Οικονομία

Τα ρούβλια και το plan b

Μέσα στην εβδομάδα ανακοινώνεται το σχέδιο της κυβέρνησης για ενεργειακή επάρκεια

Τα ρούβλια και το plan b
Αρθρογράφος: Μπέλλα Ειρήνη
Από Μπέλλα Ειρήνη

Πλωτή δεξαμενή LNG στη Ρεβυθούσα, διατήρηση αποθεμάτων φυσικού αερίου σε αποθήκες της Ιταλίας και εξόρυξη λιγνίτη από ορυχεία της ΔΕΗ, οι λύσεις που επιλέχθηκαν.

Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

Για κάθε ενδεχόμενο στο ενεργειακό ζήτημα έχει προετοιμαστεί η κυβέρνηση και έχει καταρτίσει ένα σχέδιο για εναλλακτικές διαφορετικές πηγές τροφοδοσίας, ώστε να διασφαλιστεί η ενεργειακή επάρκεια. Το plan B που αναμένεται να ανακοινωθεί μέσα στην προσεχή εβδομάδα, εξετάζει όλες τις παραμέτρους για την ασφάλεια της εφοδιαστικής αλυσίδας σε ό,τι αφορά το φυσικό αέριο, ειδικά σε περίπτωση που η Ρωσία διακόψει τη ροή του.

Αν η Ρωσία επιμείνει στις απειλές της για να πληρωθεί σε , ένας από τους σημαντικούς άξονες του κυβερνητικού σχεδίου έχει ως επίκεντρό του το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) και το γεγονός ότι το 22% των πλοίων που μεταφέρουν LNG είναι ελληνικής ιδιοκτησίας.

Το σχέδιο και όλα τα εναλλακτικά σενάρια του ομαλού ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας, σε περίπτωση που η Ρωσία προκαλέσει θέματα τροφοδοσίας εξετάστηκαν με όλες τις λεπτομέρειες σε σύσκεψη που διενεργήθηκε, υπό τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σκρέκα.

Στο πλαίσιο όσων συζητήθηκαν στη σύσκεψη, ήδη εξετάζεται το ενδεχόμενο προσθήκης μίας πλωτής δεξαμενής LNG στον τερματικό σταθμό της Ρεβυθούσας. Εκεί θα υπάρξουν επιπρόσθετα φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου. Ο ανεφοδιασμός των τριών δεξαμενών θα είναι αδιάλειπτος κάθε μήνα με πρόσθετα μηνιαία φορτία της τάξης της μίας Τεραβατώρας.

Ακόμη, θα υπάρχει η δυνατότητα διατήρησης στρατηγικών αποθεμάτων φυσικού αερίου σε υπόγειες αποθήκες στην Ιταλία, η δυνατότητα προμήθειας επιπλέον φορτίων LNG εφόσον αυτό κριθεί απαραίτητο, η ετοιμότητα εξόρυξης λιγνίτη στα ορυχεία της ΔΕΗ για τη διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας των διαθέσιμων λιγνιτικών μονάδων. Ειδικά μέχρι το καλοκαίρι οι μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο το λιγνίτη θα λειτουργούν με οικονομία, ώστε να είναι διαθέσιμες σε ακραίες καιρικές συνθήκες τους θερινούς μήνες.

Επίσης μονάδες παραγωγής ρεύματος συνολικής ισχύος 1 Γιγαβάτ, όπως της ΔΕΗ και της εταιρίας ΗΡΩΝ θα λειτουργήσουν με καύσιμο το πετρέλαιο αντί για φυσικό αέριο, προκειμένου να εξοικονομηθεί ενέργεια.
Στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου, αξιολογώντας τις απαιτήσεις του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για πληρωμές του φυσικού αερίου σε ρούβλια από την 1η Απριλίου, εκτιμούν ότι προφανώς αποσκοπούν σε ένα εσωτερικό ζήτημα διαχείρισης της ρωσικής Οικονομίας, με βασική επιδίωξη να ανεβεί η ισοτιμία στο ρούβλι.
Η κυβερνητική θέση είναι κατηγορηματική και είναι σε πλήρη συντονισμό με τις αποφάσεις της Ε.Ε. για την αντίδραση που θα υπάρξει. Δηλαδή. ότι δεν θα υποκύψουν στον εκβιασμό Πούτιν. Σε κάθε περίπτωση. αυτό που σημειώνουν κυβερνητικές πηγές είναι ότι «η προμήθεια αερίου γίνεται με βάση εταιρικές συμφωνίες, οι οποίες δεν μπορούν να αλλάξουν με ένα διάταγμα. Έχουν συναφθεί, επίσης, μακροχρόνια συμβόλαια με συγκεκριμένες ρήτρες».

