Οικονομία

Ακριβή μου ενέργεια: Σε «αχαρτογράφητα νερά» η διεθνής οικονομία;

Ο πόλεμος και οι κυρώσεις, το ράλι του αμερικανικού πληθωρισμού και η «ελεύθερη πτώση» των διεθνών αγορών, συνθέτουν το εκρηκτικό «φόντο» της διεθνούς οικονομίας, που σφυροκοπείται ανελέητα από την «τέλεια καταιγίδα» στην ενέργεια

Ακριβή μου ενέργεια: Σε «αχαρτογράφητα νερά» η διεθνής οικονομία;
Αρθρογράφος: vradini
Από vradini

Σόφη Λούκα

Σταυρούλα Μαλαίνου

Η αλήθεια είναι ότι τον Φεβρουάριο λίγοι πίστευαν ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα ξεκινούσε τη ρωσική εισβολή στα ουκρανικά εδάφη. Ακόμα λιγότεροι ήταν αυτοί που περίμεναν ότι ο περιβόητος ρωσικός στρατός δεν θα κατάφερνε να φτάσει στο Κίεβο σε διάστημα λίγων ημερών και ότι η ουκρανική αντίσταση θα ήταν τόσο αποτελεσματική που θα επικέντρωνε τους στόχους του Κρεμλίνου μόνο στα ανατολικά της χώρας.

Από τις 24 Φεβρουαρίου, οπότε ξεκίνησε αυτός ο πόλεμος στην Ευρώπη, πολύ νερό κύλισε στο αυλάκι και πέντε πακέτα κυρώσεων (το έκτο βρίσκεται υπό συζήτηση) έχουν επιβληθεί στη Ρωσία που απαντά χρησιμοποιώντας το καλό της χαρτί την ενέργεια. Το πρόβλημα είναι ότι ενώ όλοι συμφωνούν ότι η επέμβαση μιας χώρας στα εδάφη μιας άλλης δεν πρέπει να περνάει ατιμώρητη, όσο περνάει ο καιρός και οι τιμές της ενέργειας ανεβαίνουν, η ανάπτυξη παγώνει και ο πληθωρισμός αυξάνεται, πολλοί αναρωτιούνται αν η πίστη της ΕΕ στις αγαθές προθέσεις των ΗΠΑ γυρίζουν τώρα μπούμερανγκ.

Γιατί μεταξύ της Ρωσίας που πρόσφατο δημοσίευμα του Economist φέρει την οικονομία της να λυγίζει αλλά να μην σπάει και των ΗΠΑ που σε θέματα ενέργειας έχουν τον τρόπο τους και τα απαραίτητα βαρέλια πετρελαίου για να αντιμετωπίζουν σχετικά καλά την κατάσταση, η ΕΕ είναι αυτή που καλείται να πληρώσει τον μεγαλύτερο λογαριασμό.

Με τη Ρωσία να μειώνει τις ενεργειακές ροές προς τα κράτη μέλη της ένωσης, όταν η ίδια αυξάνει και πάλι τα έσοδα της κατά 50%, το ερώτημα είναι αν η ΕΕ θα καταφέρει να υποκαταστήσει την εισαγώμενη ενέργεια με άλλες πηγές και εγκαίρως πριν από τον επόμενο χειμώνα, αφενός παραμένοντας τα κράτη μέλη της ενωμένα σε ένα κοινό σκοπό και αφετέρου χωρίς να βγουν οι πολίτες της στο δρόμο κυριολεκτικά και μεταφορικά…

«Μιλούν» οι χρηματιστηριακοί δείκτες

Στο μεταξύ, η «κατρακύλα» των διεθνών αγορών στις συναλλαγές των τελευταίων ημερών προβληματίζει, με τους αναλυτές να εκπέμπουν προειδοποιητικά μηνύματα για ένα νέο γύρο ύφεσης στους κόλπους της ΕΕ, στη «σκιά» του πολέμου στην Ουκρανία, ο οποίος προκαλεί ντόμινο συνεπειών.

Χθες, σε Ευρώπη και Wall Street μετοχές και δείκτες έκαναν «ελεύθερη πτώση», με τον Dow Jones να μην «σηκώνει κεφάλι» για έκτη συνεχόμενη συνεδρίαση και τον S&P 500 να «φλερτάρει» με την περιοχή της «bear market». Παράλληλα, με το βλέμμα στο ράλι του αμερικανικού πληθυσμού, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με πτώση 0,74%, στις 424,40 μονάδες, ενώ νωρίτερα είχε δεχτεί σφοδρό σφυροκόπημα. Την αρνητική πρωτιά στο ταμπλό κατείχε ο κλάδος των βασικών πόρων, καταγράφοντας «βουτιά» 3%.

Τα αποθέματα σε σιτηρά, πετρέλαιο και φυσικό αέριο ανησυχούν, ενώ καθόλου τυχαίο δεν θα πρέπει να θεωρηθεί το «καμπανάκι» του ΓΓ του ΟΗΕ, το δεύτερο μάλιστα μέσα σε δύο μήνες, Αντόνιο Γκουτέρες για το το σενάριο ενός «επισιτιστικού κραχ».

Την Πέμπτη, το πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Ιουλίου τερμάτισε με πτώση 6 σεντς, στα 107,45 δολ. το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Ιουνίου έκλεισε με άνοδο 42 σεντς, στα 106,13 δολ. το βαρέλι.

Την ίδια ημέρα, οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου «οδήγησαν» την «κούρσα» της τρελής ανόδου, στον απόηχο των μειωμένων ροών μέσω Ουκρανίας κατά περίπου 30%. Ειδικότερα, το ολλανδικό συμβόλαιο αναφοράς σημείωσε άνοδο έως και 22%!

Τέλος, σε χαμηλό τριών μηνών διολίσθησε ο χρυσός, που κατέγραψε και τη χειρότερη ημερήσια επίδοση της εβδομάδας, έως χθες, υποχωρώντας κατά 29,10 δολ. ή 1,6% και κλείνοντας στα 1.824,60 δολ. ανά ουγγιά. Πρόκειται για το χαμηλότερο κλείσιμό του από τις 7 Φεβρουαρίου.

Δείτε επίσης