Οικονομία

Το σχέδιο για φθηνή στέγη μέσω ΟΑΕΔ σε νέα ζευγάρια - Όλα όσα θέλετε να ξέρετε

Έξυπνες πολιτικές προσφοράς πιο φθηνής στέγης, κυρίως για νέα ζευγάρια, ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής - Για την υλοποίηση του σχεδίου θα αξιοποιηθεί ποσό που θα υπερβαίνει το 1 δισ.

Το σχέδιο για φθηνή στέγη μέσω ΟΑΕΔ σε νέα ζευγάρια - Όλα όσα θέλετε να ξέρετε
Αρθρογράφος: Δημήτρης Μοσχολιός
Από Δημήτρης Μοσχολιός

Ποσό που υπερβαίνει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ θα αξιοποιηθεί για την υλοποίηση μιας νέας πολιτικής στέγασης.

Με τις τιμές των ενοικίων να έχουν πάρει την ανηφόρα στόχος των παρεμβάσεων είναι να στηριχθούν οι εργαζόμενοι, ενώ στοχευμένες δράσεις θα υπάρξουν για τους νέους.

Μιλώντας χθες στην Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην πρόθεση της κυβέρνησης να δρομολογήσει πολιτικές φθηνής στέγης για τα νέα ζευγάρια. «Το 37% του πληθυσμού ξοδεύει παραπάνω από το 40% του εισοδήματός του για έξοδα στέγης. Στην Ευρώπη ο αριθμός αυτός είναι σημαντικά μικρότερος. Ένας στους τρεις Έλληνες έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές που αφορούν την κατοικία», σημείωσε. Για να προσθέσει πως θα δρομολογηθούν «έξυπνες πολιτικές προσφοράς πιο φθηνής στέγης, κυρίως στα νέα μας ζευγάρια τα οποία δυσκολεύονται αυτή τη στιγμή σημαντικά στην περίπτωση που δεν έχουν πρόσβαση στο δικό τους σπίτι».

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δράσεις που εξετάζονται προβλέπουν μεταξύ άλλων:

-Παραχώρηση της κατοικίας με νοίκι για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και στη συνέχεια ο εργαζόμενος θα μπορεί να αγοράσει το σπίτι (πρόκειται για την μέθοδο rent to own)

-Επιδότηση ενοικίου.

-Επιδότηση του επιτοκίου.

-Επιδότηση για την αγορά πρώτης κατοικίας.

-Παρέμβαση για ανακαίνιση υπαρχόντων κτιρίων που θα διατεθούν σε εργαζόμενους.

Σε παρέμβασή του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης αναφέρθηκε σε μια σειρά ρυθμίσεων που προβλέπονται στο νομοσχέδιο «Δουλειές Ξανά» που ψηφίζεται σήμερα. Μεταξύ άλλων σημείωσε πως «ο ΟΑΕΔ αντί να κάνει εργατικές κατοικίες θα μπορεί να κινηθεί πιο ευέλικτα. Να εκμισθώνει για ανάπτυξη μέσω ΣΔΙΤ ή και να αγοράζει κατάλληλα οικόπεδα για να αναπτύσσονται στη συνέχεια».

Τα νέα προγράμματα θα σχεδιαστούν με βάση τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές και έχουν ως σκοπό τη διευκόλυνση των νέων και των ζευγαριών που ξεκινούν τη ζωή τους. Υπενθυμίζεται ότι, παρά την κατάργηση των προγραμμάτων του τ.ΟΕΚ, οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα συνέχιζαν έως το 2020 να καταβάλλουν εισφορές υπέρ των φορέων. Έτσι, στον ειδικό λογαριασμό του ΟΑΕΔ στην Τράπεζα της Ελλάδος υπάρχει ένα σημαντικό ποσό που μπορεί να αξιοποιηθεί για μια νέα στεγαστική πολιτική.

Δείτε επίσης