Οικονομία

Κατατέθηκε συμπληρωματικός προϋπολογισμός, έξτρα δαπάνες 2 δισ. ευρώ

Τα μέτρα λαμβάνονται για την αντιμετώπιση των αναγκών λόγω της ενεργειακής κρίσης και της συνεπακόλουθης αύξησης των τιμών των αγαθών

Κατατέθηκε συμπληρωματικός προϋπολογισμός, έξτρα δαπάνες 2 δισ. ευρώ
Αρθρογράφος: vradini
Από vradini

Τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή από τον Χρ. Σταϊκούρα προβλέπει αύξηση πιστώσεων του τακτικού προϋπολογισμού κατά 2 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, με την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή προβλέπεται η επέκταση κατά 2 δισ. ευρώ του Προϋπολογισμού Γενικών Κρατικών Δαπανών που διαχειρίζεται το Υπουργείο Οικονομικών.

Επιπλέον επεκτείνονται κατά 600 εκατ. ευρώ και οι πιστώσεις του συγχρηματοδοτούμενου σκέλους του Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων.

Στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας εξηγείται περαιτέρω ότι ο συμπληρωματικός Προϋπολογισμός προωθείται στο πλαίσιο των μέτρων, τα οποία λαμβάνονται για την αντιμετώπιση των εξαιρετικά επειγουσών και εκτάκτων αναγκών, που ανέκυψαν λόγω της ενεργειακής κρίσης και της συνεπακόλουθης αύξησης των τιμών των αγαθών, ως αποτέλεσμα των πρόσφατων δυσμενών γεωπολιτικών εξελίξεων.

Ειδικότερα, τα μέτρα αυτά περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, οικονομικές ενισχύσεις και επιδοτήσεις για καύσιμα και ηλεκτρική ενέργεια και στοχεύουν στη στήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, επαγγελματικών ομάδων -όπως οι εκμεταλλευτές και οδηγοί ταξί- επιχειρήσεων, καθώς και στην ενίσχυση του αγροτικού τομέα, μέσω της υλοποίησης δράσεων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Επίσης, καλύπτονται οι αυξημένες δαπάνες ενέργειας και καυσίμων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης.

Δείτε επίσης