρίτο έτος λειτουργίας τους. Για όσους επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες προέβησαν σε έναρξη επαγγέλματος το 2020, η εφαρμογή του πολύ χαμηλού συντελεστή 4,5% θα ισχύσει για το φορολογικό έτος 2021 και για το φορολογικό έτος 2022. Για όσους προέβησαν σε έναρξη επαγγέλματος το 2021 η εφαρμογή του πολύ χαμηλού συντελεστή 4,5% θα ισχύσει για το φορολογικό έτος 2021, για το φορολογικό έτος 2022 και για το φορολογικό έτος 2023. Αντίθετα, όσοι έκαναν έναρξη εργασιών το 2018 ή σε προηγούμενα έτη, εξάντλησαν την τριετία των μειωμένων συντελεστών και φέτος θα φορολογηθούν για τα κέρδη του 2021 με τον συντελεστή 9%.

Εκμισθωτές ακινήτων. Δεν θα υπολογισθούν στο φορολογητέο εισόδημα από ακίνητα τα ποσά των μισθωμάτων που δεν εισπράχθηκαν κατά τη διάρκεια του 2021, λόγω απαλλαγής των ενοικιαστών από την υποχρέωση καταβολής των ποσών αυτών βάσει νομοθετικών ρυθμίσεων για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού. Επίσης απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος θα έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι δεν εισέπραξαν ενοίκια από τους μισθωτές τους το 2021, λόγω άρνησης ή αδυναμίας των τελευταίων να τα πληρώσουν εφόσον έως την προθεσμία υποβολής της ετήσιας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος έχει εκδοθεί εις βάρος του μισθωτή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μισθίου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων. Τα εισοδήματα αυτά θα φορολογηθούν στο έτος και κατά το ποσό που αποδεδειγμένα εισπράχθηκαν.

Έμποροι άνω των 62 ετών. Εξαιρούνται από το τέλος επιτηδεύματος ύψους 400 έως 650 ευρώ καθώς απέχουν τρία χρόνια από τη συνταξιοδότησή τους. Ως έτος ηλικίας συνταξιοδότησης θεωρείται το 65ο.

Επιτηδευματίες, αγρότες και εργαζόμενοι. Όσοι ασκούν επιχειρηματική ή αγροτική δραστηριότητα και βρίσκονται σε αδράνεια καθώς και οι εργαζόμενοι με "ανενεργά" μπλοκάκια γλιτώνουν από το τέλος επιτηδεύματος Σημειώνεται ότι σε περίπτωση διακοπής της δραστηριότητας μέσα στη χρήση του 2021, το τέλος επιτηδεύματος περιορίζεται ανάλογα με τους μήνες λειτουργίας της επιχείρησης ή της άσκησης του επαγγέλματος.

Επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις. Θα πληρώσουν μειωμένη προκαταβολή φόρου στο 55% για τα κέρδη του 2021

Συνταξιούχοι 65 ετών και άνω. Ισχύει έκπτωση 30% στα τεκμήρια διαβίωσης για κατοικίες, αυτοκίνητα κ.α, πράγμα που οδηγεί σε απαλλαγές από την καταβολή έξτρα φόρου με βάση τις αντικειμενικές δαπάνες.

Φιλοξενούμενοι: Εξαιρούνται από το τεκμήριο κατοικίας οι φορολογούμενοι που δηλώνουν ότι φιλοξενούνται από συγγενείς ή φίλους και συνεπώς η εφορία δεν υπολογίζει πρόσθετο εισόδημα

Φέτος η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων θα ξεκινήσει νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά με την ΑΑΔΕ να ανεβάζει ταχύτητα στην προσυμπλήρωση των κωδικών στα νέα έντυπα για αποδοχές, ενοίκια, τόκους, δαπάνες με ηλεκτρονικές αποδείξεις, αποπληρωμή δανείων, τόκους και μερίσματα με βάση τις βεβαιώσεις και τα στοιχεία που έχουν αποστείλει οι αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς με στόχο να ανοίξει την ηλεκτρονική πλατφόρμα στο τέλος Μαρτίου. Ωστόσο ανεξάρτητα από το χρόνο υποβολής της δήλωσης ο επιπλέον φόρος που θα προκύψει με βάση την εκκαθάριση των δηλώσεων, θα πληρωθεί σε 8 μηνιαίες δόσεις με την πρώτη στο τέλος Ιουλίου και την τελευταία τον Φεβρουάριο του 2023.

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ότι στις φετινές φορολογικές δηλώσεις δεν ισχύουν οι εκπτώσεις και οι απαλλαγές από τις αποδείξεις και τα τεκμήρια που εφαρμόστηκαν στη φορολόγηση των εισοδημάτων του 2020 για τους εργαζόμενους και τους επαγγελματίες που επλήγησαν από την πανδημία και για αυτό οι φορολογούμενοι πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί για να αποφύγουν έξτρα επιβαρύνσεις.

Δείτε επίσης