Ηλιόλουστη/ο 18 Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024
Οικονομία

Αυτές είναι οι έξι περιοχές όπου θα γίνουν έρευνες για φυσικό αέριο

Σε πέντε θαλάσσιες και μια χερσαία περιοχή που είχαν παραχωρηθεί στο παρελθόν για έρευνες υδρογονανθράκων θα προχωρήσουν με ταχύτερο ρυθμό οι διεργασίες για τη διερεύνηση της ύπαρξης κοιτασμάτων

Αυτές είναι οι έξι περιοχές όπου θα γίνουν έρευνες για φυσικό αέριο
Αρθρογράφος: vradini
Από vradini

Σε πέντε θαλάσσιες και μια χερσαία περιοχή που είχαν παραχωρηθεί στο παρελθόν για έρευνες υδρογονανθράκων θα προχωρήσουν με ταχύτερο ρυθμό οι διεργασίες για τη διερεύνηση της ύπαρξης κοιτασμάτων, όπως προκύπτει από τη σημερινή σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που πραγματοποιήθηκε στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων.

Πρόκειται για τις περιοχές βορειοδυτικά της Κέρκυρας, Ιόνιο, Κυπαρισσιακός κόλπος, θαλάσσιες περιοχές Δυτικά και Νοτιοδυτικά της Κρήτης, καθώς και τα Ιωάννινα.

Στις περιοχές της Κρήτης η ερευνητική κοινοπραξία αποτελείται από τις εταιρίες Total, ExxonMobil και Ελληνικά Πετρέλαια ενώ στην Κέρκυρα δραστηριοποιείται η κοινοπραξία Energean – ΕΛΠΕ, στο Ιόνιο και τον Κυπαρισσιακό τα ΕΛΠΕ και στα Ιωάννινα η Energean.

Οι λοιπές χερσαίες περιοχές στη Δυτική Ελλάδα που είχαν παραχωρηθεί για έρευνα (Αιτωλοακαρνανία, ‘Αρτα – Πρέβεζα και ΒΔ Πελοπόννησος) επεστράφησαν στο ελληνικό Δημόσιο ενώ στην ίδια κατεύθυνση προσανατολίζονται οι εξελίξεις και για την θαλάσσια περιοχή του δυτικού Πατραϊκού κόλπου όπου οι ενδείξεις από τις έρευνες που προηγήθηκαν οδηγούν στο συμπέρασμα για ύπαρξη πετρελαίου και όχι φυσικού αερίου.

Στις περιοχές Ιόνιο και Κυπαρισσιακός κόλπος, τα ΕΛΠΕ ολοκλήρωσαν πρόσφατα δισδιάστατες σεισμικές έρευνες και ακολουθεί τώρα η ερμηνεία των δεδομένων προκειμένου να προσδιοριστούν τα σημεία όπου θα γίνουν τρισδιάστατες έρευνες μεγαλύτερης ευκρίνειας. Στις θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης υπάρχει δικαστική εκκρεμότητα ύστερα από προσφυγές, ενώ στα Ιωάννινα η Energean προγραμματίζει την πραγματοποίηση γεώτρησης.

K. Μητσοτάκης για υδρογονάνθρακες: Επιτάχυνση ερευνών, καθαρή εικόνα έως το 2023 – Task force για εξορύξεις

K. Μητσοτάκης για υδρογονάνθρακες: Επιτάχυνση ερευνών, καθαρή εικόνα έως το 2023 – Task force για εξορύξεις

Την αναβάθμιση των projects για τις έρευνες υδρογονανθράκων σε έργα εθνικής σημασίας ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά τη σύσκεψη στα γραφεία της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων με τη συμμετοχή και της διοίκησης των ΕΛΠΕ.

