Οικονομία

Ένας μισθός για το νοίκι!

40% αύξηση από το 2018, έως 15% μέσα σε έναν χρόνο στην Αττική

Ένας μισθός για το νοίκι!
Αρθρογράφος: vradini
Από vradini

Σημαντικές αυξήσεις στα ενοίκια δείχνουν τα στοιχεία των τελευταίων ετών, τουλάχιστον στην Αττική. Οι μεγαλύτερες παρατηρούνται στα νότια προάστια της Αττικής και στο κέντρο των Αθηνών, όπου οι τιμές αυξήθηκαν ποσοστιαία το τελευταίο έτος 15% και 10%, αντίστοιχα, και κατά 20%-30% την τελευταία τριετία.

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

Άνοδος, επίσης, παρατηρείται και στα υπόλοιπα προάστια –βόρεια, δυτικά και ανατολικά– με μεταβολές μεταξύ 5-7%. Έτσι, παράγοντες της αγοράς αναφέρουν ότι ένας μέσος μισθός πηγαίνει ουσιαστικά για το μίσθωμα ενός διαμερίσματος. Όπως εξηγούν στην «Βραδυνή της Κυριακής», στις hot περιοχές υπάρχει μικρή διαθεσιμότητα και μεγάλη ζήτηση. Αναφέρουν, δε, ότι στα χρόνια της οικονομικής ύφεσης είχαν υποχωρήσει περίπου μεσοσταθμικά 30%, ενώ από το 2018 και μετά, έχουν ανέβει μέσα σε 4 χρόνια περίπου, 40% συνολικά κατά μέσο όρο.

Το υψηλό κόστος στέγασης δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο. Απασχολεί εδώ και 2-3 χρόνια, σχεδόν το σύνολο των χωρών της Ε.Ε., πολλές εκ των οποίων υιοθετούν ή/και εφαρμόζουν από το 2018-2019 μέτρα και πολιτικές με στόχο την αναχαίτιση της ραγδαίας αύξησης του κόστους στέγασης. Στην Αττική, η αύξηση των ζητούμενων μισθωμάτων την τελευταία τριετία κατά μέσον όρο αγγίζει το 20%-30% όσον αφορά τις περιοχές του κέντρου των Αθηνών, ενώ η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση, ακόμη και 40%-50%, καταγράφεται στα άλλοτε «οικονομικά» προάστια του Υπολοίπου Αττικής (Μαρκόπουλο, Πόρτο Ράφτη, κ.λπ.), περιοχές όπου οι ενδιαφερόμενοι ενοικιαστές μπορούσαν να αναζητήσουν κατοικίες νεότερες ηλικιακά σε προσιτές τιμές σε σχέση με τις περιοχές των νοτίων και βορείων προαστίων.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Δικτύου E-Real Estates, Θεμιστοκλή Μπάκα, ακόμη και μετά τη ραγδαία ποσοστιαία αύξηση στις περιοχές του Υπολοίπου Αττικής, τα ζητούμενα μισθώματα παραμένουν πιο ελκυστικά αν κάποιος έχει αποφασίσει ότι θα χρησιμοποιεί τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς για τη μετακίνησή του. «Θα πρέπει να τονίσουμε ότι η ραγδαία αύξηση των ζητούμενων μισθωμάτων, σε συνάρτηση με την ενεργειακή κρίση, έχουν εκτινάξει το κόστος στέγασης άνω των 800€/μήνα, αν πρόκειται για οικογενειακή κατοικία 80 τ.μ.-110 τ.μ. κατασκευής μετά το 1995-2000», αναφέρει ο κ. Μπάκας, και προσθέτει ότι «η μόνη ελπίδα εύρεσης κατοικίας σε προσιτές τιμές, αφορά κυρίως κατοικίες μη ανακαινισμένες, κατασκευής 1970-1980, κυρίως στο κέντρο της Αθήνας σε περιοχές “δεύτερες”».

Τι θα γίνει στο μέλλον

To 2022 θα καταγραφούν οριακές αυξητικές τάσεις ιδιαίτερα σε περιοχές που εξυπηρετούνται από το μετρό - τραμ και συνδέονται με κεντρικές οδικές αρτηρίες πλησίον του κέντρου. Παράλληλα, ο κ. Μπάκας θεωρεί ότι σε πολλές περιοχές θα υπάρξει ένας εξορθολογισμός των ζητούμενων ενοικίων, κυρίως στα παλαιά μη ανακαινισμένα ακίνητα.

