Οικονομία

Αναδρομικά για το ρεύμα: Τα πέντε βήματα για να λάβετε το ποσό της επιστροφής - Πως το υπολογίζετε

Από 18 έως 600 ευρώ τα αναδρομικά που θα πληρωθούν τον Ιούνιο - Βήμα βήμα η διαδικασία

Αναδρομικά για το ρεύμα: Τα πέντε βήματα για να λάβετε το ποσό της επιστροφής - Πως το υπολογίζετε
Αρθρογράφος: vradini
Από vradini

Το εθνικό σχέδιο για μειωμένους λογαριασμούς ρεύματος, τη στιγμή που νοικοκυριά και επιχειρήσεις δέχονται τα απόνερα του σφοδρού «κύματος» της ενεργειακής κρίσης, ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός σε τηλεοπτικό μήνυμά του προς τον ελληνικό λαό, κάνοντας λόγο για ένα «πακέτο» μέτρων 2,5 δισ. ευρώ.

Αφήνοντας ξεκάθαρες αιχμές για μία Ευρώπη... «κατώτερη των περιστάσεων», ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο περίγραμμα της εθνικής παρέμβασης, η οποία «ξετυλίγεται» σε τέσσερα πεδία, με τη μεσαία τάξη και τους ευάλωτους στο επίκεντρο.

Σημειώνεται πως αύριο, Παρασκευή οι αρμόδιοι υπουργοί αναμένεται να εξειδικεύσουν το πακέτο των μέτρων στήριξης, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής και την αναδρομική επιστροφή του 60% των πρόσθετων επιβαρύνσεων.

«Μόνο με ενιαία ευρωπαϊκή απάντηση θα αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση», δήλωσε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως είναι αποφασισμένος να διορθωθούν οι αδικίες του χθες.

Σε ποιους επιστρέφονται αναδρομικά έως 600 ευρώ

Ιδιοκτήτες και ενοικιαστές πρώτης κατοικίας με οικογενειακό εισόδημα έως 45.000 ευρώ θα λάβουν τον Ιούνιο στον τραπεζικό τους λογαριασμό έως και 600 ευρώ. Αυτή είναι η αποζημίωση την οποία ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης, την οποία σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές δικαιούνται 9 στα 10 νοικοκυριά.

Η επιδότηση θα καταβληθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων τον Ιούνιο και τα χρήματα θα μπορούν να αξιοποιηθούν από τους καταναλωτές όπως οι ίδιοι επιθυμούν. Θα μπορούν να κάνουν ανάληψη των χρημάτων χωρίς τον παραμικρό περιορισμό ή να χρηματοδοτήσουν οποιαδήποτε δαπάνη τους μέσα από τον τραπεζικό τους λογαριασμό χωρίς να υπάρχει δέσμευση εξόφλησης των λογαριασμών του ρεύματος με αυτή την ενίσχυση. Η επιδότηση αφορά την περίοδο Δεκεμβρίου – Μάϊου και υπολογίζεται στο 60% όλων των πρόσθετων επιβαρύνσεων.

Πως υπολογίζετε το ποσό επιστροφής

Πρακτικά, όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές, για τους λογαριασμούς αυτής της περιόδου οι καταναλωτές μπορούν να υπολογίζουν τι δικαιούνται αφαιρώντας από τη συνολική ρήτρα αναπροσαρμογής την επιδότηση που έχουν ήδη λάβει. Και τα δύο στοιχεία αναγράφονται στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας.

Συγκεκριμένα, το ποσό επιστροφής υπολογίζεται ανά μήνα, σύμφωνα με τον ακόλουθο μαθηματικό τύπο:
Ποσό επιστροφής = [Ποσό ρήτρας αναπροσαρμογής λογαριασμού που εκδόθηκε εντός του μηνός - Ποσό έκπτωσης από το κράτος επί της ρήτρας αναπροσαρμογής - Ποσό έκπτωσης από τον πάροχο επί της ρήτρας αναπροσαρμογής] * Ποσοστό συνιδιοκτησίας ή χρήσης * 60%.

Παραδείγματα

Για παράδειγμα, εάν για τη συγκεκριμένη περίοδο η ρήτρα αναπροσαρμογής έφτανε αθροιστικά τα 1.500 ευρώ και η ληφθείσα επιδότηση ήταν 500 ευρώ, επί των 1.000 ευρώ της επιβάρυνσης που απομένει ο καταναλωτής θα λάβει 600 ευρώ στον τραπεζικό του λογαριασμό.

Αν η ρήτρα αναπροσαρμογής ήταν διπλάσια, 3.000 ευρώ και η επιδότηση 1.000 ευρώ, το 60% των 2.000 ευρώ της καθαρής επιβάρυνσης που απομένει δεν οδηγεί σε επιδότηση 1.200 ευρώ καθώς ενεργοποιείται ο «κόφτης» των 600 ευρώ. Και αυτός ο καταναλωτής θα λάβει 600 ευρώ στον τραπεζικό του λογαριασμό.

Μάιο και Ιούνιο, το υφιστάμενο σύστημα επιδοτήσεων της ηλεκτρικής ενέργειας παραμένει με τις επιδοτήσεις όμως να γίνονται πιο γενναιόδωρες καθώς πάει να ισχύει ο «κόφτης» των 300 KWh. Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι για τον Μάιο και τον Ιούνιο θα καλύπτεται κατά 50% η όποια αύξηση στην κατανάλωση και πέραν των 300 KWh και επιπλέον η νέα έκπτωση θα αφορά και τις μη κύριες κατοικίες, για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης.

Βήμα βήμα η διαδικασία για την είσπραξη

Για να λάβει ο δικαιούχος το ποσό της επιστροφής θα πρέπει να υποβάλει αίτηση σε πλατφόρμα που θα δημιουργήσει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Τα ποσά των επιστροφών θα υπολογιστούν αυτόματα από τους παρόχους, ωστόσο, ο κάτοχος θα πρέπει να επιβεβαιώσει τον αριθμό παροχής από το «ρολόι» και το ποσοστό χρήσης.

Αν κάποιος θέλει να υπολογίσει το ακριβές ποσό, θα πρέπει να ακολουθήσει τα εξής βήματα:

1. Εντοπίζουμε το ποσό της ρήτρας αναπροσαρμογής
2. Αφαιρούμε από τη ρήτρα το ποσό της κρατικής επιδότησης επί της ρήτρας αναπροσαρμογής που εμφανίζεται συνήθως ως «ΠΙΣΤΩΣΗ ΤΕΜ» ή ως «Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης»
3. τυχόν ποσό έκπτωσης του παρόχου επί της ρήτρας αναπροσαρμογής
4. Η επιστροφή θα είναι το 60% του ποσού που απομένει (για χρήση 100%)
5. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για κάθε μήνα (Δεκ. 2021 – Μάιος 2022), ώστε να βγει το τελικό ποσό επιστροφής.

Δείτε επίσης