Ο πρωθυπουργός επίσης έθεσε ως στόχο την αποσαφήνιση της εικόνας για την ύπαρξη πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην Ελλάδα έως το τέλος του 2023. «Εάν διαθέτουμε σημαντικά κοιτάσματα, θα αντικαταστήσουμε τις εισαγωγές με τον εθνικό μας πλούτο», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, μιλώντας σε σύσκεψη με επιτελείς της Ελληνικής Ρυθμιστικής Εταιρείας Υδρογοανανθράκων και στελέχη του ενεργειακού κλάδου.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε κοιτάσματα φυσικού αερίου σε θαλάσσιες περιοχές και όχι σε αποθέματα πετρελαίου ή χερσαία «οικόπεδα», ενώ στόχος είναι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες κατά το πρότυπο χωρών της περιοχής όπως η Αίγυπτος, που εφήρμοσε ταχείες διαδικασίες τόσο για τη διερεύνηση όσο και για την έναρξη παραγωγής υδρογονανθράκων.

Όπως δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, οι έρευνες αφορούν έξι εκτάσεις. Η μια είναι στην ηπειρωτική Ελλάδα στην περιφέρεια Ηπείρου και οι άλλες πέντε σε θαλάσσιες περιοχές. Στο Ιόνιο, στον Κυπαριασσιακό Κόλπο και στην Κρήτη.

Από την πλευρά του, ο αρμόδιος υπουργός, Κώστας Σκρέκας, ανακοίνωσε ότι θα συσταθεί μία νέα ομάδα εργασίας, ενώ η ΕΔΕΥ θα απευθύνει επιστολή στους παραχωρησιούχους με την οποία θα τους ενημερώνει για την πρόθεση της κυβέρνησης να επιταχύνει τις έρευνες για τον εντοπισμό και την αξιοποίηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Συγκεκριμένα, ο κ. Σκρέκας δήλωσε ότι το υπουργείο Ενέργειας θα κάνει άμεσα τρία πράγματα:

1. Θα συσταθεί μια νέα task force που θα παρακολουθεί την εξέλιξη των ερευνών.
2. Θα αναλάβει νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη σύντμηση των χρόνων των ερευνών.
3. Θα σταλεί επιστολή στους παραχωρησιούχους από την ΕΔΕΥ που θα τους ενημερώνει για την πρόθεση της κυβέρνησης να επιταχύνει τις έρευνες για τον εντοπισμό και την αξιοποίηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Τροπολογία ΥΠΕΝ για αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα

Η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) αναλαμβάνει τη χορήγηση αδειών εξερεύνησης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα (CO2) καθώς και τη συνολική διαχείριση των δικαιωμάτων του Δημοσίου για την αποθήκευση CO2 ή άλλων αερίων και υγρών στοιχείων, η οποία συμβάλλει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Αυτό προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που κατατέθηκε χθες σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Όπως επισημαίνεται από το ΥΠΕΝ, ο ορισμός φορέα που θα αναλάβει τη χορήγηση αδειών για έργα εξερεύνησης και αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα είναι επιβεβλημένη, δεδομένου ότι στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας έχει ενταχθεί έργο για την ανάπτυξη μιας μονάδας αποθήκευσης διοξειδίου του άνθρακα στη Ν. Καβάλα. Ως ορόσημο έχει τεθεί η πλήρης αδειοδότηση του σταθμού ως το τέλος του Α εξαμήνου του 2024.

Με άλλες διατάξεις της τροπολογίας, οι Διαχειριστές Δικτύων Διανομής Φυσικού Αερίου (ΔΕΔΑ, ΕΔΑ Αττικής, ΕΔΑ ΘΕΣΣ) υποχρεούνται να καταβάλουν στην αρμόδια Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία, ειδικό τέλος 14% των καθαρών κερδών τους, του έτους 2021, προκειμένου να αποδοθεί στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α' βαθμού, οι οποίοι βρίσκονται στα γεωγραφικά όρια δραστηριότητας των διαχειριστών του έργου. Η διαδικασία απόδοσης του ειδικού τέλους στους δικαιούχους Ο.Τ.Α. θα καθοριστεί με υπουργική απόφαση ενώ η κατανομή του γίνεται ανάλογα με τη συμμετοχή κάθε Ο.Τ.Α. στην κατανάλωση φυσικού αερίου για το έτος 2021.

