Οικονομία

Βήμα - βήμα πως θα βρείτε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ

Ξεκίνησε η ανάρτηση των εκκαθαριστικών - Ποιοι θα πληρώσουν μικρότερο φόρο - Οι εκπτώσεις και οι απαλλαγές

Βήμα - βήμα πως θα βρείτε το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ
Αρθρογράφος: vradini
Από vradini

Ξεκίνησαν να αναρτώνται τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ και πλέον οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να μπουν στο Taxis, στην ψηφιακή πύλη myAADE της ΑΑΔΕ, για να δουν τι φόρος αναλογεί στο ακίνητό τους.

Την φετινή χρονιά ο υπολογισμός του ΕΝΦΙΑ έγινε με βάση τη νέα κλίμακα, τον πρόσθετο φόρο και τις προσαυξήσεις ανάλογα με την αξία της ακίνητης περιουσίας αλλά και τις εκπτώσεις ή την πλήρη απαλλαγή, ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού, το ύψος του εισοδήματος και την αξία της ακίνητης περιουσίας.

H πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ, όπως ανακοινώθηκε, θα καταβληθεί ως το τέλος του Μαΐου και η εξόφληση θα γίνει σε 10 δόσεις, με την τελευταία να μπορεί να καταβληθεί ως το τέλος του Φεβρουαρίου 2023.

Για να δουν το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να ακολουθήσουν τα επόμενα βήματα:

-Να μπουν στην ψηφιακή πύλη myAADE της ΑΑΔΕ
-Να κάνουν κλικ στο παράθυρο «Εφαρμογές».
-Να κάνουν κλικ στην επιλογή «Δημοφιλείς Εφαρμογές».
-Να κάνουν κλικ στη «Δήλωση Ε9/ΕΝΦΙΑ» και, αφού ανοίξει η σελίδα με τον ΕΝΦΙΑ και το Ε9, να επιλέξουν το έτος 2022 έτσι ώστε να εμφανιστεί στην οθόνη του υπολογιστή ή του κινητού τους το εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ 2022 με το ποσό του φόρου που πρέπει να καταβάλουν.

Ποιοι θα πληρώσουν χαμηλότερο φόρο - Οι εκπτώσεις και οι απαλλαγές

Μετά τις αλλαγές στο καθεστώς υπολογισμού του φόρο περίπου 5 εκατ. φυσικά πρόσωπα που κατέχουν ακίνητα δηλαδή 8 στους 10 θα καταβάλλουν μικρότερο φόρο σε σχέση με πέρυσι, σχεδόν 900.000 ιδιοκτήτες θα πληρώσουν τον ίδιο φόρο ενώ 350.000 θα έχουν επιβαρύνσεις και από αυτούς οι 180.000 θα είναι οι πλέον χαμένοι.

Το χρονοδιάγραμμα πληρωμής δεν αλλάζει. Η εξόφληση του φόρου θα γίνει σε 10 ίσες μηνιαίες δόσεις με τη πρώτη έως τις 31 Μαΐου και τη τελευταία στο τέλος Φεβρουαρίου του 2023.

Στα φετινά εκκαθαριστικά υπάρχουν αλλαγές σε σχέση με πέρυσι έτσι ώστε να παρέχεται στο φορολογούμενο πλήρη και αναλυτική εικόνα καθώς στο σημείωμα θα αναγράφονται η φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας, το ποσό του κύριου φόρου, οι προσαυξήσεις, οι εκπτώσεις και οι απαλλαγές, το τελικό ποσό του φόρου, οι προθεσμίες για τις δόσεις και η ταυτότητα οφειλής.

Πως υπολογίζεται

Για τον υπολογισμό του φόρου λαμβάνονται υπόψη:

-Η νέα κλίμακα. Οι συντελεστές του κύριου φόρου μειώθηκαν για ακίνητα σε περιοχές όπου οι τιμές ζώνης φθάνουν μέχρι τα 4.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και παράλληλα έχουν ενοποιηθεί τα κλιμάκια για τα κτίσματα που βρίσκονται σε περιοχές με χαμηλές και μεσαίες τιμές ζώνης. Οι συντελεστές βασικού φόρου παραμένουν αμετάβλητοι για ακίνητα σε περιοχές με τιμές ζώνης από 4.001 έως 4.500 ευρώ ενώ αντίθετα αυξάνονται σε περιοχές με μεγαλύτερη τιμή ζώνης. Δραστική μείωση έως και 80% καταγράφεται στους συντελεστές σε όλα τα κλιμάκια υπολογισμού του φόρου των οικοπέδων

- Ο πρόσθετος φόρος. Με τη μορφή προσαύξησης του κύριου φόρου επιβάλλεται επιπλέον φόρος, ξεχωριστά επί της αξίας κάθε ακινήτου, εφόσον αυτή υπερβαίνει τα 400.000 ευρώ και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας που κατέχει ο φορολογούμενος είναι άνω των 300.000 ευρώ.

- Η προσαύξηση. Για όσους διαθέτουν ακίνητη περιουσία συνολικής αξίας άνω των 500.000 ευρώ ο ΕΝΦΙΑ προσαυξάνεται με συντελεστές που ξεκινούν από 5% και φθάνουν έως και 20%.

Οι εκπτώσεις και οι απαλλαγές

Επισημαίνεται ότι ανάλογα με την αξία του ακινήτου, την οικογενειακή κατάσταση και το ύψος του εισοδήματος παρέχονται οι ακόλουθες μειώσεις:

1.Ο φόρος για όλα τα φυσικά πρόσωπα μειώνεται ως εξής:

- κατά 10% για αξία ακίνητης περιουσίας έως 400.000 ευρώ

- κατά 15% για αξία ακίνητης περιουσίας έως και 300.000 ευρώ

- κατά 20% για αξία ακίνητης περιουσίας έως και 250.000 ευρώ

- κατά 25% για αξία ακίνητης περιουσίας έως και 150.000 ευρώ

- κατά 30% για αξία ακίνητης περιουσίας έως και 100.000 ευρώ

Στη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν συνυπολογίζεται η αξία των δικαιωμάτων επί των γηπέδων εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού

2. Έκπτωση 50% θα έχουν τα νοικοκυριά που πληρούν σωρευτικά τα ακόλουθα κριτήρια:

- Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του τελευταίου φορολογικού έτους, για το οποίο έχει λήξει κατά τον χρόνο φορολογίας η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή την σύζυγο ή συμβιούντα και κάθε εξαρτώμενο μέλος

- Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα της ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος ή συμβιών και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένων υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα και η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν υπερβαίνει το ποσό των 85.000 ευρώ για τον άγαμο, των 150.000 ευρώ για τον έγγαμο και τον ή τη σύζυγό του ή συμβιούντα ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο και των 200.000 ευρώ για τον έγγαμο, τον ή την σύζυγό του ή συμβιούντα και τα εξαρτώμενα τέκνα τους ή τη μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα

3. Απαλλάσσονται πλήρως από το φόρο τα νοικοκυριά με τρία εξαρτώμενα τέκνα και άνω καθώς και όσοι έχουν ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% εφόσον:

- Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του τελευταίου φορολογικού έτους, για το οποίο έχει λήξει κατά τον χρόνο φορολογίας η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή την σύζυγο ή συμβιούντα και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

- Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας και του είδους του δικαιώματος, δεν υπερβαίνει τα 150 τετραγωνικά μέτρα.

Δείτε επίσης