Η δόση στην Gazprom

Για την Ελλάδα σημαντική ημερομηνία κρας τεστ είναι η 20ή Απριλίου, γιατί τότε λήγει η προθεσμία πληρωμής δόσης της ΔΕΠΑ Εμπορίας προς τη ρωσική Gazprom στο πλαίσιο του μακροχρόνιου συμβολαίου προμήθειας που έχουν συνάψει οι δύο εταιρίες και ισχύει για πέντε χρόνια.

Η ΔΕΠΑ προμηθεύεται περίπου 2 δισ. υ κυβικά μέτρα ετησίως, δηλαδή το 36% με 40% των εισαγωγών σε αέριο.
Μία άλλη εταιρία στην Ελλάδα, που προμηθεύεται αέριο από την Gazprom είναι η Mytilineos, η οποία αναμένεται να ακολουθήσει τις Οδηγίες της Ε.Ε.

Η ενεργειακή κρίση έχει φέρει την κυβέρνηση με το μεγάλο πρόβλημα της έκρηξης του πληθωρισμού και της ακρίβειας. «Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ποσοστά πληθωρισμού τα οποία δεν είχαμε ξαναδεί εδώ και 40 χρόνια», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στη χθεσινή τους συνάντηση, εξηγώντας ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια ιδιαίτερη αισιοδοξία για το τέλος των εχθροπραξιών και προβλέποντας ότι θα πρέπει να προετοιμαστούμε όλοι για μία περίοδο παρατεταμένης αβεβαιότητας και αστάθειας.

Αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις που θα κάνει η κυβέρνηση τον επόμενο μήνα, για την στήριξη των νοικοκυριών, αλλά διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση κρατά δυνάμεις και εφεδρείες, γιατί δεν γνωρίζει πόσο θα κρατήσει αυτή η κρίση. Υπό εξέταση είναι η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα. Οι αποφάσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένονται τις επόμενες δυο εβδομάδες.

Οι τρεις αποδέκτες του μηνύματος Μητσοτάκη

Μήνυμα με τρεις αποδέκτες ήταν η παρέμβαση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος δήλωσε ότι οι εκλογές θα γίνουν την άνοιξη του 2023, στο τέλος της τετραετίας, με τον υπάρχοντα εκλογικό νόμο, και ότι η αυτοδυναμία δεν είναι αυτοσκοπός.

Ο πρωθυπουργός θέλησε να κάνει κατανοητό ότι πάνω από όλα προκρίνει την σταθερότητα και να βάλει τέλος σε όλα τα εκλογικά σενάρια, που πολλές φορές πυροδοτούσαν και τα δικά του στελέχη. Έτσι, έστειλε μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματός του και στα στελέχη του να μην αναλώνονται σε εσωτερικά ζητήματα προβολής για μία εκλόγιμη θέση, αλλά οι κρίσιμες αυτές στιγμές απαιτούν να εστιάζουν στα καθήκοντά τους και στα πόστα τους, με πρωταρχικό σκοπό να λυθούν τα προβλήματα του κόσμου.

Επίσης μήνυμα σταθερότητας έστειλε και στο εξωτερικό, και στις αγορές, ειδικά στις ευαίσθητες οικονομικές συνθήκες που έχει προκαλέσει η παγκόσμια κρίση, ότι στο επόμενο διάστημα δεν πρόκειται να υπάρξει πολιτική αστάθεια από την πιθανή διενέργεια εκλογών.

Ο τρίτος και βασικός αποδέκτης του μηνύματός του ήταν το ΚΙΝ.ΑΛ. και ο Νίκος Ανδρουλάκης. Αναφέροντας ο κ. Μητσοτάκης ότι η αυτοδυναμία δεν είναι αυτοσκοπός, σχολιάζουν στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου, δεν σημαίνει ότι δεν είναι στόχος του. Αμετάβλητη, εξηγούν, είναι η άποψή του ότι η χώρα χρειάζεται σταθερές κυβερνήσεις προκειμένου να απαντά αποτελεσματικά, έγκαιρα και γρήγορα στις κρίσεις και να έχει συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Η Νέα Δημοκρατία θα διεκδικήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στο τέλος της τετραετίας, ζητώντας αυτοδυναμία προκειμένου να υπάρχει σταθερότητα. Το διακύβευμα θα είναι ξεκάθαρο: σταθερότητα, ξεκάθαρες θέσεις, γρήγορες αποφάσεις και αποτελεσματικότητα.

Ωστόσο, σε ένα χρόνο οι πολίτες θα κληθούν να αποφασίσουν. Έτσι, κάθε πολιτική δύναμη οφείλει να τοποθετηθεί υπεύθυνα, με σαφήνεια, δείχνοντας την πολιτική της ταυτότητα για το τι θα κάνει αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ρίχνει το «μπαλάκι» στον Νίκο Ανδρουλάκη, να εξηγήσει τι σημαίνει σοσιαλδημοκρατική διακυβέρνηση. Εκτιμούν στο Μέγαρο Μαξίμου ότι η άρνηση του κ. Ανδρουλάκη να απαντά για το τι θα κάνει, θα τον φθείρει εκλογικά.

Δείτε επίσης