Οικονομία

Όλα όσα αλλάζουν από Δευτέρα σε ΟΑΕΔ και επιδόματα

Αναδιοργάνωση του ΟΑΕΔ, νέα εργαλεία για την ενίσχυση της απασχόλησης και αναβάθμιση του συστήματος κατάρτισης - Όλα όσα προβλέπει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας «Δουλειές Ξανά»

Όλα όσα αλλάζουν από Δευτέρα σε ΟΑΕΔ και επιδόματα
Αρθρογράφος: Δημήτρης Μοσχολιός
Από Δημήτρης Μοσχολιός

Την καταβολή επιδόματος εργασίας - που θα διαμορφώνεται στο 50% του επιδόματος ανεργίας- προβλέπει το νομοσχέδιο «Δουλειές Ξανά» για τους επιδοτούμενους ανέργους που βρίσκουν δουλειά.

Ειδικότερα, όσοι βρίσκουν δουλειά κατά την περίοδο καταβολής του επιδόματος ανεργίας, θα συνεχίσουν να εισπράττουν το 50% του επιδόματος μέχρι την προβλεπόμενη ημερομηνία λήξης της περιόδου καταβολής του.

Το νομοσχέδιο και εστιάζει σε τρεις βασικούς άξονες: αναδιοργάνωση του ΟΑΕΔ, νέα εργαλεία για την ενίσχυση της απασχόλησης και αναβάθμιση του συστήματος κατάρτισης. Οι βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου είναι οι εξής:

-Καταβολή μπόνους 300 ευρώ στΤους μακροχρόνια ανέργους (πάνω από 5 χρόνια) που καταρτίζουν Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης σε συνεργασία με τους εργασιακούς συμβούλους. Η εξεύρεση τρόπων για την επιστροφή των μακροχρόνια ανέργων- που αγγίζουν τα 579.000 άτομα- στην αγορά εργασίας αποτελεί μία από τις βασικές προτεραιότητας του υπουργείου Εργασίας.

-Εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων - αυτών που προβλέπονται για το επίδομα θέρμανσης- για την παραμονή στο μητρώο ανέργων μετά το πρώτο 12 μηνο και την διατήρηση σειράς βοηθημάτων και παροχών. Από τη ρύθμιση αυτή εξαιρούνται: το επίδομα ανεργίας, το οποίο θα εξακολουθήσει να χορηγείται χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, το επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας και το βοήθημα για αυτοτελώς και ανεξάρτητα απασχολούμενους για τα οποία παραμένουν οι προϋποθέσεις που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία. Να σημειωθεί ακόμα πως τα εισοδηματικά κριτήρια που εισάγονται δεν επηρεάζουν την χορήγηση του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) ρεύματος, την έκπτωση ή απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ και το επίδομα θέρμανσης, για τα οποία θα συνεχιστεί το μέχρι σήμερα καθεστώς που τα διέπει.

-Διαγραφή από το μητρώο ανέργων για δύο χρόνια και διακοπή του επιδόματος ανεργίας μετά από τρεις αρνήσεις κατάλληλων θέσεων εργασίας. Να σημειωθεί πως ως κατάλληλη ορίζεται η θέση που αντιστοιχεί στην επαγγελματική ειδικότητα, στις γνώσεις, δεξιότητες, ικανότητες, στα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, στους επαγγελματικούς στόχους και στον τόπο μόνιμης κατοικίας του αναζητούντος εργασία. Επίσης προβλέπεται διαγραφή από το μητρώο για έξι μήνες και διακοπή του επιδόματος ανεργίας για άρνηση συμμετοχής σε δράση κατάρτισης.

Δείτε επίσης