Επίσης η τροπολογία προβλέπει τη συγκρότηση του νέου λογαριασμού ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ο οποίος μετονομάζεται σε «Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ και Αποθήκευσης» και αποκτά δύο νέους υπολογαριασμούς: ο πρώτος αφορά τις νέες μονάδες ΑΠΕ που τίθενται σε λειτουργία από 1.1.2021 και μετά (είναι οι μονάδες με τις χαμηλότερες τιμές αποζημίωσης οι οποίες απομειώνουν το κόστος ηλεκτροδότησης) και ο δεύτερος τις μονάδες αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας που εντάσσονται σε καθεστώς λειτουργικής στήριξης.

Δείτε επίσης

Ροή ειδήσεων

ιραν ισραηλ, ιράν ισραήλ, πολεμος ιραν ισραηλ, πόλεμος ιράν ισραήλ, νετανιαχου μπαιντεν, μπεντζαμιν νετανιαχου τζο μπαιντεν
Κόσμος

Ο Νετανιάχου δεν «απάντησε» στο Ιράν μετά από τηλεφώνημα του Μπάιντεν

ρεαλ μαδριτης μαντσεστερ σιτι, μάντσεστερ σίτι ρεάλ μαδρίτης βιντεο, σιτι ρεαλ βιντεο, σιτι ρεαλ 1 1, μάντσεστερ σίτι ρεάλ μαδρίτης 1-1 βίντεο, μάντσεστερ σίτι ρεάλ μαδρίτης πέναλτι
Σπορ

Δείτε σε βίντεο την απίθανη πρόκριση της Ρεάλ με 4-3 στα πέναλτι απέναντι στη Σίτι

δελτιο καιρου, προγνωση καιρου, δελτίο καιρού, πρόγνωση καιρού, τι καιρο θα κανει, πολικος αεροχειμαρρος, αεροχειμαρρος καιρος, πολικος αεροχειμαρρος προγνωση καιρου, πολικος αεροχειμαρρος δελτιο καιρου
Ελλάδα

Που φέρνει βροχές και καταιγίδες ο «πολικός αεροχείμαρρος»–Δείτε LIVE την εξέλιξη του καιρού

κυριακος μητσοτακης συνοδος κορυφης, συνοδος κορυφης κυριακος μητσοτακης, κυριάκος μητσοτάκης σύνοδος κορυφής, σύνοδος κορυφής κυριάκος μητσοτάκης, μεση ανατολη ευρωτουρκικα συνοδος κορυφης
Πολιτική

Μέση Ανατολή και ευρωτουρκικά κυριάρχησαν την πρώτη μέρα της Συνόδου

Μελόνι Μακρόν θέλουν Ντράγκι στη θέση της Ούρσουλας, εντός «παχνιδιού» ο Μητσοτάκης
Πολιτική

Μελόνι-Μακρόν θέλουν Ντράγκι στη θέση της Ούρσουλας, εντός «παχνιδιού» ο Μητσοτάκης

