Οικονομία

Πάνω από 7 στους 10 φορολογούμενους με επιστροφή ή μηδενικό φόρο

Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων

Πάνω από 7 στους 10 φορολογούμενους με επιστροφή ή μηδενικό φόρο
Αρθρογράφος: vradini
Από vradini

«Ελαφρύς» είναι ο λογαριασμός της εφορίας για την πλειονότητα των φορολογούμενων, καθώς πάνω από 7 στους 10 λαμβάνουν πιστωτικό ή μηδενικό εκκαθαριστικό σημείωμα, όπως δείχνουν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ από την επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων που έχουν υποβληθεί μέχρι στιγμής στο Taxisnet.

Ειδικότερα, από τα 609.639 εκκαθαριστικά που έχουν εκδοθεί:

- τα 90.149 η το 14,79% του συνόλου είναι πιστωτικά. Το συνολικό ποσό ανέχεται σε 24.203.485 ευρώ και ο μέσος φόρος που επιστρέφεται στον κάθε φορολογούμενο διαμορφώνεται στα 268,48 ευρώ.

- τα 358.436 η το 58,79% του συνόλου είναι μηδενικά δηλαδή δεν προβλέπουν ούτε επιστροφή ούτε καταβολή πρόσθετου φόρου.

- τα 161.054 η το 26,42% είναι χρεωστικά με το συνολικά ποσό που αναμένεται να εισπράξει το δημόσιο να ανέρχεται σε 81.613.475 ευρώ. Ο κάθε φορολογούμενος καλείται κατά μέσον όρο να πληρώσει έξτρα φόρο ύψους 506,74 ευρώ.

Πάντως, ο αριθμός των φορολογικών δηλώσεων κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα σε σχέση με τους υπόχρεους που προβλέπεται να ξεπεράσουν τα 6 εκατ. καθώς παραδοσιακά οι περισσότεροι σπεύδουν να υποβάλλον τη δήλωση τη τελευταία στιγμή με τη σχετική προθεσμία να εκπνέει στο τέλος Ιουνίου. Με τα σημερινά δεδομένα και αν ληφθεί υπόψη ότι οι «βιαστικοί» στο ραντεβού με την εφορία είναι κυρίως όσοι αναμένουν ότι θα λάβουν πιστωτικό η μηδενικό εκκαθαριστικό σημείωμα σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να γίνει ασφαλής εκτίμηση για τον τελικό φορολογικό λογαριασμό και σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.

Το βέβαιο είναι ότι και φέτος ο αριθμός των φορολογούμενων με επιστροφές ή μηδενικό φόρο θα είναι αισθητά μεγαλύτερος σε σχέση με αυτούς που θα κληθούν να καταβάλλουν έξτρα φόρο καθώς λόγω της πανδημίας υπήρξε μείωση εισοδημάτων το 2021. Οι λογιστές προβλέπουν ότι αθροιστικά το ποσοστό των φορολογούμενων με πιστωτικά η μηδενικά εκκαθαριστικά σημειώματα θα κυμανθεί στο 70%.

Σημειώνεται ότι ο φόρος εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα μπορεί να αποπληρωθεί σε οκτώ ισόποσες μηνιαίες δόσεις με τη πρώτη δόση έως το τέλος Ιουλίου και την τελευταία στο τέλος Φεβρουάριου του 2023 ενώ όσοι υποβάλλουν φορολογική δήλωση έως τα τέλη Ιουνίου και εξοφλήσουν εφάπαξ το φόρο έως τις 29 Ιουλίου θα έχουν έκπτωση 3% επί του συνολικού ποσού.

Δείτε επίσης