Οικονομία

Αύξηση 50 ευρώ στον κατώτατο μισθό: Τι ισχύει με τριετίες, επιδόματα ανεργίας και εισφορές

Το όφελος από την διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού το 2022 διαμορφώνεται στα 882 ευρώ ετησίως

Αύξηση 50 ευρώ στον κατώτατο μισθό: Τι ισχύει με τριετίες, επιδόματα ανεργίας και εισφορές
Αρθρογράφος: vradini
Από vradini

Στα 713 ευρώ θα διαμορφωθεί από την 1η Μαΐου ο νέος κατώτατος μισθός 650.000 εργαζόμενων, που αυξάνεται κατά 7,5%.

Να σημειωθεί πως πρόκειται για την δεύτερη αύξηση μέσα στη χρονιά, καθώς ο κατώτατος μισθός είχε αυξηθεί κατά 2% την 1η Ιανουαρίου.

Αυτό που τονίζεται από την κυβέρνηση είναι πως το ετήσιο όφελος για τους 650.000 εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα - που αμείβονται με τον κατώτατο - ισούται με έναν επιπλέον μισθό. Με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο μήνυμα του να αναφέρει χαρακτηριστικά πως προστίθεται στο εισόδημα «ένας 15ος μισθός».

Τα βασικά σημεία των αλλαγών είναι τα εξής:

-Τριετίες: Διατηρείται το σημερινό καθεστώς, δηλαδή συνεχίζουν να καταβάλλονται. Πιο συγκεκριμένα, ο κατώτατος μισθός και το κατώτατο ημερομίσθιο προσαυξάνονται μέχρι και 30% ανάλογα με τα έτη προϋπηρεσίας που έχει συμπληρώσει ο εργαζόμενος πριν τις 14 Φεβρουαρίου του 2012. Συνεπώς ο μηνιαίος μικτός κατώτατος μισθός για τους εργαζόμενους με τρεις τριετίες μπορεί να είναι έως και 213 ευρώ υψηλότερος (713 ευρώ + 30 %). Με άλλα λόγια ο κατώτατος μισθός σε αυτήν την περίπτωση μπορεί να ανέρχεται στα 926 ευρώ συν δώρο Χριστουγέννων, Πάσχα και το επίδομα αδείας.

-Επιδόματα ανεργίας: Η αύξηση του κατώτατου μισθού συμπαρασύρει προς τα πάνω το επίδομα ανεργίας. Σήμερα το ημερήσιο επίδομα είναι 16,29 ευρώ και το μηνιαίο 407,25 ευρώ. Από 1ης Μαΐου διαμορφώνονται αντίστοιχα στα 17,51 ευρώ το ημερήσιο και 438 ευρώ το μηνιαίο.

-Βοηθήματα και επιδόματα: Επίσης αναπροσαρμόζεται σειρά βοηθημάτων και επιδομάτων που έχουν ως βάση υπολογισμού τον κατώτατο μισθό ή ημερομίσθιο. Σε αυτά περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων το βοήθημα ανεργίας για τους αυτοτελώς απασχολούμενους, τα προγράμματα νέων θέσεων εργασίας, το ειδικό βοήθημα λήξης ανεργίας, το βοήθημα λόγω επίσχεσης εργασίας, ειδικά εποχικά βοηθήματα για μισθωτούς τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου, οικοδόμους, δασεργάτες κ.α., η ειδική παροχή μητρότητας, το επίδομα γονικής άδειας, οι ανεξόφλητες αποδοχές λόγω αφερεγγυότητας του εργοδότη, η παροχή διαθεσιμότητας, η αποζημίωση των μαθητών στις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑ.Σ) Μαθητείας του ΟΑΕΔ, η αποζημίωση για τα προγράμματα εργασιακής εμπειρίας, κ.α.

-Εισφορές: Θα υπάρξει μια επιπλέον μείωση των εισφορών κατά 0.5 ποσοστιαίες μονάδες το καλοκαίρι. Υπενθυμίζεται πως από το 2020 μέχρι τώρα οι εισφορές έχουν ήδη ψαλιδιστεί κατά 3.9 ποσοστιαίες μονάδες.

Πως διαμορφώνονται οι αποδοχές των εργαζομένων

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας αν συνυπολογισθεί και η προηγούμενη αύξηση του κατώτατου μισθού που έγινε την 1η Ιανουαρίου 2022, προκύπτει αύξηση κατά 9,7 %, ή 63 ευρώ το μήνα (από 650 ευρώ στα 713 ευρώ). Δεδομένου ότι καταβάλλονται 14 μισθοί, το όφελος από την διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού το 2022 διαμορφώνεται στα 882 ευρώ ετησίως (63 ευρώ επί 14 μισθούς).

Στην πραγματικότητα ωστόσο η αύξηση του καθαρού μισθού είναι ακόμα μεγαλύτερη και διαμορφώνεται στο 11,81% αν συνυπολογισθεί η μείωση κατά 1,63 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι που έχει ήδη υλοποιηθεί. Το σωρευτικό ετήσιο όφελος για έναν εργαζόμενο από τις δύο αυξήσεις του κατώτατου μισθού το 2022 και τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ανέρχεται σε 906 ευρώ.

Σύμφωνα με το υπουργείο η αύξηση του κατώτατου μισθού επιτυγχάνει μια χρυσή τομή ανάμεσα σε διαφορετικές ανάγκες. Από την μια πλευρά τον μετριασμό των απωλειών στην αγοραστική δύναμη των μισθών και την ικανοποίηση της εύλογης προσδοκίας των εργαζομένων να έχουν και εκείνοι μέρισμα από την ανάπτυξη που επετεύχθη το 2021. Από την άλλη πλευρά την διαφύλαξη της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και την αποφυγή αρνητικών επιπτώσεων στην απασχόληση και την ανεργία.

Πως διαμορφώνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα σε σχέση με την ΕΕ

Με την αύξηση που θα ισχύσει από 1ης Μαΐου, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 9η θέση ανάμεσα σε 21 χώρες της ΕΕ που έχουν νομοθετημένο κατώτατο μισθό (από την 11η που βρισκόταν ως τώρα).

Συγκεκριμένα με την αύξηση κατά 7,5 % στα 831,8 ευρώ σε 12μηνη βάση, οι κατώτατες αποδοχές στη χώρα μας ανεβαίνουν στην κατάταξη κατά 2 θέσεις ξεπερνώντας την Πορτογαλία (822,5 ευρώ) και την Μάλτα (792,26 ευρώ).

Δείτε επίσης