Επαγγελματίες: τα 9+1 όπλα για την αμφισβήτηση των τεκμηρίων
Οικονομία

Επαγγελματίες: Τα 9+1 όπλα για την αμφισβήτηση των τεκμηρίων

Ζώδια
People & Style

Τα ζώδια σήμερα, Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

Εορτολόγιο
People & Style

Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, Πέμπτη 18 Απριλίου

Ρεάλ Μαδρίτης, Champions League, Μάντσεστερ Σίτι, αγώνας, ποδόσφαιρο
Σπορ

Champions League: Στα ημιτελικά η Ρεάλ Μαδρίτης - Απέκλεισε τη Σίτι στα πέναλτι

Champions League: Μπάγερν Μονάχου-Άρσεναλ 1-0
Σπορ

Champions League: Μπάγερν Μονάχου-Άρσεναλ 1-0 - Δείτε βίντεο

Θεσσαλονίκη, τροχαίο, ποδηλάτης, ΕΚΑΒ, νοσοκομείο, αυτοκίνητο
Ελλάδα

Θεσσαλονίκη: Αυτοκίνητο παρέσυρε 17χρονο ποδηλάτη - Νοσηλεύεται στο Ιπποκράτειο

Λάρισα, σφοδρή σύγκρουση, παλαιά εθνική οδός, τροχαίο ατύχημα, ΕΚΑΒ
Ελλάδα

Σοβαρό τροχαίο στη Λάρισα με τέσσερις τραυματίες - Εικόνες

Σουηδία: Πέρασε νόμο που επιτρέπει την αλλαγή φύλου και από τα 16
Κόσμος

Σουηδία: Πέρασε νόμο που επιτρέπει την αλλαγή φύλου και από τα 16

Την αποπομπή Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ ζητά η Νέα Αριστερά
Πολιτική

Την αποπομπή Παπανώτα από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ ζητά η Νέα Αριστερά

Στέφανος Τσιτσιπάς, τουρνουά, Βαρκελώνη, αγώνας, πρόκριση, Μόντε Κάρλο, τένις
Σπορ

Νίκησε Όφνερ και κούραση ο Τσιτσιπάς και προκρίθηκε στους «16» του Barcelona Open

Πασαλιμάνι: Βίντεο από την επιχείρηση απεγκλωβισμού του αστυνομικού
Ελλάδα

Πασαλιμάνι: Βίντεο από την επιχείρηση απεγκλωβισμού του αστυνομικού

Ινδονησία, ηφαίστειο, έκρηξη, εκκένωση περιοχών, κάτοικοι, απομάκρυνση
Κόσμος

Συναγερμός στην Ινδονησία μετά από έκρηξη ηφαιστείου - Εκκενώθηκαν δύο χωριά

Ντουμπάι, πλημμύρες, δρόμοι, αεροδρόμιο, κακοκαιρία, βροχές, μαρτυρία
Κόσμος

Πλημμύρες στο Ντουμπάι: «Ήταν πρωτόγνωρο αυτό που συνέβη» - Μαρτυρία Ελληνίδας

λοττο, κληρωση λοττο, λοττο κληρωση σημερα, κλήρωση ΛΟΤΤΟ αριθμός 2510, Κλήρωση ΛΟΤΤΟ αριθμός 2510 τυχεροι αριθμοι, Κλήρωση ΛΟΤΤΟ αριθμός 2510 ποιοι αριθμοι κερδιζουν
Ελλάδα

ΛΟΤΤΟ 17/4/2024–Κλήρωση 2510: Οι τυχεροί αριθμοί σήμερα, Τετάρτη 17 Απριλίου 2024

Καιρός, βροχές, καταιγίδες, θερμοκρασία, άνεμοι, νεφώσεις, μετεωρολόγοι, ανάρτηση
Ελλάδα

Καιρός - Προειδοποίηση Μαρουσάκη: «Επικίνδυνη κακοκαιρία προ των πυλών»

Απάντηση ΝΔ σε Κασσελάκη περί «καπηλείας πατριωτισμού»: Η υποκρισία περισσεύει!
Πολιτική

Απάντηση ΝΔ σε Κασσελάκη περί «καπηλείας πατριωτισμού»: Η υποκρισία περισσεύει!

Ο Πειραιάς υποδέχθηκε την Ολυμπιακή Φλόγα - Δείτε φωτογραφίες
Ελλάδα

Ο Πειραιάς υποδέχθηκε την Ολυμπιακή Φλόγα - Δείτε φωτογραφίες

Μιχάλης Χατζηγιάννης
People & Style

Μιχάλης Χατζηγιάννης: «Με τη Ζέτα θέλαμε παιδί!» - Βίντεο

Πασαλιμάνι, Πειραιάς, οικοδομικό κανονισμός, παραβίαση, εργαζόμενοι, εισαγγελέας, νεκρός αστυνομικός
Ελλάδα

Κατάρρευση κτιρίου στο Πασαλιμάνι: Ελεύθεροι οι 8 εργάτες - Κρατείται ο εργολάβος

Κασσελάκης
Πολιτική

Κασσελάκης: «Η καπηλεία του πατριωτισμού, της πίστης και της οικογένειας τελειώνει»