«Ένα βασικό ζήτημα που θα πρέπει άμεσα να επιληφθεί η Πολιτεία, είναι η αναπροσαρμογή των ενοικίων με βάση τον πληθωρισμό. Κατανοούμε ότι τη δεδομένη χρονική στιγμή, με τον πληθωρισμό να καλπάζει, καθώς τον Φεβρουάριο ανέβηκε στο 7,2% και, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς και του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, τους επόμενους μήνες μπορεί να δούμε αύξηση του πληθωρισμού που θα ξεπερνά το 9%, ενώ οι ανατιμήσεις σε αγαθά μπορεί να ξεπεράσουν το 35%, και σε συνάρτηση με την ενεργειακή κρίση, το κόστος στέγασης επιβαρύνεται δραματικά και ενδεχόμενα να οδηγήσει σε ραγδαία αύξηση των καθυστερήσεων καταβολής ή/και οριστικής αδυναμίας καταβολής».

Πρωταθλήτρια η Ελλάδα

Έρευνα της Eurostat για το έτος 2019, κατατάσσει πρωταθλήτρια την Ελλάδα 1η με διαφορά ανάμεσα σε χώρες της Ευρώπης όπου οι ενοικιαστές δαπανούν άνω του 50% του εισοδήματός τους για το κόστος στέγασης (ενοίκιο, λογαριασμούς κοινής ωφελείας, κοινόχρηστα), αναφέροντας ότι το 62,1% των ενοικιαστών στη χώρα μας δαπανούσαν άνω του 50% του εισοδήματός τους για το κόστος στέγασης. Το αντίστοιχο ποσοστό ενοικιαστών στη Ρουμανία ήταν 29,4%, στην Ισπανία 26,2%, στη Βουλγαρία 24,2%, στην Πορτογαλία 14,5%, στην Γερμανία 10%, στη Γαλλία 8,6% και στην Κύπρο μόλις 4,4%. Σήμερα, σε πολλές περιπτώσεις οι ενοικιαστές δαπανούν ακόμη και έναν ολόκληρο μισθό για στέγαση.

Το real estate

Από πλευράς του ο πρόεδρος της Ένωσης Μεσιτών Αττικής, Λευτέρης Ποταμιάνος, που μας παραθέτει και τα στοιχεία για τα μισθώματα (πίνακες), αναφέρεται σε πολλά σκαμπανεβάσματα που είχε το real estate την τελευταία 12ετία, με αποκορύφωμα αυτό που συμβαίνει τώρα. «Έχοντας τελευταία αυξημένες τιμές στην Ενέργεια, αυξήθηκαν παγκοσμίως πολλά βασικά προϊόντα, και μέσα σε αυτά και τα οικοδομικά υλικά, οπότε οι Έλληνες κατασκευαστές περιορίζουν προς το τέλος του 2021, μερικώς, τη δραστηριότητά τους και πωλούν σε υψηλές τιμές. Σε υψηλές τιμές ακόμα παρέμεναν και τα ενοίκια, διότι οι κατασκευές δεν ήταν ικανές να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση, οπότε οι ιδιοκτήτες αύξησαν τις απαιτήσεις τους ραγδαία», εξηγεί ο κ. Ποταμιάνος και προσθέτει ότι μέσα σε αυτό το οικονομικό κλίμα είχαμε και τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, που μετά από τόσες ημέρες τα συμπεράσματα είναι συγκεκριμένα:

H Ουκρανία, ο μεγαλύτερος σιτοβολώνας της Ευρώπης, αδυνατεί να προμηθεύσει τον υπόλοιπο κόσμο με προϊόντα, οπότε έχουμε αυξήσεις σε πολλά βασικά τρόφιμα.

Στην Ουκρανία επίσης, έχουμε 65 ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται στο βιομηχανικό τομέα και οι οποίες, πια, δεν λειτουργούν, ενώ, η Ρωσία, σε πιθανά αντίποινα για την στάση της χώρας μας, μπορεί να θέσει εμπάργκο στις ελληνικές εξαγωγές προς αυτή. Μέσα σε αυτή την κατάσταση, και με ρεκόρ επταετίας στις τιμές του πετρελαίου, η ελληνική κτηματαγορά συμπεριφέρεται σχετικά ώριμα, χωρίς μεγάλες διακυμάνσεις, με εξαίρεση τα ενοίκια. Λόγω της έλλειψης εκτεταμένης ανοικοδόμησης, λόγω του νέου κύματος προσφύγων, οι οποίοι χρειάζονται κάπου να μείνουν, αλλά και λόγω των τραπεζικών δανείων για πρώτη κατοικία (δύσκολα εγκρίνονται), τα ακίνητα προς ενοικίαση είναι λίγα, άρα οι τιμές τους μπορεί να είναι ιδιαίτερα υψηλές.

Δείτε επίσης