Οικονομία

e-paravolo: Πληρώστε γρήγορα και ανέπαφα από το κινητό

Πραγματοποιήστε τις πληρωμές σας εύκολα και άμεσα, μέσω του web/mobile banking της τράπεζάς σας, είτε συμπληρώνοντας τον κωδικό RF είτε σκανάροντας τον κωδικό QR

e-paravolo: Πληρώστε γρήγορα και ανέπαφα από το κινητό
Αρθρογράφος: Βαγγέλης Γιακουμής
Από Βαγγέλης Γιακουμής

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

Σε λειτουργία τέθηκε εδώ και λίγα 24ωρα η χρήση κωδικών πληρωμής RF στην πλατφόρμα e-Παράβολο της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Πλέον, οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιούν τις πληρωμές τους εύκολα και άμεσα, μέσω του web/mobile banking της τράπεζάς τους, είτε συμπληρώνοντας τον κωδικό RF είτε σκανάροντας τον κωδικό QR.

Με τον τρόπο αυτό, επιταχύνεται και διευκολύνεται σημαντικά η διαδικασία πληρωμής e-. Τα οφέλη από τη χρήση της εφαρμογής είναι πολλαπλά. καθώς επιτυγχάνονται:

  • η απλοποίηση και επιτάχυνση συναλλαγών, αφού η διαδικασία ολοκληρώνεται με ελάχιστα βήματα,
  • η εξασφάλιση της ορθότητας των στοιχείων των πληρωμών,
  • η χρήση σύγχρονων τρόπων πληρωμής, ανέπαφα με σκανάρισμα QR, συμβαδίζοντας με την ευρύτερη τάση του mobile banking,
  • η παροχή προς τον πολίτη κοινής εμπειρίας με τις υπόλοιπες πληρωμές του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Η διαδικασία πληρωμής με κωδικό RF είναι εύκολη και ιδιαιτέρως απλή. Ο πολίτης επιλέγει την πληρωμή με κωδικό RF και πληκτρολογεί ή αντιγράφει τον κωδικό RF στο αντίστοιχο πεδίο («γενική συναλλαγή/QR»). Αφού ενημερωθεί από την εφαρμογή της τράπεζας για την επωνυμία του δικαιούχου Οργανισμού, επιλέγει το λογαριασμό χρέωσης, εισάγει το ποσό και ολοκληρώνει την πληρωμή με την αποδοχή της συναλλαγής.

Για πληρωμές μέσω mobile banking παρέχεται επιπλέον η δυνατότητα πληρωμής με σάρωση QR code. Στην περίπτωση αυτή, ο πολίτης επιλέγει την ανάγνωση QR, σκανάρει το QR που του έχει διαθέσει το e-Παράβολο, επιλέγει το λογαριασμό χρέωσης και ολοκληρώνει την πληρωμή με την έγκρισή του. Δεν χρειάζεται να πληκτρολογήσει το ποσό, καθώς αυτό εισάγεται αυτόματα από το σύστημα.

Μέχρι σήμερα, στην υπηρεσία e-Παράβολο έχουν ενταχθεί 65 υπηρεσίες του Δημοσίου ενώ από το 2017 έχουν εκδοθεί πάνω από 26 εκατ. ηλεκτρονικά παράβολα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, κάθε μήνα κατά μέσο όρο εκδίδονται πάνω από 410.000 ηλεκτρονικά παράβολα, με συνολικές πληρωμές άνω των 27.000.000 ευρώ. Επισημαίνεται, δε, ότι συνολικά από το 2017 μέχρι και σήμερα, έχουν εισπραχθεί από το Ελληνικό Δημόσιο μέσω των e-Παραβόλων, περίπου 1.575.000.000 ευρώ.

Αναβαθμίζεται το e-adeies

Αναβάθμιση του συστήματος e-adeies, ώστε να ενταχθούν σε αυτό και οι άδειες που εκδίδονται από τις υπηρεσίες του υπουργείο Πολιτισμού. Η απόφαση πάρθηκε ύστερα από σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) Γιώργος Στασινός. Ο στόχος είναι το ΤΕΕ που θα αναλάβει την υλοποίηση της αναβάθμισης να την έχει ολοκληρώσει μέχρι το τέλος του 2022.

Με την επέκταση του e-adeies οι μηχανικοί θα καταθέτουν και θα διεκπεραιώνουν, εκ μέρους των πολιτών και των επιχειρήσεων που ανοικοδομούν, τους φακέλους για τις εγκρίσεις – αδειοδοτήσεις από τις Εφορείες Αρχαιοτήτων και τις Υπηρεσίες Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων του ΥΠΠΟΑ, για την έκδοση άδειας δόμησης, τροποποίηση κ.λπ.

Με τη σειρά τους, οι ανωτέρω υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού θα δέχονται αιτήσεις και θα διεκπεραιώνουν τις διαδικασίες ηλεκτρονικά, όπως και οι άλλες δημόσιες υπηρεσίες που εμπλέκονται στις άδειες δόμησης, ενώ δεν αλλάζει σε τίποτε η διαδικασία επιτόπιου ελέγχου και η αρχαιολογική έρευνα, όταν και όπου απαιτείται, για την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος έκδοσης οικοδομικών αδειών, το οποίο είναι προσβάσιμο μέσω του gov.gr, εκδίδονται ηλεκτρονικά, εδώ και 3,5 χρόνια περίπου, όλες οι άδειες δόμησης της χώρας, ενώ προοδευτικά εντάσσονται σε αυτό όλες οι δημόσιες υπηρεσίες που λόγω αρμοδιότητας εμπλέκονται στην αδειοδότηση της ανέγερσης.

Δείτε επίσης