Οικονομία

Συντάξεις: Πότε θα δοθούν αυξήσεις

Ποια τα εναλλακτικά σενάρια για το ύψος των αυξήσεων

Συντάξεις: Πότε θα δοθούν αυξήσεις
Αρθρογράφος: vradini
Από vradini

«Ξεπαγώνουν» οι αυξήσεις στις συντάξεις από την νέα χρονιά, με τους συνταξιούχους να ευνοούνται και από την σχεδιαζόμενη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης.

Υπενθυμίζεται πως οι συντάξεις παραμένουν παγωμένες εδώ και 12 χρόνια από την μνημονιακή περίοδο, ωστόσο το 2023 οι συνταξιούχοι θα πάρουν... ζεστό χρήμα.

Ειδικότερα σύμφωνα με τον νόμο 4670/2020 (νόμος Βρούτση): «το συνολικό ποσό της σύνταξης αυξάνεται από την 1η Ιανουαρίου 2023 κατ’ έτος, με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με βάση συντελεστή που προκύπτει από το άθροισμα του ετήσιου ποσοστού μεταβολής του ΑΕΠ συν το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του προηγούμενου έτους, διαιρούμενου διά του δύο και δεν υπερβαίνει το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή».

Στο τραπέζι είναι εναλλακτικά σενάρια για το ύψος των αυξήσεων, καθώς οι αρχικές εκτιμήσεις έλεγαν πως αυτό μπορεί να φτάσει το 4.5% ωστόσο τίποτα δεν έχει κλειδώσει καθώς μένει να φανεί πως θα εξελιχθεί ο πληθωρισμός.

Ωστόσο, χρειάζεται προσοχή, καθώς δεν δικαιούνται αυξήσεις όσοι συνταξιούχοι έχουν διατηρήσει την λεγόμενη προσωπική διαφορά. Δηλαδή λαμβάνουν υψηλότερο ποσό σύνταξης από αυτήν που θα έπαιρναν, αν η σύνταξή τους υπολογιζόταν με βάση τα όσα προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου.

Μέτρα για ταχύτερες συντάξεις

Σε εφαρμογή μπαίνει και ένα σχέδιο δύο σημείων για την ταχύτερη έκδοση των συντάξεων. Στόχος είναι να υιοθετηθούν fast track διαδικασίες για τις νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης, ενώ καθιερώνονται οι «συντάξεις εμπιστοσύνης» για όσους έχουν υποβάλει σχετική αίτηση μέχρι το τέλος του Μαρτίου. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται πως μέχρι το τέλος Ιουνίου θα έχει δοθεί λύση στο πρόβλημα των 75.000 συντάξεων που είναι στην αναμονή.

Ειδικότερα προβλέπονται τα εξής:

1.Ο ΕΦΚΑ εκδίδει πράξη απονομής κύριας σύνταξης (ή απορρίπτει τη σχετική αίτηση αν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις), εντός προθεσμίας τριών μηνών. Μετά την πάροδο της προθεσμίας αυτής, οι πράξεις απονομής της σύνταξης εκδίδονται σύμφωνα με : τα δεδομένα του ασφαλιστικού ιστορικού που είναι καταγεγραμμένα στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΑΤΛΑΣ» (ή άλλα πληροφοριακά συστήματα που διαθέτει ο ΕΦΚΑ) και τις δηλώσεις και τα στοιχεία που έχουν υποβάλει οι ασφαλισμένοι. Τα στοιχεία που έχουν υποβληθεί δεν επαληθεύονται πριν από την έκδοση της πράξης απονομής σύνταξης, αλλά ελέγχονται εκ των υστέρων.

2. Ειδικά για τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι τις 31 Μαρτίου 2022 -και είναι εκκρεμείς - η πράξη απονομής σύνταξης εκδίδεται στη βάση των στοιχείων που είναι καταγεγραμμένα στα πληροφοριακά συστήματα του e-ΕΦΚΑ και των δηλώσεων των ασφαλισμένων για την αναγνώριση χρόνου σύνταξης επιπλέον αυτού που προκύπτει από τα προαναφερθέντα συστήματα. Στην περίπτωση αυτή, οι δηλώσεις γίνονται δεκτές χωρίς να απαιτείται η προσκόμιση παραστατικών που τις τεκμηριώνουν.

Δείτε επίσης