Οικονομία

Τι δείχνουν τα πρώτα εκκαθαριστικά της εφορίας για τα εισοδήματα του 2021

Έχουν υποβληθεί περίπου 100.000 δηλώσεις - Μόλις 1 στους 4 πληρώνει έξτρα φόρο - Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι

Τι δείχνουν τα πρώτα εκκαθαριστικά της εφορίας για τα εισοδήματα του 2021
Αρθρογράφος: vradini
Από vradini

Μόνο ένας στους τέσσερις φορολογούμενους καλείται να πληρώσει έξτρα φόρο κατά μέσον όρο 470 ευρώ σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ από την εκκαθάριση περίπου 100.000 δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2021. Το 16% των φορολογούμενων έχει επιστροφή φόρου 296 ευρώ ενώ για το 60% το εκκαθαριστικό είναι μηδενικό.

Τα πρώτα αποτελέσματα από την επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων είναι ενδεικτικά και πλήρη εικόνα για το φετινό λογαριασμό της εφορίας θα υπάρξει με την ολοκλήρωση της εκκαθάρισης όλων των δηλώσεων. Παραδοσιακά αυτοί που σπεύδουν να υποβάλλουν δήλωση είναι κυρίως όσοι γνωρίζουν ότι δεν θα καταβάλλουν φόρο η θα έχουν επιστροφή.

Πάντως εκτιμάται ότι και φέτος τα μηδενικά και πιστωτικά εκκαθαριστικά θα είναι αισθητά περισσότερα από τα χρεωστικά καθώς λόγω της πανδημίας ένας μεγάλος αριθμός φορολογούμενων υπέστη μείωση εισοδήματος ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που δηλώνουν εισοδήματα χαμηλότερα από το αφορολόγητο όριο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις λογιστών επτά στους δέκα φορολογούμενους θα έχουν επιστροφή φόρου ή δεν θα πληρώσουν επιπλέον φόρο.

Διαβάστε ακόμα: Τα σημεία-κλειδιά για να ελαφρύνετε το εκκαθαριστικό σας

Μέχρι και χθες το πρωί είχαν υποβληθεί 90.008 φορολογικές δηλώσεις και εκδόθηκαν 116.703 εκκαθαριστικά σημειώματα από τα οποία προκύπτουν τα εξής:

• Το 59,86% των φορολογουμένων δεν πληρώνει επιπλέον φόρο καθώς από τα 116.703 εκκαθαριστικά σημειώματα τα 69.864 είναι μηδενικά.

• Για το 15,65% των φορολογουμένων ή 18.259 φυσικά πρόσωπα προέκυψε επιστροφή φόρου συνολικού ύψους 5,4 εκ. ευρώ δηλαδή 296 ευρώ κατά μέσον όρο για τον καθένα

Με βάση τα παραπάνω το 75,33% των φορολογούμενων δεν πληρώνουν επιπλέον φόρο ή έχουν επιστροφή

• Το 24,49% καλείται να καταβάλλει επιπλέον φόρο. Συγκεκριμένα, για 28.580 φορολογουμένους το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 13,4 εκατ.. ευρώ. Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 470 ευρώ.

Διαβάστε ακόμα: Οι «κωδικοί-παγίδες» στις φορολογικές δηλώσεις που κοστίζουν ακριβά

Η πληρωμή του φετινού φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων μπορεί να πραγματοποιηθεί σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις με τη πρώτη στο τέλος Ιουλίου και την τελευταία δόση στα τέλη Φεβρουάριου του 2023. Τα φυσικά πρόσωπα που θα εξοφλήσουν εφάπαξ το φόρο έως τις 29 Ιουλίου θα έχουν έκπτωση 3%.

Με την είσοδο τους στην ηλεκτρονική πύλη της ΑΑΔΕ για την υποβολή της δήλωσης οι φορολογούμενοι μπορούν να βλέπουν σε συγκεντρωτικό πίνακα τα εισοδήματα τους από κάθε πηγή, τις δαπάνες τους με βάση τα στοιχεία που έχουν ληφθεί από τους υπόχρεους φορείς ενώ στο φετινό έντυπο Ε1 έχει προστεθεί ένα νέο πεδίο που αφορά τον αριθμό παροχής ρεύματος της μισθωμένης κατοικίας φοιτητή προκειμένου να λάβει την επιδότηση ηλεκτρικού ρεύματος αναδρομικά από τον Ιανουάριο.

Δείτε επίσης